Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Σπουδάζοντας στη Βουλγαρία

Πληροφορίες για τα πανεπιστήμια και τη ζωή στη χώρα
Χιλιάδες Έλληνες επιλέγουν για τις σπουδές τους μια χώρα του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια η Βουλγαρία αναδεικνύεται σε μια από τις προσφιλέστερες επιλογές γεγονός που
αποδεικνύεται από την αύξηση των ελλήνων φοιτητών κατά 320% μέσα σε 4 χρόνια.

Φαίνεται ότι το χαμηλό κόστος διαβίωσης σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση λειτουργούν ως θέλγητρα για πολλούς γονείς. Ακολούθως παρατίθενται πληροφορίες για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν στην όμορη χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου.

Αναγνωρισμένα πανεπιστήμια

Όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν στη Βουλγαρία μπορούν να ενημερωθούν από τον αναλυτικό κατάλογο με τα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια καθώς και τα τμήματά τους στον ακόλουθο σύνδεσμο του ΔΟΑΤΑΠ:
http://www.doatap.gr/gr/anagn/BULGARIA.doc

Να αναφέρουμε ότι για κάποιον που θα επιλέξει την Ιατρική ή την Οδοντιατρική η επαγγελματική αναγνώριση των τίτλων θα γίνει από τις κατά τόπους Νομαρχίες ή το υπουργείο Παιδείας και όχι από το ΔΟΑΤΑΠ καθώς η Βουλγαρία αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα ισχύει η οδηγία της ΕΕ 2005/36/ΕΚ.

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Βουλγαρίας
Σύμφωνα με την αξιολόγηση webofmetrics το καλύτερο πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας είναι το Αγ. Κλίμεντ Όχριντσκι Σόφια που κατέχει την 593η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Το εν λόγω πανεπιστήμιο βρίσκεται πιο χαμηλά συγκριτικά με το Αριστοτέλειο, το Καποδιστριακό, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Πάτρας όμως τοποθετείται πιο ψηλά από τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Αιγαίου, Δημοκρίτειο κλπ.

Τα καλύτερα πανεπιστήμια στη γειτονική χώρα είναι τα ακόλουθα:
Θέση στη Βουλγαρία
Θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη
Πανεπιστήμιο
1
593
2
1599
3
2152
4
2337
5
3012
6
3236
7
3432
8
3573
9
3679
10
3825

Κόστος Διδάκτρων
Άλλη μια παράμετρος που είναι καθοριστική στην επιλογή μιας σχολής είναι και το ύψος των διδάκτρων. Το πόσο που θα κληθεί να καταβάλει κάθε υποψήφιος εξαρτάται από το τμήμα που θα επιλέξει να φοιτήσει και φυσικά από το αν το τμήμα θα είναι αγγλόφωνο ή βουλγαρόφωνο. Όσοι επιλέξουν την Ιατρική θα πρέπει να ξέρουν ότι θα καταβάλλουν δίδακτρα ύψους 7.000 - 8.000 ευρώ το χρόνο σε Σόφια και Φιλιππούπολη.

Στο πανεπιστήμιο του Pleven το κόστος για όσους επιλέξουν το αγγλόφωνο τμήμα Ιατρικής είναι πιο χαμηλό να ανέρχεται στα 5.500 ευρώ, ενώ πρόσφατα το πανεπιστήμιο Αγ. Κλημέντιος ανακοίνωσε δίδακτρα 4.650 ευρώ για αγγλόφωνο πρόγραμμα με εισαγωγικές εξετάσεις σε χημεία και βιολογία.

Αντίθετα χαμηλά είναι τα δίδακτρα, συγκριτικά πάντα με την Ιατρική, για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν κτηνιατρική, αρχιτεκτονική και παιδαγωγικά. Για τα δίδακτρα υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής τους σε 2 δόσεις, δηλαδή ανά εξάμηνο.

Παραθέτουμε πίνακα διδάκτρων για να έχουν μια εικόνα οι γονείς...
Τμήμα
Δίδακτρα ανά έτος
Ιατρική βουλγαρόφωνο
7000 ευρώ  
Ιατρική αγγλόφωνο   Σόφια
8000 ευρώ
Ιατρική Σόφια Πανεπιστήμιο  «Άγιος Κλημέντιος»
4650
Οδοντιατρική  αγγλόφωνο
8000 ευρώ
Φαρμακευτική βουλγαρόφωνο
7000 ευρώ
Φαρμακευτική αγγλόφωνο
8000 ευρώ
Ιατρική αγγλόφωνο Pleven
5500  ευρώ
Φυσικοθεραπεία  Σόφια
3000 ευρώ
Παιδαγωγικό    Σόφια,Πλόβντιβ
3000 ευρώ    
Aρχιτεκτονική βουλγαρόφωνο Σόφια  
3200 ευρώ
Αρχιτεκτονική αγγλόφωνο
3800 ευρώ
Πολιτικών μηχανικών αγγλόφωνο Σόφια
3500 ευρώ
Ψυχολογίας αγγλόφωνο
2000 ευρώ
Νομική     Σόφια
3000 ευρώ
Λογοθεραπεία
3000 ευρώ
Ιατρική Φιλιππούπολη (Plovdiv)
8000 ευρώ
Φαρμακευτική Φιλιππούπολη (Plovdiv)
8000 ευρώ
Οδοντιατρική Φιλιππουπολη (Plovdiv)
8000 ευρώ
Κτηνιατρική Σόφια
4500 ευρώ
Μηχανικός Η/Υ    αγγλόφωνο
3000 ευρώ
Οικονομικά Σόφια αγγλόφωνο
3300 ευρώ

Κόστος διαβίωσης

Στο παραπάνω κόστος οι γονείς θα πρέπει να υπολογίσουν και τα έξοδα διαμονής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος των ενοικίων για ένα διαμέρισμα δύο δωματίων στη Σόφια ανέρχεται στα 170-300 ευρώ. Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.mirela.bg/en/property-bulgaria/For-rent-in-Sofia-offer7.html για να έχετε μια εικόνα για τις τιμές.

Αν στο παραπάνω ποσό προσθέσουμε και τα έξοδα για φαγητό – διασκέδαση το κόστος για έναν φοιτητή ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ. Φυσικά αν κάποιος επιλέξει το Πλέβεν το κόστος μπορεί να μειωθεί στα 400 ευρώ λόγω των φθηνότερων ενοικίων.

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Για τα περισσότερα αγγλόφωνα τμήματα στη Βουλγαρία δεν απαιτούνται εισαγωγικές εξετάσεις αντίστοιχες των πανελληνίων. Η εισαγωγή γίνεται με το απολυτήριο του Λυκείου. Ο υποψήφιος οφείλει να γνωρίζει όμως σε καλό επίπεδο την αγγλική γλώσσα (lower) και θα κληθεί να εξεταστεί στην αγγλική γλώσσα προκειμένου να διαπιστωθεί η επάρκειά του σε περίπτωση που επιλέξει ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα.

Όσοι επιλέξουν βουλγαρόφωνες σπουδές θα πρέπει να παρακολουθήσουν ένα προκαταρκτικό έτος για την εκμάθηση της βουλγαρικής γλώσσας. Το κόστος για το προπαρασκευαστικό έτος ανέρχεται περίπου στα 3.000-3.500 ευρώ. Το θετικό είναι ότι τα βουλγαρόφωνα προγράμματα έχουν πιο χαμηλά δίδακτρα από τα αγγλόφωνα, απαιτείται όμως ένα επιπρόσθετο έτος.

Το προπαρασκευαστικό έτος μπορεί να πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα όμως όπως μας είπαν αρκετοί φοιτητές είναι προτιμότερο να γίνει στη Βουλγαρία ώστε να έχει ο υποψήφιος μεγαλύτερη τριβή με την γλώσσα. Μετά την ολοκλήρωση του προπαρασκευαστικού έτους ο υποψήφιος φοιτητής δίνει εξετάσεις για να διαπιστωθεί η γλωσσική του επάρκεια στα Βουλγαρικά.

Στα πιο πάνω αξίζει να προσθέσουμε ότι υπάρχει και η επιλογή να συμμετάσχει ο ενδιαφερόμενος φοιτητής σε πανβουλγαρικές εξετάσεις και να επιτύχει την εισαγωγή του σε ένα τμήμα πληρώνοντας πολύ χαμηλά δίδακτρα όπως και οι βούλγαροι φοιτητές.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

1. Φωτοαντίγραφο του απολυτηρίου Λυκείου επικυρωμένο με πιστοποίηση του γνησίου της υπογραφής (από το σχολείο αποφοίτησης), με σφραγίδα της Χάγης (από τη Νομαρχία).

2. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο βαθμολογίας Λυκείου με σφραγίδα της Χάγης από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

3. Έγγραφο πιστοποίησης από το Λύκειο αποφοίτησης του υποψηφίου που δίνει το δικαίωμα να συνεχίσει στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με σφραγίδα της Χάγης.

4. Επίσημο ιατρικό πιστοποιητικό υγείας. Για το πιστοποιητικό υγείας χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση από κρατικό νοσοκομείο και στη συνέχεια πηγαίνετε στη νομαρχία που ανήκει το νοσοκομείο για τη σφραγίδα της Χάγης.

5. Βεβαίωση από το σχολείο αποφοίτησης, ότι ο απόφοιτος του λυκείου έχει το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για εισαγωγή στα ελληνικά πανεπιστήμια.

6. Τέσσερις φωτογραφίες (διαβατηρίου).

7. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

8. Για την οικονομική ενίσχυση χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς των υποψηφίων και για όλη την διάρκεια των σπουδών του υποψηφίου στη Βουλγάρικη Δημοκρατία όπου θα δηλώνουν ότι ο υποψήφιος θα συμμορφώνεται πάντα με τους νόμους της χώρας (σε αστυνομικό τμήμα ή ΚΕΠ).

Πηγή: www.spoudesbg.com

Χρήσιμα τηλέφωνα

Πρεσβεία Βουλγαρίας - Μορφωτικό Τμήμα
Στρ. Καλλάρη 33Α, 15452 Π. Ψυχικό
Τηλ.: +30-210 6748105 - 108, +30-210 6748130
Fax: +30-210 6748130

Θεσσαλονίκη
Γενικό Προξενείο της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη
Νικ.Μάνου 12 ΤΗΛ. 2310-829210, 2310-854004, 2310-869404

Επιμέλεια – επεξεργασία
Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ
Επιστημονικός υπεύθυνος Employ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου