Ο «δεινόσαυρος» της ευρωπαϊκής πολιτικής, αποχωρεί από την ενεργό δράση -
Μανιώδης καπνιστής και δεινός πότης άφησε το στίγμα του στην Ευρώπη -
Το «διπλωματικό επεισόδιο» με τη Γερμανία εξαιτίας του σκύλου του, το σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τα μαθήματα «ευρωπαϊκής πραγματικότητας» στον Τσίπρα
«Πάντοτε έλεγα ότι οι τελευταίοι επιζώντες της Συνθήκης του Μάαστριχτ είμαι εγώ και το ευρώ. Πλέον το ευρώ θα συνεχίσει μόνο του το ταξίδι του».
Με αυτά τα λόγια, στην κατάμεστη αίθουσα Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική ζωή ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Βουλευτής στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου (D'Chamber) από το 1984. Υπουργός Εργασίας σε ηλικία 31 ετών. Υπουργός Οικονομικών και είς εκ των αρχιτεκτόνων του κοινού νομίσματος. Πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου για 18 ολόκληρα χρόνια (1995 - 2013). Πρώτος πρόεδρος του Eurogroup. Πρώτος - και μοναδικός έως τώρα- πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξελέγη με τη διαδικασία των «κορυφαίων υποψηφίων» (spitzenkandidaten).Τριάντα πέντε χρόνια στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων, ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ κατάφερε να γράψει τις δικές τους σελίδες στην ιστορία της ΕΕ
Παρόλο που οι δημοσιογράφοι περίμεναν να ακούσουν έναν χειμαρρώδη απολογισμό της θητείας του, διανθισμένο με το γνωστό χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του, ο τέως πλέον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε να κρατήσει όλους του τύπους. «Οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί δεν είμαστε σύμμαχοι. Δεν είμαστε όμως ούτε και εχθροί. Οι δημοσιογράφοι έχετε έναν σκοπό. Να κάνετε τη δουλειά σας», δήλωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας ουσιαστικά τον ορισμό της σχέσης δημοσιογράφων και πολιτικών.
Πιστός ευρωπαϊστής. Πολύγλωσσος. Γνώστης κάθε λεπτομέρειας της περίπλοκης ευρωπαϊκής «μηχανής», ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ είναι ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους μιας πραγματικής ευρωπαϊκής γενιάς πολιτικών.
Γεννήθηκε το 1954 στη Ρεντάνζ του Λουξεμβούργου, στα σύνορα με το Βέλγιο. Εκεί όπου η ιστορική περιοχή του Λουξεμβούργου μοιράζεται πλέον σε δύο διαφορετικά κράτη. Στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και την επαρχία του Λουξεμβούργου που αποτελεί τμήμα του Βασιλείου του Βελγίου. Ο πατέρας του, Ζοζέφ Γιούνεκρ, ήταν ένας μεταλλωρύχος που στρατολογήθηκε υποχρεωτικά από τη Βέρμαχτ μετά την εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας στο Λουξεμβούργο. «Η Γερμανία θα πρέπει να είναι κάπως προσεκτική όταν αναφέρεται στο Λουξεμβούργο. Τα εγκλήματα των Ναζί στη χώρα μου δεν έχουν ξεχαστεί ακόμα», δήλωσε αρκετά χρόνια αργότερα ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.
Σε ηλικία 20 ετών, κατά τη διάρκεια που σπούδαζε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου στη Γαλλία, θα γίνει μέλος στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Λουξεμβούργου. Το 1980 λαμβάνει άδεια δικηγορίας χωρίς ωστόσο την ασκήσει ποτέ. Σχεδόν αμέσως μετά την αποφοίτησή του εξελέγη βουλευτής και σε ηλικία 31 ετών θα αρχίσει να γράφει την ιστορία του στην ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι το 1985, όταν το Λουξεμβούργου αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ήταν ο σωστός άνθρωπος, στη σωστή στιγμή. Το Βερολίνο και το Παρίσι είχαν βρει έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός και από τις δύο μεγάλες χώρες της ΕΕ και να αμβλύνει τις όποιες διαφορές τους. Οι, σχεδόν, φεντεραλιστικές του θέσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση την εποχή που μεσουρανούσε ο Ζακ Ντελόρ ως πρόεδρος της Κομισιόν, η ευφυΐα του, η άνεσή του να μιλάει γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά και το νεαρό της ηλικίας του, τον καθιστούν ένα ανερχόμενο αστέρι στην ΕΕ.
Το 1992 ως υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη δημιουργία του κοινού νομίσματος. Του ευρώ. Ο Ζαν - ΚΛοντ Γιούνκερ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι οι μοναδικοί εν ζωή πολιτικοί που διαμόρφωσαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το 1995 εκλέγεται πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και θα παραμείνει σε αυτό το πόστο μέχρι το 2013. Τα 18 χρόνια του στην πρωθυπουργία του Μεγάλου Δουκάτου τον έχουν κατατάξει στην πρώτη θέση της λίστας των μακροβιότερων πρωθυπουργών ολόκληρης της ΕΕ.
Το τροχαίο που παρολίγο να του κοστίσει τη ζωή
Λίγο πριν τις εκλογές του 1989 στο Λουξεμβούργο ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ θα εμπλακεί σε ένα τροχαίο ατύχημα και θα νοσηλευτεί σε κωματώδη κατάσταση για δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα να έχει για το υπόλοιπο της ζωής του δυσκολίες στο περπάτημα.
Αυτός ο μανιώδης καπνιστής και λάτρης των οίνων Auxerrois από την κοιλάδα το Μοζέλλα και της μπύρας Diekirch του Λουξεμβούργου, θα βρεθεί στην προεδρία του Eurogroup λίγο πριν ξεσπάσει η Μεγάλη Κρίση. Από αυτή τη θέση θα κάνει το πάν για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης. Ο παλαιάς κοπής Ευρωπαίος πολιτικός είχε μια ειδική σχέση αγάπης με την Ελλάδα. Παρόλο που παντρεύτηκε το 1979 την Κριστιάν Φρίσνιγκ, τη γυναίκα πού όταν τον καλούσε στο τηλέφωνο άφηνε στη μέση συναντήσεις κορυφής και συνεντεύξεις με δημοσιογράφους από ολόκληρο τον κόσμο, δεν απέκτησε ποτέ παιδιά.
Ο «Πλάτωνας» από τη Λέσβο
Ωστόσο, την αγάπη που είχε να μοιραστεί την έδωσε σε έναν «αδέσποτο» Έλληνα. Τον Πλάτωνα. Τα περισσότερα καλοκαίρια τους τα τελευταία χρόνια η οικογένεια Γιούνκερ τα περνούσε στο νησί της Λέσβου. Εκεί βρήκε ένα μικρό αδέσποτο κουτάβι. Ένα κουτάβι που έμελε να γίνει αφορμή για έναν «διπλωματικό επεισόδιο» ανάμεσα στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Το μικρό σκυλί που βρήκε στη Λέσβο και το οποίο ονόμασε «Πλάτωνα» λόγω της αγάπης του για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, το πήρε μαζί του στο Λουξεμβούργο. Ένα βράδυ του Σεπτεμβρίου του 2013 η οικογένεια Γιούνκερ είχε ξεμείνει από σκυλοτροφή. Όπως είναι γνωστό στους παροικούντες το Λουξεμβούργο, όλα τα καταστήματα έχουν κλείσει νωρίς το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός της χώρας αποφασίζει να οδηγήσει ο ίδιος την BMW της οικογένειας μέχρι την κοντινότερη πόλη της Γερμανίας για να αγοράσει τροφή για τον Πλάτωνα. Λιγότερο από 2 ώρες δρόμο. Στο πλησιέστερο pet shop, ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ παρκάρει και μέχρι να επιστρέψει στο αυτοκίνητό του, έχει δεχθεί κλήση από τη γερμανική αστυνομία για παράνομο παρκάρισμα
Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνεκρ ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από τους Γερμανούς, πλήρωσε την κλήση του και δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «όταν έχεις να ταΐσεις έναν Πλάτωνα, μπορείς να παραβείς τον Νόμο».
Η διάρκεια της θητείας του στην προεδρία του Eurogroup υπήρξε καθοριστική. Η πολιτική του καριέρα στο Λουξεμβούργο είχε υποστεί μεγάλα πλήγματα. Σκάνδαλα φοροδιαφυγής. Παρακολουθήσεις μυστικών υπηρεσιών. Εμπλοκή του ίδιου του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου, ανάγκασαν τον κ. Γιούνκερ να αποσυρθεί από τα τοπικά ζητήματα και να βρεθεί στις Βρυξέλλες.
Η θέση του στην ελληνική κρίση
Η μεγάλη Κρίση είναι πλέον γεγονός. Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup και στη συνέχεια ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναλάβει προσωπικά να κάνει το παν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην Αθήνα εκείνης της εποχής να επιτύχει το αντίθετο. «Στην πολιτική υπάρχουν πολλά είδη φιλίας. Για παράδειγμα η φιλία μου με τον Αλέξη Τσίπρα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος αναγκάστηκε να κάνει εντατικά μαθήματα στον κ. Τσίπρα, ώστε ο Έλληνας πρωθυπουργός να κατανοήσει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο «δεινόσαυρος» της ευρωπαϊκής πολιτικής, αποχωρεί από την ενεργό δράση. Ένας πολιτικός με σχέδιο. Ένας άνθρωπος με πάθη. Ένας πολιτικός άνδρας με όραμα. Ένας άνθρωπος που αποτέλεσε τη γέφυρα ανάμεσα στη ρομαντική εποχή της ΕΕ και την πραγματικότητα που επιβάλει την περαιτέρω ενοποίησή της.
Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναλαμβάνει ως επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, αύριο, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου. Αλλά η παρακαταθήκη του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ παραμένει. «Όλοι οι πολιτικοί στην ΕΕ ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την Κρίση. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς θα καταφέρουμε να εκλεγούμε ξανά, άπαξ και το κάνουμε», είχε δηλώσει ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου