Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Πάμπτωχες γυναίκες πουλούν τα μαλλιά τους για... «εξτένσιον» - κόσμος

Αν υπάρχει μια επιχείρηση που πηγαίνει θαυμάσια στη Βρετανία της κρίσης είναι το εμπόριο των
«εξτένσιον». Οι πωλήσεις σε αυτά τα πρόσθετα μαλλιά, από ανθρώπινες τρίχες, που χρησιμοποιούν οι κομμωτές για να δώσουν μήκος και όγκο στα χτενίσματα έχουν αυξηθεί σε 74,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Αλλά πίσω από όλα αυτά κρύβεται μια ιστορία εκμετάλλευσης φτωχών γυναικών από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου», γράφει ρεπορτάζ του Guardian.

Κομμωτές που μίλησαν στην εφημερίδα είπαν ότι προτιμούν να αγοράζουν, σε μια κανονική τιμή, τρίχες από γυναίκες στη Βρετανία, παρά από εμπόρους που εκμεταλλεύονται γυναίκες και παιδιά στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

Οι τρίχες των γυναικών ήταν πάντα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Από τις ορθόδοξες εβραίες, τις μουσουλμάνες και τις καλόγριες που καλύπτουν τα μαλλιά τους από ευσέβεια, μέχρι τον συμβολισμό τους για θηλυκότητα και ομορφιά σε παραμύθια όπως η Ραπουνζέλ, η γυναικεία κόμη έχει δυνατή μεταφορική σημασία.

Σήμερα, όμως, οι τρίχες είναι κάτι περισσότερο: μπίζνες εκατομμυρίων. Από την Ινδία μέχρι το Περού, το εμπόριό τους έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο. Πέρυσι, η Βρετανία εισήγαγε τρίχες (από ανθρώπους ή ανάμικτες από ανθρώπους και ζώα) αξίας 47,3 εκατ. ευρώ.

Παρά την οικονομική κρίση, η βιομηχανία των «εξτένσιον» είναι σε εκρηκτική άνοδο. Η αξία της υπολογίζεται σε 56-74,6 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά αυτή η βιομηχανία έχει μια σκοτεινή πλευρά.

Οι περισσότερες από τις τρίχες που εισάγονται στην Βρετανία προέρχονται από εμπόρους που τριγυρίζουν σε χωριά στην Ινδία, στην Κίνα και στην ανατολική Ευρώπη, προσφέροντας σε φτωχές γυναίκες ελάχιστα χρήματα σε αντάλλαγμα για τα μαλλιά τους.

Οπως είπε ένας εισαγωγέας, από την Ουκρανία, στους New York Times, «τα μαλλιά τους τα πουλάνε συνήθως άνθρωποι σε απελπιστική ανάγκη για λίγα χρήματα».

Ακόμη πιο ανησυχητικό ήταν ρεπορτάζ που έκανε ο Observer το 2006, στην Ινδία. Η εφημερίδα έγραψε ότι μερικοί άνδρες υποχρεώνουν με το ζόρι τις γυναίκες τους να πουλάνε τα μαλλιά τους. Αλλοι προσφέρουν παιχνίδια σε παιδιά από τις παραγκουπόλεις για να τους ξυρίσουν το κεφάλι, και σε μία περίπτωση, συμμορία έκοψε, με τη βία, τα μαλλιά μιας γυναίκας που αντιστάθηκε.

Μετά, οι έμποροι ξεχωρίζουν τις τρίχες και τις πουλάνε, συχνά σε δημοπρασίες στο Ιντερνετ. Πέρυσι, ο ναός Τιρουμάλα στην Ινδία, όπου πολλές γυναίκες κόβουν τελετουργικά τα μαλλιά τους σε θρησκευτικό έθιμο, έβγαλε 2.000 εκατ. ρουπίες (27,3 εκατ. ευρώ) από τέτοιες δημοπρασίες.



ΤΟ ΒΗΜΑ - Πάμπτωχες γυναίκες πουλούν τα μαλλιά τους για... «εξτένσιον» - κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου