Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης - "“ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ”...“ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ”!!!

Από Evelin Taftaf
Παραθέτουμε το λόγο κ.Λανοπούλου Αγγελικής (Νοσηλεύτριας Τ.Ε. και εργαζόμενης στο Κ.Υ.Ν.Μάκρης) Στην χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας :
"Σας καλωσορίζω στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την οποία οργάνωσε ο Δήμος Μαραθώνα σε συνεργασία με τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης.
Η σημερινή συγκέντρωση στοχεύει στην επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας σε 24ωρη βάση 365 μέρες το χρόνο. Πρώτα από
λα να ευχαριστήσω όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα, αλλά και όλους όσοι αγωνίστηκαν και συνεχίζουν ακόμα να αγωνίζονται με υπομονή, με πυγμή και με δυνατή φωνή, γιατί πιστεύουν σε αυτό που κάνουν, γιατί πιστεύουν στην ανθρώπινη αξία.
Το Κέντρο Υγείας Ν.Μάκρης για 23 χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του στους κατοίκους των γύρω περιοχών (Γραμματικό, Μαραθώνα, Κάτω Σούλι, Άνω Σούλι, Βαρνάβα, Βρανά, Σχοινιά, Νέα Μάκρη, Μάτι, Ζούμπερι, Βουτζά και Ραφήνα) 24 ώρες το 24ωρο καθημερινά και Σαββατοκύριακα. Στο μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα είχαν αντιμετωπιστεί με επιτυχία ελαφριά και βαριά περιστατικά από το έμπειρο και δυναμικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας, ενώ η συνταγογράφηση των φαρμάκων πραγματοποιούταν σε καθημερινή βάση.
Όμως το Κέντρο Υγείας άρχισε σιγά – σιγά ν' αλλάζει μορφή! Άρχιζε σιγά – σιγά να αποδυναμώνεται από ιατρικό προσωπικό...! Αυτή η αλλαγή ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια περίπου. Γιατροί με μόνιμες θέσεις έφευγαν με συνταξιοδότηση. Επικουρικοί ιατροί επίσης έφευγαν, αφού τελείωνε η μονοετής ή διετής σύμβαση τους. Το ακτινολογικό κλείνει γιατί λένε δεν έχει άδεια αλλά ούτε και ακτινολόγο. Ένα από τα πιο σύγχρονα μηχανήματα της Ανατολική Αττικής δεν λειτουργεί, δεν χρησιμοποιείται για το καλό του κόσμου, γιατί δεν έχει άδεια και έτσι οι ασθενείς, στους οποίους είναι απαραίτητη μια ακτινογραφία, αναγκάζονται να προσφύγουν στα δημόσια νοσοκομεία ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα προκείμενου να θεραπευθούν.
Ο κατήφορος του Κέντρου Υγείας συνεχίζεται. Στις 16 Μαΐου 2012, μετά από απόφαση διοικητικού συμβουλίου οι εφημερίες των λίγων γιατρών (3 στον αριθμό) που απέμειναν, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Σπάτων. Έτσι, στις 16 Μαΐου του 2012 αποφασίστηκε το δικό μας Κέντρο Υγείας να λειτουργεί μόνο πρωινά μέχρι τις 3 το μεσημέρι και το Σαββατοκύριακα κλειστό! Λες και το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης είναι μια δημόσια υπηρεσία, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ ή ταχυδρομείο. Λες και εμείς οι πολίτες του τόπου έχουμε κλείσει ραντεβού με την αρρώστια μόνο τις πρωινές ώρες!!
Κανείς δεν το περίμενε... Παγώσαμε! Δεν ξέραμε εμείς οι εργαζόμενοι τι να κάνουμε. Και πως να ξέρουμε άλλωστε, αφού δεν είναι αυτή η δουλειά μας. 
 
ΟΧΙ!!! Δεν το αφήσαμε. Τρέξαμε! Μάθαμε! Μετά από πολλούς αγώνες και προσπάθειες καταφέραμε να γυρίσουν οι γιατροί πίσω στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης με νέα απόφαση διοικητικού συμβουλίου. Και έτσι το Κέντρο Υγείας επαναλειτούργησε, όμως με μόνο δύο 24ωρες εφημερίες, Τετάρτη και Κυριακή, ενώ τις υπόλοιπες καθημερινές μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι. Και το Σάββατο είναι τελείως κλειστό!!! 
Αυτός ο μεσοβέζικος τρόπος λειτουργίας του οφείλεται στο γεγονός ότι 3 μόνο γιατροί που έχουν απομείνει, όπως είναι φυσικό, δεν επαρκούν για να καλύψουν άλλες εφημερίες. Εδώ λοιπόν πρέπει να συγχαρώ (όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι μας) αυτούς τους γιατρούς για τις ηρωικές τους προσπάθειες, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, που ο πληθυσμός αυξάνεται κατά πολύ και μπορεί να ξεπεράσει τους 100.000
Εργάστηκαν μόνοι τους, χωρίς καμία βοήθεια από άλλο ιατρικό προσωπικό, χωρίς έστω έναν ειδικευόμενο να τους στηρίξει. Αρκεί να σας πω ότι μετά από στατιστική μελέτη, που έγινε, το μήνα Αύγουστο πέρασαν την πόρτα του κέντρου υγείας 1.980 ασθενείς. Και εδώ ρωτάμε όλοι εμείς και απαιτούμε απάντηση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ. 
  • Πού πάει λοιπόν το Κέντρο υγείας Ν. Μάκρης; 
  • Προς τα πού οδεύει; 
  • Προς το κλείσιμο του; Μήπως πρόκειται να γίνει συνεφημέρευση των 2 κέντρων Υγείας Σπάτων και Μάκρης στο Νταού Πεντέλης;
Συνεφημέρευση σημαίνει ότι τα Σπάτα και η Μάκρη θα λειτουργούν μόνο πρωινά και οι απογευματινές και βραδυνές εφημερίες θα γίνονται στο Νταού Πεντέλης. Μάλιστα σε τοπικό ηλεκτρονικό τύπο προερχόμενο απο περιοχή της Ραφήνας δημοσιεύτηκε άρθρο περί συνεφημέρευσης των 2 Κέντρων Υγείας ξεκινώντας με τα περίφημα εξής λόγια: “Τέλέιωσαν τα ψέμματα! Η μετατροπή του νοσοκομείου Νταού σε Κ.Υ. Αστικού τύπου Ραφήνας ξεκίνησε. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε μέχρι τέλος Οκτωβρίου να έχει μεταφερθεί και ο ΕΟΠΥΥ, όπως και οι γιατροί του Κ.Υ. Ν. Μάκρης και Σπάτων – Αρτέμιδας, ώστε το Νταού να λειτουργεί σε μόνιμη εφημερία”... Τέλειωσαν τα ψέμματα γράφει! 
  • Σε ποιον να πείτε ότι τέλειωσαν τα ψέμματα; 
  • Σ' αυτόν τον άνθρωπο που έχει πάθει αλλεργικό σοκ ή σ' αυτόν που έχει πάθει οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου; 
  • Τι θα του πείτε; Λυπάμαι.. τέλειωσαν τα ψέμματα , αλλά πεθάνατε γιατί δεν προλάβατε να φτάσετε στο Νταού Πεντέλης; Λυπάμαι τέλειωσαν τα ψέμματα γιατί δεν ήσασταν τυχερός να περάσετε τα δεκάδες φανάρια με πράσινο;
Ξέρω πολύ καλά τι λέω γιατί γνωρίζω ότι σε τόσο βαριά έκτακτα περιστατικά ακόμα και το κλάσμα δευτερόλεπτου έχει μεγάλη σημασία για τη ζωή του ασθενή.
Και ξέρω, γιατί είμαι νοσηλεύτρια. Και ξέρω, γιατί έχω ζήσει τέτοιες καταστάσεις, όπου χάρη στις ψύχραιμες, γρήγορες και συντονισμένες ενέργειες όλου του προσωπικού του Κ.Υ. Νέας Μάκρης, έχουν τελειώσει με επιτυχία.
Θα σας ζητήσω λοιπόν για ένα λεπτό να κάνετε, όλοι εσείς που βρίσκεστε εδώ ένα τραγικό πείραμα.: 
Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε πως κρατάτε στα χέρια σας το παιδί σας μετά από ένα τροχαίο, την μάνα σας που μόλις έπαθε έμφραγμα, το πατέρα σας με συμπτώματα εγκεφαλικού, τη γυναίκα σας με αιμορραγία εξαιτίας επιπλοκής εγκυμοσύνης. Όλοι αυτοί αδύναμοι, αβοήθητοι μέσα στην αγκαλιά σας αφήνονται σε σας να τους κρατήσετε στη ζωή. Κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο που περνάει χάνουν το φως από τα μάτια τους και το σκοτάδι τους τυλίγει μέχρι να τους πάρει για πάντα μαζί τους. Τρέχετε στο πλησιέστερο κέντρο Υγείας αναζητώντας βοήθεια και εκεί βρίσκετε την πόρτα σφραγισμένη με αναρτημένη πάνω της την ανακοίνωση:
“To Κέντρο Υγείας είναι κλειστό”!
Έτσι απλά χάθηκε η ελπίδα για τη μάχη της ζωής, γιατί για να δοθεί μια μάχη χρειάζεται πρώτα απ' όλα χρόνος. Και εδώ χρόνος δεν υπάρχει. Ξαναμπαίνετε στο αυτοκίνητο και ξεκινάτε για τη πλησιέστερη υγειονομική μονάδα. Όμως λυπάμαι που θα σας το πω. Στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου το παιδί σας, η γυναίκα σας, η μάνα σας, ο πατέρας σας, ο άντρας σας θ΄αφήσουν την τελευταία τους πνοή. Μόνοι, αβοήθητοι, χωρίς το δικαίωμα να παλέψουν για να κρατηθούν στη ζωή. Αθώα θύματα σ' ένα προκαθορισμένο μέλλον από κάποιους που πλούτισαν από τις σάρκες μας, που ρούφηξαν το αίμα και το μέλλον των παιδιών μας.
Μας ζητούν θυσίες, γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή...
Εμείς λέμε: “ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ”!!! 
Και 3 χρόνια τώρα δε ζούμε, δεν γελάμε, δεν ανασαίνουμε... 
Όμως ήρθε η ώρα να πούμε: “ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ”!!! 
Γιατί το κλείσιμο του Κ.Υ. Ν. Μάκρης είναι ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ! ΣΤΥΓΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. 
Όλα έχουν κάποιο όριο. Αν το δεχτούμε κι αυτό έτσι υπάκουα με σκυμμένο το κεφάλι, να ξέρετε πως υπογράφουμε τη θανατική μας καταδίκη και όσο και αν ακουστεί βαρύ, θα είμαστε όλοι μας συνένοχοι.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! 
ΑΡΚΕΤΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΑΝΤΕΞΑΜΕ! 
Μη μας ζητάτε να γίνουμε δολοφόνοι και ιδανικοί αυτόχειρες.
ΠΑΛΕΨΑΜΕ, ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΜΕΙΝΕ...ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!!!
 
Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε...!"
Αγγελική Λανοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου