Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Hurriyet: Ελλάδα και Ισραήλ θα επιτηρούν την Τουρκία με θαλάσσιο ραντάρ στην Κρήτη marine_radar

«Το Ισραήλ και η Ελλάδα αναβιώνουν το σχέδιο επιτήρησης της Τουρκίας με ραντάρ» γράφει η τουρκική Hurriyet – Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ραντάρ θα παρακολουθεί το τουρκικό έδαφος και τις κινήσεις των πλοίων 24 ώρες το 24ωρο
Με προβληματισμό φαίνεται ότι υποδέχεται ο τουρκικός Τύπος τους σχεδιασμούς για εγκατάσταση από ελληνοϊσραηλινού ραντάρ στην Κρήτη που θα ελέγχει την ανατολική Μεσόγειο.

Σε σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει η Hurriyet, η εγκατάσταση προηγμένου θαλάσσιου ραντάρ στην Κρήτη θα επιτρέψει την παρακολούθηση της διαδρομής σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Κύπρο και την Ελλάδα.

«Το ανανεωμένο πρόγραμμα “Long Horizon” θα έχει την ικανότητα να παρακολουθεί τις περισσότερες τουρκικές ακτές, όταν προσταθεί στα ήδη εγκατεστημένα συστήματα του Ισραήλ, σύμφωνα με τις αναφορές των ελληνικών και ισραηλινών ΜΜΕ στις 20 Μαρτίου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρεται στην ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου, που περιλαμβάνει την κατασκευή 2.000 μέτρων υποθαλάσσιου αγωγού στην ανατολική Μεσόγειο και την εγκατάσταση νέων ενισχυμένων θαλάσσιων ραντάρ.

«Η δυνατότητα του Ισραήλ να παρακολουθεί την Τουρκία θα αυξηθεί στο διπλάσιο»

Ωστόσο, η εγκατάσταση του ραντάρ στην ανατολική Κρήτη «αναμένεται να προσφέρει στις χώρες παρακολούθησης ένα ανταγωνιστικό πλειονέκτημα, με την εκτεταμένη κάλυψη που ξεπερνά τα παραδοσιακά ραντάρ».

Πλην των βελτιωμένων λειτουργιών που θα δώσει στρατηγικό πλεονέκτημα, το σύστημα ραντάρ, αναφέρει η Hurriyet, θα δώσει δυνατότητες στους πυραύλους για την εκτόξευση βολών.

«Τα υπάρχοντα συστήματα ραντάρ ήδη επιτρέπουν στο Ισραήλ να επιτηρεί την τουρκική επικράτεια στις νοτιοανατολικές και μεσογειακές περιοχές, όμως με το Long Horizon, η δυνατότητα του Ισραήλ να παρακολουθεί την Τουρκία θα αυξηθεί στο διπλάσιο», σημειώνει.

Το νέο σύστημα, αναφέρει το δημοσίευμα, θα μπορεί να παρακολουθεί μια περιοχή ακτίνας 600 χιλιομέτρων με τη βοήθεια μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων. Η περιοχή κάλυψης περιλαμβάνει την Κύπρο, τμήμα του Αιγαίου που εκτείνεται μέχρι τα Δαρδανέλλια, όλο το Αιγαίο και το μεσογειακό τμήμα της Τουρκίας.

Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος θα επιτηρούν τουρκικό έδαφος επί 24ωρο

«Με τη βοήθεια αυτού του θαλάσσιου ραντάρ, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν τη δυνατότητα να επιτηρούν τουρκικό έδαφος καθώς και τις κινήσεις των πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο 24 ώρες την ημέρα. Στον κοινό σταθμό, οι Ισραηλικοί εμπειρογνώμονες θα λειτουργούν το ραντάρ και η Ελλάδα θα μπορεί να αποκτήσει δεδομένα που συλλέχθηκαν από αυτό», αναφέρει ο συντάκτης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αγορά του ραντάρ όταν της το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Αν και το συγκεκριμένο πρότζεκ είχε συζητηθεί το 2015, ανεστάλη. Όμως η κινητικότητα στο ζήτημα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο αναβίωσε και πάλι το σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου