Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

Μοράλες: Ονόμασε τον Σον Πεν πρεσβευτή της αποποινικοποίησης των φύλλων κόκας - Κόσμος

Σε πρεσβευτή για την αποποινικοποίηση των φύλλων κόκας  στη Βολιβία ονόμασε τον αμερικανό ηθοποιό Σον Πεν  ο πρόεδρος της Βολιβίας
Έβο Μοράλες.
Ο ηθοποιός ήταν στην Λα Παζ, για δεύτερη φορά φέτος, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να συσπειρώσει τη διεθνή κοινότητα ώστε να ενισχυθεί η Αϊτή, δύο χρόνια μετά το σεισμό που κατέστρεψε το νησί και συναντήθηκε με τον αρχηγό του κράτους.
Ο πρόεδρος Μοράλες ζήτησε από τον ηθοποιό να «ενταχθεί στην διεθνή εκστρατεία που κάνει η Βολιβία για την αποποινικοποίηση των φύλλων κόκας», δήλωσε ο υπουργός προεδρίας, Χουάν Ραμόν Κιντάνα, σε συνέντευξη τύπου.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ο Μοράλες εξήγησε στον αμερικανό ηθοποιό «τη σημασία και την προγονική ιστορία της χρήσης των φύλλων κόκας» καθώς το μάσημα τους είναι πρακτική χιλιετιών στις Άνδεις, και εξυπηρετεί θεραπευτικούς σκοπούς, είναι ενάντια στην πείνα, την κούραση και τις επιπτώσεις του υψομέτρου, εκτός από τον τελετουργικό χαρακτήρα τους. Η Βολιβία αποφάσισε να αποσυρθεί το 2011 από τη σύμβαση για τα ναρκωτικά του 1961, ώστε να «διορθώσει το ιστορικό λάθος» σχετικά με τη χρήση από τους ιθαγενείς των φύλλων κόκας.
Ο πρόεδρος Μοράλες ζήτησε επίσης από τον αμερικανό ηθοποιό να γίνει «συνομιλητής της Βολιβίας στη διεθνή σκηνή» και να στηρίξει την προσπάθεια να ανακτήσει η χώρα πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η Βολιβία είναι «εγκλωβισμένη» μεταξύ των Άνδεων και του Αμαζονίου για περισσότερα από 130 χρόνια, καθώς έχει χάσει 120.000 km2 της επικράτειάς της, μια λωρίδα 400 χιλιομέτρων στις ακτές, μετά τον χαμένο πόλεμο του Ειρηνικού στα τέλη του 19ου αιώνα.
Ο Μοράλες ζήτησε επίσης τη βοήθεια του Σον Πεν για να κινητοποιηθούν διπλωμάτες, πολιτικοί και παράγοντες της αμερικανικής κοινωνίας και να υποστηρίξουν το αίτημα για την έκδοση του πρώην προέδρου Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα. Ο πρώην αρχηγός του κράτους κατηγορείται για γενοκτονία στη Βολιβία.Πρώτο ΘΕΜΑ online : Μοράλες: Ονόμασε τον Σον Πεν πρεσβευτή της αποποινικοποίησης των φύλλων κόκας - Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου