Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Σχινιάς: Όαση για τα μεταναστευτικά πουλιά

Τα εξαντλημένα πουλιά που φτάνουν από την υποσαχάρια Αφρική βρίσκουν στον Σχινιά ένα φιλόξενο καταφύγιο. Η Αττική αποτελεί έναν από τους πρώτους σταθμούς
ανεφοδιασμού και ξεκούρασης των μεταναστευτικών ειδών πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το βορρά. Ορισμένα από αυτά διανύουν τεράστιες αποστάσεις και φτάνουν έως και τη Σιβηρία, όπως για παράδειγμα η δρεπανοσκαλίδρα η οποία παρατηρήθηκε




τις τελευταίες ημέρες στον υγρότοπο του Σχινιά από τους εθελοντές του Προγράμματος Παρακολούθησης Ορνιθοπανίδας των Υγροτόπων στην Αττική της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Σήμερα στον Σχινιά ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει είδη τα οποία κατέφυγαν στον νότο τον περασμένο χειμώνα και ακόμα δεν έχουν επιστρέψει στις περιοχές αναπαραγωγής τους, όπως ο σταχτοτσικνιάς. Υπάρχουν όμως και πτηνά τα οποία παραμένουν στην περιοχή όλο τον χρόνο, όπως και άλλα για τα οποία ο Σχινιάς αποτελεί τον τελικό προορισμό του μεταναστευτικού τους ταξιδιού.

Αυτά έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν τις φωλιές τους (όπως οι σταχτάρες και οι τσαλαπετεινοί) ή επιδίδονται σε... επιδείξεις (όπως οι καλαμοκανάδες). Ορισμένα έχουν ήδη αναπαραχθεί, όπως οι πρασινοκέφαλες πάπιες, οι οποίες παρατηρήθηκαν να κολυμπούν στις πλημμυρισμένες εκτάσεις του Σχινιά ακολουθούμενες από τους νεοσσούς τους.
Ενας σταχτοτσικνιάς ξεκουράζεται στον υγρότοπο του Σχινιά (Φωτογραφία Γιώργος Αλεξανδρής)

Στους μεταναστευτικούς σταθμούς κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα συναντήσει καθώς υπάρχουν είδη τα οποία παραμένουν εκεί για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Παρόλα αυτά τα μέλη της Ορνιθολογικής κατέγραψαν 53 είδη σε μια μόνο ημέρα.
Σχινιάς: Οαση για τα μεταναστευτικά πουλιά
1. Ο ψαραετός, ένα ιδιαίτερα σπάνιο είδος για την Αττική, έχει μόλις ψαρέψει ένα χέλι στον υγρότοπο του Σχινιά (Φωτογραφία Μιχάλης Κωτσάκης)
Ενας και μοναδικός ψαραετός
Από τα μεταναστευτικά είδη που ξεχώρισαν ήταν οι χαλκόκοτες, οι μελισσοφάγοι, τρία είδη ερωδιών (μικροτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες και κρυπτοτσικνιάδες) και οι μαχητές. Διασκορπισμένες σε όλη την έκταση του υγρότοπου παρατηρήθηκαν 15 βαλτόπαπιες.

Το συγκεκριμένο είδος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή καθώς, εξαιτίας της παρουσίας του, ο υγρότοπος του Σχινιά εντάχθηκε το 2010 στο δίκτυο των Ζωνών Ειδικής Προστασίας. Επίσης, για πρώτη φορά καταγράφηκαν στη θαλάσσια περιοχή του υγρότοπου μυχοί και αρτέμηδες. Η μεγαλύτερη έκπληξη για τα μέλη της οργάνωσης, ήταν η παρατήρηση ενός ψαραετού, ενός είδους το οποίο απαντάται σπάνια στην Αττική.

Όσοι θελήσουν να επισκεφθούν την περιοχή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ανθρώπινη παρουσία στους υγροτόπους κατά την περίοδο της μετανάστευσης μπορεί να διαταράξει τα είδη που βρίσκονται εκεί, τα οποία συνήθως έχουν διανύσει μεγάλες αποστάσεις και έχουν περιορισμένα αποθέματα ενέργειας. Γι΄αυτό οι επισκέπτες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως διακριτικοί και στην περίπτωση που συναντήσουν κάποιο εξαντλημένο πουλί το οποίο χρίζει βοήθειας να επικοινωνήσουν με ένα από τα Κέντρα Περίθαλψης.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου