Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Δέσποινα Αφεντούλη - "η Περιφέρεια Αττικής είναι αξιόπιστη στο λόγο και στο έργο της"

Τοποθέτηση της Δέσποινας Αφεντούλη, περιφερειακής συμβούλου Αν. Αττικής στην 29η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με θέμα «2. Έγκριση Προϋπολογισμού Περιφέρειας Αττικής Οικονομικού Έτους 2013 και έγκριση Ετήσιου Προγράμματος Δράσης 2013 Περιφέρειας Αττικής» στο αμφιθέατρο του Υπουργείου
Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (Παπάγου-Χολαργού), 27/09/2012.

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Περιφερειάρχη,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Σε κλίμα πολιτικής και οικονομικής ρευστότητας και πριν ακόμη εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το νέος έτος, ώστε να γνωρίζουμε το ποσό των εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, όπου ζει ο μισός περίπου πληθυσμός της χώρας.
Όπως έχει μέχρι πρόσφατα διαφανεί, το πρόγραμμα Καλλικράτης έχει τεθεί σε εφαρμογή αποσπασματικά. Για παράδειγμα, ενώ θεσμικά προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση των Περιφερειών από το Φ.Π.Α και τον φόρο εισοδήματος, αυτό ουδέποτε εφαρμόστηκε, ενώ τα ποσά αυτά εισπράττονται από το Κεντρικό Κράτος. Ψηφίζονται δηλαδή νόμοι που δεν εκτελούνται.
Ωστόσο, ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός της τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν δεχθεί περικοπές ύψους 60% όσον αφορά τα λειτουργικά τους έξοδα και 90% όσον αφορά τις επενδύσεις. Από την άλλη πλευρά, οι Περιφέρειες επωμίζονται αρμοδιότητες, οι οποίες δεν προβλέπονται, χωρίς να τους αποδίδονται οι ανάλογοι πόροι, όχι μόνο για να εκτελεστούν, αλλά και για να καλυφθούν χρέη του παρελθόντος. Ενδεικτικά αναφέρω τις αποζημιώσεις ύψους 13 εκ. ευρώ και των επιπλέον 7 εκ. ευρώ που θα αποδοθούν σε συγγενείς των θυμάτων της RICOMEX, τα 10 εκ. ευρώ ως αποζημιώσεις από τις ζημίες που υπέστησαν οι καταστηματάρχες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στις αρχές του 2012, καθώς και 7 εκ. ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό που ζητάμε, συναισθανόμενοι την πρωτοφανή συγκυρία που ταλανίζει τη χώρα μας, είναι ισότιμη αντιμετώπιση από την Πολιτεία.
Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο αξιολόγησης του παρελθόντος και σχεδιασμού του εγγύτερου μέλλοντος. Ζητήματα τα οποία θεωρούσαμε μέχρι πρότινως δεδομένα, αναθεωρούνται ή ανατρέπονται καθημερινά. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφορικά με την ορθή λειτουργία του Προγράμματος «Καλλικράτης», καθώς επίσης για το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2012-2014 της Περιφέρειας Αττικής. Σήμερα, καλούμαστε να συζητήσουμε την έγκριση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2013, το οποίο εμπλουτίζει το τριετές Επιχειρησιακό μας Σχέδιο.
Είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται σχεδιασμός, αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καίρια ζητήματα που κωλυσιεργούν την εύρυθμη λειτουργία του Κράτους και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία. Ένα από αυτά, είναι η γραφειοκρατία, η οποία εάν παταχθεί, είναι βέβαιο ότι όχι μόνο αναμένεται να εξοικονομηθούν πόροι, αλλά και να βελτιωθεί ουσιαστικά η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Εκτός από τους Κ.Α.Π., που καλύπτουν δαπάνες λειτουργικές, για το οδικό δίκτυο και για τις επενδύσεις, η Περιφέρεια Αττικής λαμβάνει έσοδα από τα τέλη μεταβίβασης αυτοκινήτων. Για το έτος 2013, τα ανωτέρω έσοδα προϋπολογίζονται στο ποσό των 47 εκ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 45% σε σχέση με το 2011 που ανερχόταν στα 84 εκ. ευρώ περίπου. Να σημειωθεί ότι οι Κ.Α.Π. και τα τέλη μεταβίβασης αυτοκινήτων συναποτελούν το 90% των εσόδων της Περιφέρειας Αττικής.
Πέρα λοιπόν, από τις μειώσεις των Κ.Α.Π. που αποδίδονται στις Περιφέρειες, όπου αν συγκρίνουμε τα έσοδα του 2010 σε σχέση και με του 2013 παρατηρούμε ότι οι περικοπές «αγγίζουν» το 60%, η Περιφέρεια Αττικής, λόγω της μείωσης της αγοραστικής κίνησης των αυτοκινήτων, εντός της τελευταίας τριετίας χάνει 26 εκ. ευρώ.
Αξίζει να τονιστεί ότι η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του Φ.Π.Α., εσόδων ανταποδοτικού χαρακτήρα ή ακόμη επιτελώντας τον ρόλο του «διαμεσολαβητή» μεταξύ κράτους και τελικών δικαιούχων. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών, όπου η Περιφέρεια Αττικής, ενώ τότε δεν είχε την αρμοδιότητα βάσει του «Καλλικράτη», κάλυψε με δικούς της πόρους 3 εκ. ευρώ το «κλείσιμο» του 2011, ώστε να εκτελεστούν τα δρομολόγια των μαθητών σε ειδικά σχολεία.
Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής λαμβάνει 10 εκ. ευρώ από ενοίκια, πρόστιμα, τόκους και παράβολα, τα οποία είναι υποχρεωμένη να διαθέσει για την κάλυψη ετήσιων ανελαστικών λειτουργικών δαπανών της (υπερωρίες, δικαστικές αποφάσεις, προμήθειες, κ.ά.).
Το αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής ύψους 301 εκ. ευρώ, το οποίο προέρχεται από τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών επί Νομαρχίας Αθηνών, μας δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε έργα ουσίας 200 εκ. ευρώ. Εστιάζουμε κυρίως σε έργα αντιπλημμυρικά, κοινωφελή, πρασίνου, αλλά και παιδικών σταθμών, σε συνεργασία με τους Δήμους. Είμαστε ο μοναδικός φορέας της κεντρικής διοίκησης που διαθέτει τέτοιου ύψους πλεονασματικό προϋπολισμό.
Βάσει του «Καλλικράτη», η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε τη διαχείριση του ΕΣΠΑ/ Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) Αττικής την 1η Ιουλίου 2011, αλλά της παρέχεται η δυνατότητα να διαχειριστεί το 40%, ενώ το 60% υπάγεται στη διαχείριση των Υπουργείων Ανάπτυξης, Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων και Πολιτισμού, χωρίς να προσμετράται η άποψη της Περιφέρειας Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής κάνει αγώνα για την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων από το ΕΣΠΑ, το οποίο λήγει το τέλος 2013. Μέχρι πρότινως έχουμε εντάξει 95 νέα έργα ύψους περίπου 415 εκ. ευρώ, ενώ υπεγράφησαν νέες συμβάσεις ύψους σχεδόν 109 εκ. ευρώ. Κεντρικός μας στόχος είναι η ένταξη των εργοστασίων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων προϋπολογισμού άνω των 150 εκ. ευρώ (ΠΕΠ Αττικής), αντιπλημμυρικών έργων, ερευνητικών υποδομών και εξοπλισμών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχολικής στέγης συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ.
Είναι πράγματι επιτυχία της Περιφέρειας Αττικής το γεγονός ότι φέτος η απορρόφηση αγγίζει το ποσοστό ύψους άνω του 37%, ενώ αν συνυπολογιστούν τα 29 έργα του ΠΕΠ Αττικής που μεταφέρθηκαν στο ΕΠΠΕΡΑΑ, τότε ξεπερνάμε το μέσο όρο του ΕΣΠΑ (38%) και πλησιάζουμε το 40%, όταν κεντρικοί φορείς σημειώνουν μόλις από 10 έως 22% απορροφητικότητα.
Τα έργα που έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό δεν έχουν επιλεγεί τυχαία, αλλά βάσει των προεκλογικών δεσμεύσεών μας, της ωριμότητας των μελετών, συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και κυρίως τα χρήματα για την υλοποίησή τους είναι διασφαλισμένα έως την αποπεράτωσή τους.
Ενδεχομένως να γίνουν αναμορφώσεις εντός του 2013, ωστόσο αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι αξιόπιστη στο λόγο και στο έργο της.

Σας ευχαριστώ,
Δέσποινα Αφεντούλη
Δρ Κοινωνιολογίας-δημοσιογράφος
Περιφερειακή σύμβουλος Αν. Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου