Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Άρτεμις, Αγ.Κυριακή - απολογισμός της μεγάλης καταστροφής

Φωτιά που άναψε σε ξερόχορτα και σκουπίδια ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας, 04.08.2014.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να "ανεβάζουν" φωτογραφίες της καταστροφής. Επεσήμαναν, όμως την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, περίπου
Η ΕΟΜΑΚ. έσπευσε άμεσα πρώτα με 1 μικρό όχημα μαζί με την υδροφόρα του Δήμου. Επίσης άμεσα έφτασε επί τόπου και σώμα από την Ραφήνα. 
Ευτυχώς ανακόπηκε η πορεία της φωτιάς προς τον οικισμό της Πεντηκοστής και αποφύγαμε καταστροφές σε σπίτια.
Η πυροσβεστική άργησε περίπου 20-30 λεπτά μετά. Αυτό είναι πρωτοφανές. Μια εξήγηση είναι το γεγονός ότι  η επικοινωνία γίνεται με ασυρμάτους, όπως πριν από πολλά χρόνια,  και όχι με την  μοντέρνα τεχνολογία Terta που δούλευε μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας. Λόγω περικοπών οι επικοινωνίες έχουν γίνονται πολύ δύσκολα και ο άμεσος συντονισμός σχεδόν αδύνατος. 

Ευτυχώς δεν έπνεαν σφοδροί άνεμοι στην περιοχή εκείνη την ώρα. 

Σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο χρειάστηκε για να τεθεί υπό έλεγχο.
Στην κατάσβεση, τελικά, συμμετείχαν περίπου 52 πυροσβέστες με 23 οχήματα και 23 άτομα πεζοπόρο τμήμα καθώς και έξι οχήματα των γειτονικών δήμων.
Αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν τα δύο ελικόπτερα και τα τρία αεροσκάφη παρά το γεγονός ότι άρχισαν να βοηθούν περίπου 1,5 ώρα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Τραγικός απολογισμός:
Η Πυροσβεστική κάνει λόγο για 100 στρέμματα δασικής έκτασης και 300 γεωργικές εκτάσεις. 
Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η κατάσβεσή της όταν πλησίασε σε καταυλισμό Ρομά στην περιοχή αφού όλος ο χώρος γύρω από αυτούς έχει μετατραπεί σε χωματερή και οι συνέπειες θα μπορούσαν να ήταν τραγικές.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όμως των πυροσβεστών και των εθελοντών ήταν καταλυτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου