Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Απόλυτος ο Ευθύμιος Λέκκας: Ο σημερινός σεισμός δεν μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα

Παράγοντας-«κλειδί» το μεγάλο εστιακό βάθος.Αν και έχει δώσει σεισμούς έως και 6,9 Ρίχτερ, το ρήγμα δεν μπορεί να προκαλέσει «ντόμινο» - Απόλυτα φυσιολογικό να μην υπάρχουν μετασεισμοί - Από τα 5,7 Ρίχτερ ταρακουνήθηκε η μισή ΕλλάδαΑπόλυτα καθησυχαστικός ότι ο σημερινός σεισμός των 5,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει και άλλο ρήγμα εμφανίστηκε με δηλώσεις του στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

«Πρόκειται για έναν σεισμό μεγάλου βάθους της τάξης των 80-85χλμ. και αυτοί οι σεισμοί δεν έχουν την δυναμική να ενεργοποιήσουν άλλα ρήγματα» εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Χάρτης με το επίκεντρο της πρώτης δόνησης


Αυτό το χαρακτηριστικό της πολύ ισχυρής δόνησης που σημειώθηκε στις 6:45 στο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου είναι και αυτό που την έκανε αισθητή στο μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Ελλάδας και κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη.

Εξηγώντας ο καθηγητής Λέκκας το γιατί σε ορισμένες περιοχές ο σεισμός έγινε αισθητός σε διαφορετικά χρονικά σημεία επισημαίνει ότι «τα κύματα από σεισμούς αυτού του μεγέθους έρχονται με διαφορετική ταχύτητα και γι' αυτό εμείς τον αντιλαμβανόμαστε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε διαφορετικές περιοχές».

Ερωτηθείς για το αν το συγκεκριμένο ρήγμα έχει τη δυναμική να δώσει τέτοιο σεισμό όπως ο σημερινός των 5,7 Ρίχτερ ο κ. Λέκκας υπενθυμίζει ότι το 2006 από το ίδιο ρήγμα προκλήθηκε σεισμός 6,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και το 2008 ταρακουνήθηκε το Λεωνίδιο από έναν σεισμό της τάξης των 4 Ρίχτερ.

Όσο για την μετασεισμική ακολουθία ο Ευθύμιος Λέκκας χαρακτηρίζει φυσιολογικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ισχυροί μετασεισμοί καθώς αυτό είναι σύνηθες σε σεισμούς αυτού του βάθους.

Για σεισμό «ενδιάμεσου βάθους», με επίκεντρο έναν χώρο που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς και άρα δεν εμπνέει ανησυχία, κάνει λόγο η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Μαρία Σαχπάζη.


«Ο χώρος, όπου σημειώθηκε ο σεισμός», επισημαίνει η κ. Σαχπάζη, «εντοπίζεται στο κοίλο μέρος του ελληνικού τόξου, σε ενδιάμεσο βάθος, μία περιοχή που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς».

Η ίδια εκτιμά, με βάση την εξέλιξη του φαινομένου, πως ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος και δεν θα υπάρξουν άλλοι μεγαλύτεροι. «Ωστόσο, είμαστε πάντα επιφυλακτικοί γιατί τα τελευτάια χρόνια έχουμε έξαρση των επιφανειακών και των ενδιάμεσων σεισμών» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου