Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Φροντίζοντας τον αέρα που αναπνέουμε – Ρεπορτάζ για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη


Από τη βιομηχανική επανάσταση, η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε έχει επιδεινωθεί σημαντικά, κυρίως ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Η ρύπανση από μικροσωματίδια εμπλέκεται σε 348.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο ενώ μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου οκτώ μήνες.

Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει πως το 72% των Ευρωπαίων πολιτών δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά των αρμόδιων αρχών στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, το 79% πιστεύει ότι η ΕΕ θα έπρεπε να θεσπίσει συμπληρωματικά μέτρα, ενώ το 56% πιστεύει ότι την τελευταία δεκαετία η ποιότητα του αέρα έχει χειροτερέψει.

Όσον αφορά στην επιδείνωση της ποιότητας του αέρα την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό στην Ιταλία (81%), αλλά επίσης σε Κύπρο, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία και Ισπανία (70%-75%).

Στην έρευνα, όπου συμμετείχαν 25.000 πολίτες από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, κατά κοινή εντύπωση η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται από τα οχήματα (96%), τις βιομηχανίες (92%) και τις διεθνείς μεταφορές (86%), ενώ στην αντιμετώπιση της μόλυνσης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο βιομηχανικό και ενεργειακό τομέα (43%).

Ρεπορτάζ του TVLink για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη έχει επικεντρωθεί σε δύο από τους τομείς που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην μόλυνση -τις μεταφορές(Ιταλία) και τη γεωργία (Ολλανδία)- ενώ απεικονίζει τους κινδύνους, καθώς και κάποιες λύσεις για τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών:

• Ιταλία – Μιλάνο: έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας αυτοκινήτων στον κόσμο. Η υψηλή εξάρτηση από τη χρήση του αυτοκινήτου, καθώς και άλλοι επιτακτικοί παράγοντες, οδηγούν σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης, τα οποία προκαλούν ερεθισμούς, αναπνευστικά προβλήματα και καρδιαγγειακές παθήσεις.

• Ολλανδία: τα 2/3 της χώρας χρησιμοποιούνται για γεωργική εκμετάλλευση γεγονός που συμβάλλει συμαντικά στις εκπομπές αμμωνίας, μεθανίου και υποξειδίου του αζώτου προκαλόντας αναπνευστικές παθήσεις και ερεθισμό των ματιών, αλλά και ενδεχόμενη βλάβη στο νευρικό σύστημα, μακροπρόθεσμα νευρολογικά συμπτώματα, ακόμα και θάνατο.

Το οπτικκοακουστικο υλικό, δωρεάν και χωρίς πνευματικά δικαιώματα, είναι διαθέσιμο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου