Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η Task Force αναλαμβάνει δράση κατά της φοροδιαφυγής - oικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη λίστα
Λαγκάρντ, ενώ αναλαμβάνει δράση η Task Force.


O Σάιμον Ο' Κόνορ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Ολι Ρεν, Δήλωσε πως «η Επιτροπή έχει δει τις αναφορές στο θέμα αυτό αλλά αυτή τη στιγμή δεν κατέχουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Επομένως δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την ίδια την υπόθεση, η διερεύνησή της οποίας επαφίεται τις Ελληνικές Αρχές με πλήρη σεβασμό της νομοθεσίας».

Δεν έμεινε όμως εκεί. Τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να ενταθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα». Σημείωσε ότι «όλες οι πιθανές υποθέσεις φοροδιαφυγής πρέπει να διερευνηθούν πλήρως από ικανά θεσμικά όργανα» και ότι «η αποτελεσματική συλλογή φορολογικών εσόδων είναι ένα ερώτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ζητείται από τους πολίτες να κάνουν σημαντικές θυσίες στην προσπάθεια για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών».

Π. Καρβούνης: «Περισσότερα έσοδα, όχι περισσότερους φόρους»

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης έκανε λόγο για την «ανάγκη αύξησης των εσόδων και τη μείωση του ελλείμματος χωρίς περαιτέρω αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών».

Για το ρόλο της Ομάδας Δράσης στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ο κ. Καρβούνης διευκρίνισε τα εξής:

-«Η Ομάδα Δράσης, η Γενικής Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ΔΝΤ παρακολουθούν στενά τη συνολική στρατηγική που εφαρμόζεται από τις ελληνικές αρχές για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης».

-«Αυτό συμβαίνει επιπρόσθετα από την καθημερινή υποστήριξη που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών. Με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών, οργανώνεται επιχειρησιακή εκπαίδευση που βασίζεται σε πραγματικές περιπτώσεις». Η εκπαίδευση αφορά μεθόδους ελέγχου που εφαρμόζονται διεθνώς για άτομα με μεγάλη συγκέντρωση πλούτου και αυτοαπασχολούμενους υψηλού εισοδήματος.

- Τέλος, η «τεχνική βοήθεια παρέχεται επίσης για τη συλλογή των μεγάλων φορολογικών οφειλών, για τη συγκρότηση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος για την υπενθύμιση είσπραξης οφειλών και την εφαρμογή ενός τηλεφωνικού κέντρου συλλογής χρέους» σημειώνει ο κ. Καρβούνης.


ΤΟ ΒΗΜΑ - Η Task Force αναλαμβάνει δράση κατά της φοροδιαφυγής - oικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου