Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ηλίας Μπαρμπαλιάς: «Έφυγε» ο αρχιτέκτονας που άλλαξε την όψη της Αθήνας

Με όραμα, επιμονή και ένα μοναδικό χάρισμα να βλέπει μπροστά.Δεν άλλαξε μόνο την όψη της πρωτεύουσας αλλά έβαλε το χεράκι του για την αναμόρφωση πολλών κτιρίων από τη Μύκονο έως τη ΛήμνοΑπεβίωσε ο γνωστός αρχιτέκτονας που άλλαξε την όψη της Αθήνας, Ηλίας Μπαρμπαλιάς. Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες αρχιτέκτονες. Με όραμα, πείσμα, επιμονή και ένα μοναδικό χάρισμα να βλέπει μπροστά.

Το 1971 ήταν γι' αυτόν σημαδιακή χρονιά, καθώς γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του. Μπουμπού Μπαρμπαλιά, ενώ προχώρησε και στην ίδρυση της εταιρείας που θα τον εκτόξευε στο πάνθεον των γνωστότερων αρχιτεκτόνων της χώρας μας. Ήταν ο εμπνευστής της άποψης ότι η Αθήνα για να ανασάνει πρέπει να γεμίσει τις ταράτσες της με πράσινο. Κάτι που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από πολλούς.

Δεν άλλαξε μόνο την όψη της πρωτεύουσας αλλά έβαλε το χεράκι του για την αναμόρφωση πολλών κτιρίων από τη Μύκονο έως τη Λήμνο. Στην Αθήνα το πιο διάσημο ίσως έργο του Ηλία Μπαρμπαλιά, είναι το Instituto Cervantes, στη Μητροπόλεως.

Στέγη του έρωτά του με τη συζυγό του ήταν το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.Ένα σπίτι πραγματικό μουσείο με σπάνια έργα τέχνης.

Η ατομική κατασκευαστική επιχείρηση «Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς – Κτίρια Ειδικών Κατασκευών» ιδρύθηκε το 1971 από τον οικονομολόγο Ηλία Γ. Μπαρμπαλιά, απόφοιτο του Κολλεγίου Αθηνών (1963) και της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής Αθηνών.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου