Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Πρόχειρες λύσεις ή αλλαγή διατροφικών συνηθειών

Του Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Παναγιώτη Π. Μπαξεβάνη
Τελευταία όλο και περισσότερος κόσμος ρωτάει, επιλέγει και στηρίζεται σε διάφορα «μαγικά» αδυνατιστικά σκευάσματα τα οποία στην πλειονότητα τους ούτε έγκριση από τον ΕΟΦ έχουν αλλά ούτε και καμία ουσιαστική απόδειξη ότι φέρνουν τα επιθυμητά για τον αγοραστή αποτελέσματα.

Στο άκουσμα των εντυπωσιακών ισχυρισμών τους ότι κόβουν την όρεξη, ότι δημιουργούν φούσκωμα, ότι δίνουν λαχταριστή γεύση στο άνοστο «διαιτητικό» φαγητό, ότι το χρησιμοποιούν όλοι οι stars του πλανήτη και διατηρούνται αδύνατοι και σε εξαιρετική φόρμα, ο εκάστοστε καταναλωτής σπεύδει και το προμηθεύεται γεμάτος ελπίδες αλλά και την πεποίθηση ότι θα τον οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα παραβλέπει τελείως τις αποδεδειγμένες παρενέργειες του εκάστοστε σκευάσματος όπως ζαλάδες, πονοκεφάλους, τάση για εμετό, ταχυπαλμίες, δυσφορία στο στήθος και πολλές άλλες και τις κατατάσσει στα μικρά εμπόδια του στο δρόμο για τη «σωματική ευτυχία».

Θα μπορούσαμε να αναλύουμε διατροφικά και βιοχημικά σε πολλές σελίδες γιατί οι ουσίες που περιέχουν αυτά τα σκευάσματα με κανένα τρόπο δεν μπορούν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς που αναγράφουν στα θελκτικό τους περιτύλιγμα αλλά είναι πραγματικά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία 
;

Όταν καθίσουμε να σκεφτούμε προσεχτικά τον εαυτό μας και το μέλλον μας όσο άφορα τη διατροφή μας και πως θέλουμε να είμαστε σε δύο , σε πέντε , σε δέκα χρόνια σκεφτόμαστε έναν άνθρωπο που τρέφετε με burgers, με πίτσες , με καρμπονάρες και απλά έχει συνηθίσει να ρίχνει τη «μαγική σκόνη» από πάνω, να πίνει το «μαγικό» χάπι και να χορταίνει πιο γρήγορα και να του μειώνεται η όρεξη να τα καταναλώσει Ή σκεφτόμαστε έναν άνθρωπο που έχει μάθει να τρέφετε σωστά;

Ο άνθρωπος αυτός που έχει μάθει να τρέφεται σωστά γνωρίζει ότι δεν έχουν καμία σημασία οι θερμίδες αν δεν υπάρχει το ποιοτικό περιεχόμενο. Επίσης γνωρίζει τη διαφορά που έχει στον οργανισμό η κατανάλωση 300 kcal τηγανητές πατάτες από τις 300 kcal από φρούτα και λαχανικά.

Ο άνθρωπος αυτός έχει μάθει να μη στερείται τις διατροφικές απολαύσεις αλλά τις έχει κατατάξει στη ζωή και στην καθημερινότητα του στη σωστή βαθμίδα και δεν τις αποζητά σε κάθε δύσκολη στιγμή της ημέρας του. Έχει μάθει να προσπαθεί να παίρνει την ενέργεια του από δημητριακά ολικής αλέσεως, από φρούτα, από λαχανικά, να διατηρεί, να αυξάνει και να ανοικοδομεί το μυϊκό του ιστό από λευκό κρέας, από ψάρια, από κινόα. Έχει μάθει να θωρακίζει τον οργανισμό του με το ελαιόλαδο , τα Ω3 λιπαρά και τους ξηρούς καρπούς .

Αν σκεφτούμε πραγματικά όλοι μέσα μας γνωρίζουμε ότι οι πρόχειρες – γρήγορες λύσεις (quick fixes) φέρνουν μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και όχι αποτελέσματα αληθινά που θα διατηρηθούν καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας. Μόνο η εκμάθηση και η τήρηση σωστών διατροφικών συνηθειών θα μας φέρει τα αποτελέσματα αυτά που ναι μεν στην αρχή θα είναι πιο δύσκολο και επίπονο να κατακτηθούν αλλά όταν θα γίνει θα είναι για πάντα.

Έτσι όταν συζητήσετε με κάποιον για την αλλαγή που επιθυμείτε να επιφέρετε στο βάρος και στο σώμα σας και σας προτείνει κάποιο «μαγικό» σκεύασμα με «σίγουρα» αποτελέσματα πείτε όχι δεν είναι για μένα.

Εσείς θα είστε αυτός ο άνθρωπος που με τη βοήθεια του διατροφολόγου του δε θα ακολουθήσει απλά ένα διαιτολογικό πρόγραμμα αλλά θα μάθει να τρέφεται σωστά , θα αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες και θα κερδίσει τη ζωή, την υγεία του και ένα αποτέλεσμα μόνιμο για όλη του τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου