Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητούν τα τεκμήρια

Picture 0 for Οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητούν τα τεκμήρια
Το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτή την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη και με απόφασή του παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να αμφισβητούν
τα τεκμήρια διαβίωσης.

Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταγματικότητα της επιβολής τεκμηρίων διαβίωσης αποτελεί η δυνατότητα αμφισβήτησής τους από τους πολίτες.

Ακόμη, καταγράφει την πάγια άρνηση των ΔΟΥ αφενός να ενημερώνουν τους πολίτες για το δικαίωμα αυτό και αφετέρου να παραλαμβάνουν και να εξετάζουν τις σχετικές αιτήσεις.

Από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ  υιοθέτησε την πρόταση της ανεξάρτητης Αρχής, αποστέλλοντας σχετική εγκύκλιο προς όλες τις ΔΟΥ και τις ελεγκτικές υπηρεσίες, στην οποία περιγράφονται διαδικασίες ανταπόδειξης και ανατροπής των τεκμηρίων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και την ευχέρεια στους πολίτες να τα αμφισβητήσουν.

Όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, με τις οδηγίες αυτές υπενθυμίζεται η σχετική διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους μετά την υποβολή της δήλωσης του 2012, μαζί με το εκκαθαριστικό και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να αμφισβητήσουν ενώπιον των ΔΟΥ τα τεκμήρια αντικειμενικών δαπανών.

Τέλος, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ ελέγχει την ακρίβεια των ισχυρισμών και των αποδεικτικών στοιχείων και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη προβαίνοντας σε νέα εκκαθάριση του οφειλόμενου φόρου.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητούν τα τεκμήρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου