Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκληματική αμέλεια επιβολής προστίμων

Σας παραθέτουμε τον νόμο, σύμφωνα με τον οποίο θα έπρεπε ο αντιδήμαρχος που είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα να φροντίζει και το θέμα του καθαρισμού οικοπέδων για
λόγους προληπτικής πυροπροστασίας. 
Τρανό παράδειγμα καταστροφικής ολιγωρίας η περίπτωση της αιτίας πρόκλησης πυρκαγιάς στην Ρόδο από τον αξιωματικό στρατού που αποπειράθηκε να ανάψει ψησταριά και προκάλεσε τρομερή καταστροφή.
Από ότι φαίνεται τα γύρω οικόπεδα, ίσως και το δικό του δεν είχαν καθαριστεί από τα ξερά χόρτα.

Σύμφωνα με την περίπτωση 26. του άρθρου 94 του Ν. 3852/10, στις αρμοδιότητες των Δήμων περιλαμβάνεται η μέριμνα- σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις- για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων.

Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Με το άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα ορίζεται ότι, με κράτηση μέχρι τριών μηνών ή με πρόστιμο τιμωρείται, αν άλλη διάταξη δεν επιβάλλει βαρύτερη ποινή, όποιος: 
α) κάνει απερίσκεπτη και αμελή χρήση της φωτιάς ή των μέσων φωτισμού, κατά τρόπο που να μπορεί να προκύψει από αυτή τη βλάβη, σε άνθρωπο ή σε ξένο πράγμα και 
β) παραβαίνει τις διατάξεις που εκδίδει η αρμόδια αρχή και ιδίως η αστυνομική, για την αποτροπή του κινδύνου εμπρησμού.
Βήματα επιβολής προστίμου
 • Διαπίστωση της αρμόδιας υπηρεσίας (π.χ. δ/νσης πρασίνου ή πολιτικής προστασίας κλπ) του δήμου, σχετικά με την ανάγκη καθαρισμού του οικοπέδου.
 • Έγγραφο προς τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου ώστε να προβεί σε άμεσο καθαρισμό, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, στο οποίο θα επισημαίνονται και οι κυρώσεις που θα έχει εάν δε συμμορφωθεί.
 • Έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, που περιγράφει τη σχετική παράβαση.
 • Απόφαση Δημάρχου (ή του αρμόδιου αντιδημάρχου) για την επιβολή προστίμου.
 • Έκθεση του αρμοδίου τμήματος (πχ δ/νσης πρασίνου ή πολιτικής προστασίας κλπ) με την οποία θα προσδιορίζεται η σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό.
 • Βεβαίωση των ανωτέρω ποσών (προστίμου και δαπάνης για τον καθαρισμό) εις βάρος του ιδιοκτήτη του οικοπέδου.
 • Υποβολή μηνύματος από το Δήμαρχο (περιπτ. α΄ παρ ν. 3852/10)

2 σχόλια:

 1. ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑ . ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΛΑΜΠΟΥΝ. ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΥΡΟΚΛΑΣΤΙΚΟ ΚΥΜΑ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΟΡΤΟ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι λες;Ο Πουλακις ¨Αρχι Συμμοριτης¨τα χρέωσε και τα άρπαξε,όπως κάνει Πααντα η γουρούνοκεφαλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου