Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Τι είναι η διφθερίτιδα από την οποία πέθανε ο 8χρονος

Σοκ προκάλεσε στο πανελλήνιο η είδηση ότι ένα 8χρονο παιδί στην Ελλάδα, εν έτει 2019 πέθανε από διφθερίτιδα, για την οποία υπάρχει εμβόλιο.
Το παιδί, όπως όλα δείχνουν, ήταν θύμα της αντιεμβολιαστικής στάσης που είχαν υιοθετήσει οι γονείς του. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο 8χρονος είχε λάβει μόνο τις δύο από τις πέντε δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει από τον τέτανο, την διφθερίτιδα και τον κοκκύτη. Επίσης, δεν είχε εμβολιαστεί για κανένα άλλο μολυσματικό νόσημα, όπως ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στη χώρα μας.

Γεγονός που εξηγεί κατά τους ειδικούς και την «ευκολία» με την οποία το παιδί μολύνθηκε από το τοξινογόνο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Όπως επισημαίνουν συνεχώς οι ειδικοί, τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται σε έξαρση η αντιεμβολιαστική στάση των γονέων, τα βακτήρια που ευθύνονται για τις μολυσματικές ασθένειες δεν έχουν εξαφανιστεί, ούτε και θα εξαφανιστούν, αυτό που εξαλείφεται με τα εμβόλια είναι οι ασθένειες που προκαλούν.

Τι είναι η διφθερίτιδα;

Το τοξινογόνο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί νόσο της ανώτερης αναπνευστικής οδού που χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό και προσκολλημένη μεμβράνη που καλύπτει τις αμυγδαλές, το φάρυγγα και/ή τη μύτη. Μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή, προκαλώντας ακόμη και ασφυξία.

Η τοξίνη που παράγεται είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στον οργανισμό, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και παράλυση. Το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 10%. Τα κρούσματα στις αναπτυγμένες χώρες είναι σήμερα ελάχιστα λόγω των συστηματικών εμβολιασμών για τη νόσο.

Η μετάδοση της διφθερίτιδας γίνεται από σταγονίδια από την περιοχή του ρινοφάρυγγα, μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος κάποιου που έχει προσβληθεί. Η νόσος προσβάλλει συνήθως παιδιά μεγαλύτερα του ενός έτους γιατί τα νεογνά προστατεύονται συνήθως από τα μητρικά αντισώματα.

Θεραπεία – αντιμετώπιση

Σε περίπτωση εκδήλωσης της νόσου συνιστάται η άμεση αντιμετώπιση με χρήση αντιδιφθεριτικού ορού και αντιβιοτικών (πενικιλίνη ή ερυθρομυκίνη).

Πρόληψη – εμβολιασμός

Σήμερα η εμφάνιση της νόσου είναι σπάνια, ενώ έχει πρακτικά εξαφανισθεί από τον ανεπτυγμένο κόσμο λόγω των τακτικών εμβολιασμών. Η πρόληψη της νόσου γίνεται μέσω των συνδυασμένων εμβολίων DTaP τα οποία προστατεύουν από τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκκύτη και χορηγούνται ενδομυϊκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου