Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Δήμος Μαρκόπουλου - Κινητή Μονάδα Ψηφιοποιημένης Μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Μαρκόπουλο, 26/9/2013
Ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, φιλοξενεί την Κινητή Μονάδα Ψηφιοποιημένης Μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας!

Αγαπητές Συμπολίτισσες!
Στo πλαίσιο της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Μαρκοπούλου και κατόπιν αιτήματός
μας, προς την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, από τον Φεβρουάριο του 2013, το οποίο και η τελευταία, αποδέχθηκε ολοπρόθυμα, ο Δήμος Μαρκοπούλου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει, ότι θα φιλοξενηθεί στον Δήμο μας, η Κινητή Μονάδα Ψηφιοποιημένης Μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, προκειμένου να προσφέρουμε τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης, σε όσες γυναίκες του Δήμου μας, και όχι μόνο, το επιθυμούν.

Παρά το γεγονός, ότι η Μονάδα Ψηφιακής Μαστογραφίας, δεν παραχωρείται σε περιοχές εντός Αττικής, καθώς προτεραιότητα έχουν παραμεθόριες περιοχές, όπως ορεινοί οικισμοί και νησιά, ο Δήμος Μαρκοπούλου σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, δίνουν την ευκαιρία και στις γυναίκες του Δήμου Μαρκοπούλου να υποβληθούν στις απαραίτητες αυτές προληπτικές εξετάσεις, καθώς η Υγεία μας, είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε!

Μετά από το προαναφερθέν αίτημα της Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού & Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Μαρκοπούλου, κας Μαρίας Κιμπιζή, προς την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η Μονάδα Ψηφιοποιημένης Μαστογραφίας θα βρίσκεται στον χώρο του Κέντρου Υγείας Μαρκοπούλου, από 8-10 Οκτωβρίου 2013.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, τόσο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κο Σταύρο Μπεσμπέα, για την ολοπρόθυμη αποδοχή του αιτήματός μας, όσο και τον Συντονιστή του Κέντρου Υγείας Μαρκοπούλου, κο Σπύρο Σερλεμέ, για τη φιλοξενία της Μονάδας Ψηφιοποιημένης Μαστογραφίας στο χώρο του Κέντρου Υγείας.

Όσες γυναίκες, δημότισσες και μη, επιθυμούν να εξεταστούν και δεν έχουν δηλώσει ακόμη συμμετοχή, παρακαλούνται να καλούν από 1 Οκτωβρίου στο τηλέφωνο: 22990-20197 (9:00πμ- 12:00μμ), προκειμένου να κλείσουν ραντεβού.

Επιπλέον, όσον αφορά στις γυναίκες που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, τις ενημερώνουμε ότι θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί τους, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία του ραντεβού τους.

Λίγα λόγια για τον καρκίνο του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα μας, υπολογίζεται σε 4.500.

Παρόλη την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιμετώπιση της τα τελευταία χρόνια, δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αφού η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και αυτά θα επηρεαστούν ελάχιστα, σε ότι αφορά την ποιότητα τους.

Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη, ήρθε ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος, ήταν οι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήμης, που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ο δεύτερος, και πολύ σημαντικός, είναι πως ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.

Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία, φαίνεται να μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Όλες οι επιστημονικές εταιρείες, συνιστούν στις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία, κάθε ένα ή δύο χρόνια.

Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα, έχει χαμηλή δόση ακτινοβολίας.
Στη χώρα μας, το ποσοστό των γυναικών στις οποίες ο καρκίνος ανιχνεύθηκε σε πρώιμο στάδιο, στο πλαίσιο κάποιου προληπτικού ελέγχου, εκτιμάται πως είναι σημαντικά μικρότερο από τα αντίστοιχα άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, που καθιστούν την ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών σε μαστογραφικά κέντρα μία δύσκολη υπόθεση.

Για να βοηθηθούν οι γυναίκες στην ελληνική ύπαιθρο, που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή προκαταλήψεων και οικονομικών προβλημάτων, δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία μετά από μία γενναία χορηγία και συνεχή υποστήριξη της εταιρείας καλλυντικών AVON, κατασκεύασε και εξόπλισε με σύγχρονα μηχανήματα, μία Κινητή Μονάδα Μαστογράφου. Η Μονάδα αυτή περιοδεύει σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και προσφέρει δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη.

Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο.
• Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
• Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
• Να μην έχουν ιστορικό καρκίνο μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
• Να μην είναι σε έμμηνο ρήση (περίοδο 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).

Δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο εργαστήριο ιδιωτικά.

Προσπάθειά της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, είναι να επιτύχει την εξέταση όσο το δυνατόν περισσότερων Ελληνίδων και να μειωθούν έτσι οι αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας.

Τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, αγκαλιάζει θερμά και ο Δήμος Μαρκοπούλου, που σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, προσφέρει στις γυναίκες της περιοχής, την πολύτιμη αυτή εξέταση, δεδομένου ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποβεί σωτήρια!

Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου