Πολλές χώρες αγνοούν το οικονομικό δυναμικό των λυμάτων
Ο κόσμος οδηγείται σε μια πιο εκτεταμένη χρήση επεξεργασμένων λυμάτων, για τηνάρδευση καλλιεργειών και την υποβοήθηση της παραγωγής τροφίμων για τον ολοένα αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, καθώς τα αποθέματα καθαρού νερού στερεύουν.
Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν ειδικοί εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα.
Μια μελέτη του πανεπιστημίου Tottori της Ιαπωνίας και του Ινστιτούτου για το Νερό, το Περιβάλλον και την Υγεία UNU-INWEH που εδρεύει στον Καναδά, προβλέπει «μια ταχεία αύξηση στη χρήση επεξεργασμένων λυμάτων για τις ανάγκες της γεωργίας και άλλους σκοπούς παγκοσμίως».
Βέβαια, οι προβλέψεις είναι συγκρατημένες, καθώς πολλές χώρες δε διαθέτουν στοιχεία και γνώσεις σχετικά με το αποχετευτικό δίκτυο και την αποστράγγιση του νερού.
Από τα 181 έθνη που μελέτησαν, μόλις 55 είχαν συλλέξει στοιχεία για την παραγωγή των λυμάτων τους, την επεξεργασία και την επαναχρησιμοποίησή τους, αναφέρει άρθρο του The Earthly Report.
Πολλές κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες αγνοούν μέχρι στιγμής το οικονομικό δυναμικό που μπορεί να προκύψει από την επεξεργασία των τεράστιων ποσοτήτων των υγρών αποβλήτων, πρόσθεσε ο διευθυντής του ινστιτούτου UNU-INWEH, Zafar Adeel.
Η Βόρεια Αμερική παράγει περίπου 85 κυβικά χιλιόμετρα λυμάτων κάθε χρόνο, από τα οποία επεξεργάζονται τα 61 κυβικά χιλιόμετρα (όσο νερό «τρέχει» περίπου στους καταρράκτες του Νιαγάρα) και επαναχρησιμοποιείται μόλις το 4% αυτών.
Τα λύματα συχνά περιέχουν και θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, φώσφορο και άζωτο, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της χρήσης λιπασμάτων, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Agricultural Water Management.
«Αν χρησιμοποιηθούν σωστά, τα λύματα είναι μια τεράστια οικονομική πηγή» είπε ο Adeel στο πρακτορείο Reuters.
Ωστόσο, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, δε μπορούν να επωμιστούν το οικονομικό βάρος της κατασκευής των απαραίτητων εγκαταστάσεων, παρότι η ανακύκλωση του νερού είναι πιο φτηνή μακροπρόθεσμα από την άντλησή του από τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, τόνισε ακόμη. «Στο Πακιστάν, όπως και σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, μεγάλες εκτάσεις αρδεύονται κυρίως με μη επεξεργασμένα λύματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου