Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος ‘Ο Ξενοφών’ - Aφιέρωμα για τον Νίκο Καζαντζάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο ενός διήμερου αφιερώματος για τον Νίκο Καζαντζάκη ο Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος ‘Ο Ξενοφών’ σε συνεργασία με τη Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Συλλόγων Αρτέμιδος πραγματοποίησαν 2 αφιερώματα.

Το πρώτο έλαβε χώρα από την Ομοσπονδία, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012 στις 19:30 στο Ξενοδοχείο ‘Mare Nostrum’ και το δεύτερο από τον Οργανισμό Παιδείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος ‘Ο Ξενοφών’ του Δήμου Σπάτων –Αρτέμιδος, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 στις 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο Σπάτων ‘Χρήστος Μπέκας’.

Την εκδήλωση του Σαββάτου άνοιξε η πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος ‘Ο Ξενοφών’ του Δήμου Σπάτων –Αρτέμιδος, κα Μάρκου Παναγιώτα λέγοντας:

‘Η σημερινή μας εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη τον μεγαλύτερο έλληνα συγγραφέα του 20ου αιώνα, και πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο του θανάτου του.

Ο Νίκος Καζαντζάκης έφυγε από κοντά μας σαν χθες, στις 26 Οκτωβρίου 1957 για να συναντήσει την Αθανασία. Το συγγραφικό του έργο είναι τεράστιο. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου. Οι ήρωες του είναι οι περισσότεροι υπαρκτά πρόσωπα, δεν ανήκουν στο χώρο της μυθοπλασίας. Σε όλη του την ζωή έψαξε και πάσχισε να βρει τον δικό του Θεό. Έναν Θεό δίκαιο, αυστηρό με την έννοια του σωστού κριτή. Πίστευε στην ύπαρξη του. Τον αναζήτησε σε διάφορες θρησκείες. Στον χριστιανισμό, στον βουδισμό, για να καταλήξει πως Θεός είναι το μέσα μας.

Δεν ήταν αποστασιοποιημένος από τα θέματα που έγραφε. Δεν κλεινόταν σε ένα γραφείο ψάχνοντας την έμπνευση. Ακολουθούσε την ζωή και τα ίχνη των ηρώων του.

Πολλές φορές αυτοσαρκαζόταν λέγοντας πως ήταν ένας καλαμαράς καμωμένος από χαρτί και μελάνι.

Στο πρόσωπο του Αλέξη Ζορμπά του ήρωα του από το ομότιτλο βιβλίο ανακάλυψε τον απόλυτα ελεύθερε Άνθρωπο. Ταύτισε τον χαρακτήρα του Ζορμπά με τον ορισμό της ελευθερίας.’

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη πάνω στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη ‘Ακροβάτης πάνω από το χάος’.

Μετά την προβολή μίλησε ο Λευτέρης Χαρωνίτης για την αναγκαιότητα της δημιουργίας του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ και τις συνθήκες γυρίσματος του.

Η εκδήλωση τελείωσε με ερωτήσεις από το κοινό.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος κος Μάρκου Χρήστος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γκινοσάτης Γεώργιος, Μαργέτης Αθανάσιος, Πουλάκης Πέτρος, οι δημοτικές σύμβουλοι κυρίες Ζήση Μαρία και Μαργέτη Αφροδίτη, από την Δημοτική Κοινότητα Αρτέμιδος οι κυρίες Μωραΐτη Ιωάννα και Σαρρή Δήμητρα, από την Δημοτική Κοινότητα Σπάτων ο κος Μαργέτης Βασίλειος και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος ‘Ο Ξενοφών’ του Δήμου Σπάτων –Αρτέμιδος η κα Γερανιού Στεφανία.

Ήταν μία ενδιαφέρουσα και λιτή εκδήλωση η οποία ταίριαζε με την ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου