Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για ρύθμιση των οφειλών

Picture 0 for Ανακοίνωση της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για ρύθμιση των οφειλών
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η νέα ρύθμιση, που κατέθεσε με τροπολογία της υφιστάμενης νομοθεσίας στη Βουλή ο υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπει τον διακανονισμό των οφειλών των επιχειρήσεων
προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013.
Συγκεκριμένα, εφόσον η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση, υποβληθεί μέχρι 31-10-2012 προβλέπεται η τακτοποίηση των οφειλών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με μία από τις παρακάτω δυνατότητες:
Α) Ένταξη των οφειλών σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, με μηνιαία καταβολή ποσού, έναντι των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31-7-2012, έκπτωση 40% επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης οφειλής και καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1-8-2012 και εφεξής.
Η ισχύς του προσωρινού διακανονισμού ορίζεται μέχρι την 31-12-2013.
Η μηνιαία καταβολή που υπολογίζεται με αυτό τον τρόπο, θα καταβάλλεται έναντι της κεφαλαιοποιημένης, την 31-7-2012, οφειλής θα επιφέρει σημαντική μείωση, τόσο της κύριας οφειλής όσο και των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών που αναλογούν σε αυτή.
Β) Εξόφληση των οφειλών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31-7-2012, με απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1-8-2012 και εφεξής. Στη περίπτωση αυτή θα χορηγείται έκπτωση επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων ως εξής:
  1. Εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμιση έως και 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού 100% στα πρόσθετα τέλη καθυστερήσεων και τα πρόστιμα.
  2. Ρύθμιση από 7 έως και 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού 75%.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις η Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας χορηγείται χωρίς παρακράτηση ποσού για το Δημόσιο και τις Τράπεζες. 
Τέλος, όσοι εργοδότες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ή δεν επιθυμούν να ενταχθούν στις ως άνω ρυθμίσεις μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, σύμφωνα με τις διατάφεις του ν.3863/2010, ο οποίος προβλέπει την χορήγηση έκπτωσης σε ποσοστό 40% στα πρόσθετα τέλη και τα πρόστιμα για εφάπαξ καταβολή και 20% για τμηματική καταβολή που δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ μηνιαίως. 
Στην περίπτωση ρύθμισης σύμφωνα με τον ν. 3863/2010 η χορήγση Βεβαίωσης Ασφαλιστικής Ενημερότητας γίνεται με την επισήμανση της παρακράτησης ποσού υπέρ του Δημοσίου ή των Τραπεζών.  
Υπολογισμός μειωμένου ποσοστού εργοδοτικών εισφορών αναδρομικά από 1-9-2012
Στην τροπολογία περιλαμβάνεταιο διάταξη, σύμφωνα με την οποία, από 1-9-2012 το ποσοστό των ειργοδοτικών εισφορών μειώνεται κτά 1,1% και αφορά τους κλάδους ΟΕΚ και ΟΕΕ. Το ποσοστό της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών σταδιακά, θα φθάσει στο 5%.
Καταβολή εισφορών μισθολογικής περιόδου 10/2012 και υποβολή ΑΠΔ
Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι ασφαλιστικές εισφορές της μισθολογικής περιόδου Οκτωβρίου 2012, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο 5ήμερο του Νοεμβρίου.
Επίσης με τα ισχύοντα σήμερα, η υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από την μισθολογική περίοδο του Οκτωβρίου 2012 και μετά θα υποβάλλεται μηνιαία στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου