Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ποιοι κερδίζουν 60 εκατ. ευρώ και ποιοι χάνουν 200 από τις αλλαγές

Οι «φυλές» των ιδιοκτητών: άλλον ΕΝΦΙΑ θα δουν το 2020 οι εκτός σχεδίου, οι εκτός συστήματος, οι τύπου Airbnb και οι … «τακτοποιημένοι»
Το σχέδιο για να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκείνοι που θα πληρώσουν «το μάρμαρο» για τις φοροελαφρύνσεις των υπολοίπων, αποκαλύπτει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση. Τι αλλαγές προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών χθες στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας όσα προανήγγειλε το κυριακάτικο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Έτσι ως το τέλος του 2020, άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν πληρώσει 222 εκατομμύρια επιπλέον σε φόρους, ενώ άλλοι θα έχουνε γλιτώσει 58 εκατομμύρια ευρώ.
Οι στόχοι που επιλέχθηκαν για να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη είναι ξεκάθαροι:
1. Όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές «εκτός συστήματος» αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών των ακινήτων. Αυτοί θα πληρώσουν 142 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω. Τόσα ακριβώς αναφέρει ο Κρατικός Προϋπολογισμός.
Ποιους αφορά; Συνολικά υπάρχουν 7.000 «τυφλές» Ζώνες όπου η εφορία δεν δώσει Τιμές Ζώνης για να μπορεί να υπολογίσει τις αξίες και τους φόρους ακινήτων, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι με το νέο φορολογικό που κατατέθηκε στη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος να ενταχθούν 3.000 περιοχές στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού, μέσα στο 2020.
Ποιες είναι όμως οι μισές από τις σχεδόν 7.000 περιοχές που κινδυνεύουν και ποιες θα τη γλιτώσουν για φέτος; Δεν χρειάζεται ερώτημα, ούτε ιδιαίτερη φαντασία για να απαντήσει κανείς πως στο στόχαστρο βρίσκονται περιοχές και βίλλες στη Σαντορίνη, τη Μύκονο ή την Χαλκιδική και το Ιόνιο, που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ σαν να ήταν διαμέρισμα 100 τμ στο Περιστέρι.

Και για όποιον δεν κατάλαβε, ιδού τι αναφέρει ο ίδιος ο Κρατικός Προϋπολογισμός:

«Αύξηση εσόδων από ακίνητη περιουσία: Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, θα συμβάλει στην αύξηση του ύψους των εσόδων σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας, καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που ως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη».

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου