Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ατυχο δελφίνι «έσβησε» στο Ναύπλιο

ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΔΙΧΤΥΑ ΨΑΡΑΔΩΝ  Ατυχο δελφίνι «έσβησε» στο Ναύπλιο

Τουλάχιστον 6 δελφίνια εκβράζονται κατά μέσο όρο κάθε μήνα στις ελληνικές ακτές νεκρά, τραυματισμένα ή ζωντανά

Παρά τις προσπάθειες κατοίκων του Ναυπλίου, το μεγαλόσωμο δελφίνι ξεψύχησε στην παραλία της Καραθώνας

Ενα μεγαλόσωμο ζωντανό ρινοδέλφινο εντοπίστηκε το περασμένο Σάββατο στην παραλία της Καραθώνας Ναυπλίου. Για έξι ώρες ο λιμενάρχης μαζί με μέλη του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Ναυπλίου και λουόμενους προσπάθησαν -χωρίς αποτέλεσμα- να σώσουν το θηλαστικό. «Αρχικά νομίσαμε πως είχε χαθεί. Το τραβήξαμε στα ανοιχτά, αλλά μετά βγήκε από το χείλος του ένα κομμάτι δίχτυ. Ξαναγύρισε μόνο του στα ρηχά. Αναζητήσαμε κτηνίατρο και οδηγίες από το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών - Αρίων.

Εκ των υστέρων διαπιστώσαμε πως είχε καταπιεί μεγάλη ποσότητα από πετονιές παραγαδιού και η σήψη είχε ήδη αρχίσει στα εντόσθιά του», σημειώνει ο λιμενάρχης Ναυπλίου, Μαρίνος Σπύρος. Η κτηνίατρος Γεωργία Ψώνη, που έφτασε λίγο πριν το δελφίνι ξεψυχήσει σημειώνει πως «το δίχτυ δεν έπρεπε να τραβηχτεί από το στόμα του δελφινιού. Το ζώο έπρεπε να μεταφερθεί. Καμιά φορά ο υπερβάλλων ζήλος μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τη βιολόγο - ωκεανογράφο και μέλος του «Αρίωνα», Αιμιλία Δρούγα, είναι σύνηθες τραυματισμένα ή άρρωστα δελφίνια να βγαίνουν στα ρηχά, αναζητώντας ηρεμία. «Τα κητώδη που βγαίνουν ζωντανά στα αβαθή χρειάζονται εξειδικευμένο χειρισμό.

Η Ελλάδα μπορεί να έχει προσυπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση Accobams που προβλέπει τι γίνεται σε περιπτώσεις εκβρασμών, αλλά δεν εφαρμόζει τα πρωτόκολλα κι επαφίεται στην... καλοσύνη των ΜΚΟ», τονίζει η κ. Δρούγα.

Στατιστικά
Τουλάχιστον 6 δελφίνια εκβράζονται κατά μέσο όρο κάθε μήνα στις ελληνικές ακτές νεκρά, τραυματισμένα ή ζωντανά. Τα στοιχεία που τηρεί το Λιμενικό από το 2008 μετρούν μεσοσταθμικά 76 εκβρασμούς δελφινιών τον χρόνο, ενώ διακρίνεται μια τάση αύξησης την τελευταία 5ετία. Αυτά, βέβαια, είναι μόνο τα θηλαστικά που ανευρίσκονται από τις λιμενικές αρχές.

Ειδικοί λένε πως τα περιστατικά είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα, καθώς δεν αναφέρονται όλα, ενώ πολλά δεν γίνονται καν αντιληπτά στην τεράστια ελληνική ακτογραμμή. «Καθώς η υπεραλίευση αδειάζει τις θάλασσές μας, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στον άνθρωπο και τα θαλάσσια θηλαστικά αναπόφευκτα μεγαλώνει. Μόνη λύση είναι να προστατεύσουμε τα ιχθυαποθέματά μας όσο ακόμη προλαβαίνουμε», τονίζει η υδροβιολόγος, Αναστασία Μήλιου του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος».

Οπως η ίδια εξηγεί, «λόγω μείωσης της τροφής, παρατηρούμε αλλαγές συμπεριφοράς σε διάφορα είδη δελφινιών. Πλησιάζουν πλέον μεγάλα αλιευτικά εργαλεία όπως μηχανότρατες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για μείωση πληθυσμών».

Ατυχο δελφίνι «έσβησε» στο Ναύπλιο | περιβαλλον | ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου