Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Καρκίνος του πνεύμονα: H πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες, η τρίτη στις γυναίκες


Στη μάχη για την αναχαίτιση μιας από τις πιο βαριές νόσους που σχετίζονται άμεσα με το κάπνισμα, εκείνης του καρκίνου του πνεύμονα, ρίχνονται από κοινού η Εταιρεία
Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ).

Στόχος των τριών φορέων είναι η αξιόπιστη και έγκαιρη ενημέρωση για τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και μέσω αυτού για τις πολλαπλές βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα. Η ενημερωτική εκστρατεία, στην οποία συμμετέχουν πρόσωπα από τον χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού, διεξάγεται σε πολύ καλή συγκυρία, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Υγείας η προπαρασκευαστική φάση για την πλήρη εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Όπως υπογράμμισαν οι ειδικοί, στη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση της καμπάνιας ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του πνεύμονα με τίτλο «Φοράμε Λευκό» (www.foramelefko.gr, hashtag #foramelefko, http://bit.ly/foramelefko), η ανάγκη για ενημέρωση για τη νόσο είναι μεγάλη, με δεδομένο ότι o καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες και την τρίτη συχνότερη μορφή στις γυναίκες. Στην Ελλάδα καταγράφονται περισσότερα από 7.000 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα κάθε χρόνο.

Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του πνεύμονα

Τον πιο μεγάλο μύθο για τον καρκίνο του πνεύμονα, δηλαδή ότι μόνον οι καπνιστές εκδηλώνουν καρκίνο του πνεύμονα, «διέλυσε» ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΟΠΕ, Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ» Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννης Μπουκουβίνας. «Γνωρίζουμε πλέον πως 1 στους 9 καπνιστές θα αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και ότι ποσοστό 12% των ασθενών με καρκίνο πνεύμονα, δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές. Παράλληλα, είναι αποδειδειγμένο πια πως 8 στους 10 καπνιστές θα αναπτύξουν ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα π.χ. καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα. Επίσης, γνωρίζουμε πως ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε καπνιστές» είπε ο ειδικός στην ομιλία του, τονίζοντας την ανάγκη αυτά να επικοινωνηθούν στο κοινό.

Ένας άλλος μύθος που αναπαράγεται συχνά είναι ότι ένας ασθενής που έχει διαγνωσθεί με καρκίνο του πνεύμονα δε χρειάζεται να διακόψει το κάπνισμα, είναι ήδη αργά. «Ακόμη και όταν ένας καπνιστής νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα αξίζει να διακόψει το κάπνισμα καθώς ανακάμπτει πιο γρήγορα μετά από χειρουργική αφαίρεση του όγκου, ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία και έχει μειωμένες πιθανότητες υποτροπής ή εμφάνισης νέας κακοήθειας» τόνισε ο ειδικός. Επίσης, πρόσθεσε πως νέα φάρμακα όπως οι αναστολείς της τυροσινικής κινάσης, καθίστανται ανενεργά µε το κάπνισμα ή πρέπει να διπλασιαστεί η δόση τους. «Η οριστική διακοπή του καπνίσματος ενεργητικού ή παθητικού, παραμένει η καλύτερη προστασία και το σημαντικότερο όπλο κατά του καρκίνου του πνεύμονα» κατέληξε ο κ. Μπουκοβίνας.

Η αντιμετώπιση της νόσου στην Ελλάδα

Στις τρέχουσες εξελίξεις και στην αντιμετώπιση της νόσου με ακτινοθεραπεία αναφέρθηκε ο Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, Πρόεδρος ΕΕΑΟ και Διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού - Ογκολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», κ. Γιώργος Πισσάκας. «Η ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για όλες τις ειδικότητες που αναλαμβάνουν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Στο πλαίσιο αυτό η ακτινοθεραπεία έχει κομβικό ρόλο σε όλα σχεδόν τα στάδια της νόσου και αυτό κάνει κάτι παραπάνω από επιτακτική την ανάγκη για βελτίωση των διαθέσιμων υποδομών ακτινοθεραπείας και για την πρόσβαση των ασθενών σε αυτές» είπε ο κ. Πισσάκας. Η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία μαζί με την Παθολογική και την Χειρουργική Ογκολογία είναι οι τρεις βασικοί θεραπευτικοί πυλώνες στον αγώνα κατά του καρκίνου. Ο κύριος στόχος της ακτινοθεραπείας είναι η χορήγηση πολύ υψηλής δόσης ακτινοβολίας σε έναν όγκο, με ελάχιστη επιβάρυνση των γύρω φυσιολογικών ιστών και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα γιατί ο φυσιολογικός πνεύμονας έχει πολύ μικρή ανοχή στην ακτινοβολία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ειδικός, το 2014 υπήρχαν συνολικά σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία 37 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, όταν οι ανάγκες ήταν για 72. Από αυτά τα 24 ήταν στο δημόσιο τομέα (τα 16 με παλαιότητα άνω της 12ετίας) και 13 στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική καθώς ο χάρτης με τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα έχει εμπλουτιστεί σημαντικά, κυρίως χάρη σε δωρεές.

«Συνολικά το σύστημα υγείας διαθέτει 48 μηχανήματα, αλλά υπάρχει ανάγκη για ακόμα 20 μηχανήματα. Τα 31 μηχανήματα είναι διαθέσιμα στο δημόσιο (το 37% ηλικίας έως 2 ετών και το 58% έως 5 ετών) και τα 17 στον ιδιωτικό τομέα (το 17% έως δυο χρόνια και το 47% έως πέντε χρόνια)» διευκρίνισε ο κ. Πισσάκας, τονίζοντας πως η κοσμογονία, όπως τη χαρακτήρισε, έγινε χάρη στο ΕΣΠΑ, αλλά κυρίως χάρη στις δωρεές, αφού «τα τελευταία 12 χρόνια το ελληνικό δημόσιο με δικά του κονδύλια απέκτησε μόνο έναν γραμμικό επιταχυντή».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος ΕΛΛ.Ο.Κ., κυρία Καίτη Αποστολίδου αναφέρθηκε στην αξία της ενημέρωσης και έγκαιρης διάγνωσης και στα θέματα πρόσβασης ασθενών όχι μόνο σε υπηρεσίες αλλά και σε νέες θεραπευτικές επιλογές. «Αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία ‘Φοράμε λευκό’ που αναδεικνύει τη σημασία της σωστής ενημέρωσης του κοινού. Από την πλευρά του ασθενή θα θέλαμε να τονίσουμε άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε θέματα έγκαιρης και ορθής διάγνωσης αλλά κυρίως πρόσβασης σε εξατομικευμένη ιατρική με νέα διαγνωστικά μέσα και καινοτόμες θεραπείες, που μπορούν να βελτιώσουν την επιβίωση αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου