Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Διπλή Διάγνωση: Διπολική διαταραχή – Ψύχωση και Κάνναβη


Ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση του κοινού με αφορμή
την Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (Μανιοκατάθλιψης) σήμερα 30 Μαρτίου
Η διπολική διαταραχή (ή πιο παλιά μανιοκατάθλιψη) είναι η πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή της διάθεσης. Χαρακτηρίζεται κυρίως από επεισόδια μανίας (ανεβασμένης και εκτός ελέγχου διάθεσης) και επεισόδια κατάθλιψης (πεσμένης διάθεσης με σημαντική δυσκολία στη λειτουργία).

Υπολογίζεται ότι πάσχουν 1-5% του πληθυσμού παγκοσμίως, δηλαδή περίπου 600.000 Έλληνες ασθενείς. Το φάσμα των διπολικών διαταραχών είναι ευρύ και η σωστή θεραπεία τους βασίζεται στη σωστή και πρώιμη διάγνωση καθώς και στην εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική και φαρμακευτική παρέμβαση. Η ενημέρωση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καλής πορείας της διπολικής διαταραχής και βοηθάει και στην αποστιγματοποίησή της.

Στις 30 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (Μανιοκατάθλιψης). Αυτή είναι και η ημέρα γέννησης του Vincent Van Gogh ο οποίος θεωρείται ότι έπασχε από τη διπολική διαταραχή. Η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής είναι σημαντική ημέρα για να θυμόμαστε τους ανθρώπους με διπολική διαταραχή αλλά και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. Δημιουργήθηκε από τρεις διεθνείς οργανώσεις για τη διπολική διαταραχή (Asian Network of Bipolar disorders, International Bipolar Foundation, International Society for Bipolar disorders) και στην Ελλάδα υποστηρίζεται από την Ελληνική Διπολική Οργάνωση.

Η θεματολογία αυτής της χρονιάς θα είναι:

«Διπλή Διάγνωση: Διπολική διαταραχή – Ψύχωση & Κάνναβη»

Θα παρουσιαστεί το θέμα της διπλής διάγνωσης και πως αυτή προκύπτει από τη χρήση της κάνναβης που οδηγεί τόσο σε έναρξη διπολικής διαταραχής αλλά και ψύχωσης. Θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ με τον Stephen Fry «Η Κρυφή Ζωή Ενός Μανιοκαταθλιπτικού». Παράλληλα θα διεξαχθούν δωρεάν διαγνωστικοί έλεγχοι διπολικής διαταραχής καθ’ όλη τη διάρκεια του Απρίλη μέσω ειδικής ψυχομετρικής αξιολόγησης που θα παρέχεται διαδικτυακά από το maniokatathlipsi.gr.

Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) υποστηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής οργανώνοντας μία σειρά από ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση των ασθενών, των συγγενών τους καθώς και του ευρύτερου κοινού.

Συνοπτικά οι δράσεις που θα λάβουν μέρος:
Ανοιχτή ομιλία για τη Διπλή διάγνωση: Διπολική διαταραχή & Κάνναβη (ελεύθερη είσοδος)
Δωρεάν ψυχομετρικός διαγνωστικός έλεγχος για Διπολική διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη)
Ταινία με θέμα τη Διπολική διαταραχή με τον Stephen Fry – «Η Κρυφή ζωή ενός ΜανιοΚαταθλιπτικού»

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στις ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις μπορούν να κάνουν εγγραφή στη λίστα συμμετοχής της ΕΔΟ: http://bit.ly/edo2019 ή τηλεφωνικά στο 210-8815970. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Απρίλη.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις θα είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλο το ενδιαφερόμενο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου