Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

8 πιο βλακώδη λάθη που κάνουν οι έξυπνοι άνθρωποι και καταστρέφουν την καριέρα τους

Συμβαίνει κι αυτό...Πετυχημένοι και ιδιαιτέρως ευφυείς επαγγελματίες είδαν την πολλά υποσχόμενη καριέρα τους να γκρεμίζεται από τη μία μέρα στην άλλη λόγω δικής τους...ανοησίας.

Μπορεί να ήταν “θεοί” στις πωλήσεις, ακριβοπληρωμένοι δικηγόροι ή υψηλόβαθμα στελέχη, με κοινό στοιχείο την “τρομακτική ευφυΐα”. Μπορεί να είχαν σπουδάσει στα πιο φημισμένα πανεπιστήμια και να έχουν θητεύσει στις καλύτερες εταιρείες. Κι όμως, η καριέρα τους τελειώνει άδοξα και τις περισσότερες φορές εξαιτίας δικών τους ενεργειών.

Εάν έχετε αναρωτηθεί ποτέ “Πώς θα μπορούσε ποτέ ένα τέτοιο άτομο να κάνει μία τέτοια βλακεία;”

Ιδού τα 8 συνηθέστερα- ανόητα- λάθη που κάνουν οι έξυπνοι άνθρωποι και αυτοκαταστρέφονται, σύμφωνα με το Forbes:

1. Υποθέτουν ότι η επιτυχία του παρελθόντος θα τους ακολουθήσει στο μέλλον και στα νέα projects.

Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι συνήθως και αλαζόνες. Επειδή έχουν νιώσει σταρ κι έχουν έναν κύκλο θαυμαστών, πιστεύουν ότι όλη η ζωή τους πρόκειται να είναι μία ατελείωτη αλυσίδα από επιτυχίες. Αυτό οδηγεί σε μία υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική.

2. Σταματάνε να δίνουν προσοχή στις λεπτομέρειες

Οταν κάποιος πετύχει γρήγορα, έχει συνήθως την πεποίθηση ότι αυτή η επιτυχία θα κρατήσει για πάντα και σταματάει να δίνει σημασία στις λεπτομέρειες, όπως έκανε στα πρώτα στάδια της επαγγελματικής του ζωής. Αρχίζει να αναθέτει περισσότερες αρμοδιότητες και αφήνει τις λεπτομέρειες στους άλλους, ξεχνώντας να τους ελέγξει αργότερα λόγω φόρτου εργασίας.

3. Ξεχνούν ποια είναι τα αδύναμα σημεία τους

Ακόμη και τα πιο πετυχημένα στελέχη έχουν αδυναμίες και βρίσκουν ένα τρόπο να συνεργαστούν με ανθρώπους που μπορούν να καλύψουν τα τρωτά σημεία τους. Οσοι ξεχνούν να το πράξουν αυτό, συχνά το μετανιώνουν.

4. Εξοστρακίζουν από τον κοντινό τους κύκλο όσους έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς.

Σε κανένα δεν αρέσει να του λένε ότι έχει άδικο. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας μας, όταν το αφεντικό μας λέει ότι έχουμε άδικο, το αποδεχόμαστε. Οταν, όμως, γινόμαστε εμείς αφεντικό και μας λέει κάποιος ότι έχουμε άδικο, απλώς τον...απολύουμε. Κατά καιρούς οι έξυπνοι άνθρωποι, που κάνουν ανόητα λάθη, είναι αυτοί που περιτριγυρίζονται από “yes-men”.

5. Ξεχνούν ότι μπορείς να πιάσεις περισσότερες μύγες με το μέλι παρά με το ξύδι.

Εδώ ταιριάζει το ρητό που λέει “να είσαι καλός με τους ανθρώπους που συναντάς όταν ανεβαίνεις γιατί μπορείς να τους συναντήσεις όταν αρχίσεις να πέφτεις”. Οσο πετυχημένος και να είναι κανείς, χρειάζεται συμμάχους και υποστηρικτές. Γι' αυτό δεν πρέπει να απομακρύνει τους άλλους, θεωρώντας τους υποδεέστερους. Ποτέ δεν ξέρει κανείς από ποιον θα χρειαστεί να ζητήσει εξυπηρέτηση στο μέλλον.

6. Αποφασίζουν να απομακρυνθούν από το χώρο στον οποίο έχουν εξειδικευτεί.

Σχεδόν σε όλες τις μεγάλες συγχωνεύσεις, που δεν ευοδώθηκαν, εμπλέκεται κάποιος CEO εταιρείας που αποφάσισε ότι είναι τόσο πετυχημένος που μπορεί να μεταπηδήσει σε μία νέα ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Jill Barad, η οποία παρέσυρε τη Mattel σε ένα πολύ κακό deal όταν αποφάσισε ότι η εταιρεία παιχνιδιών αναπτυσσόταν με πολύ αργούς ρυθμούς και θα έπρεπε να επεκταθεί στο ταχύτατο-κόσμο των CD-ROMs, αγοράζοντας την εταιρεία κατασκευής εκπαιδευτικού λογισμικού The Learning Company στα τέλη του' 90. Ενα χρόνο μετά, η εξαγορά αυτή αποδείχθηκε μέγα λάθος, καθώς η εταιρεία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διαγραφή αξίας 3,6 δισ. δολ. Aυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι μπορεί να είμαστε πετυχημένοι επειδή ξέρουμε τι δουλειά που κάνουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξέρουμε τα πάντα.

7. Δεν χτίζουν γέφυρες με άτομα σε ανώτερες θέσεις, που θα μπορούσαν να καθορίσουν την τύχη τους.

Πολλές φορές οι έξυπνοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα των ενεργειών τους μιλάνε από μόνα τους. Μόνο που δεν είναι έτσι. Οι διπλωματικές σχέσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ανέλιξη σε οποιονδήποτε επαγγελματικό τομέα. Ολοι πρέπει να “πουλήσουν” τον εαυτό τους ώστε να διασφαλίσουν ότι θα γίνουν γνωστές η επιτυχία και οι ικανότητές τους.

8. Πέρνουν περιττά ρίσκα στην προσωπική ζωή τους.

Οποιος νομίζει ότι μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή επαγγελματικά, διατηρώντας κάποιο “βίτσιο” στην προσωπική του ζωή πλανάται οικτρά. Εάν έχει τάση για τζόγο, ναρκωτικά, αλκοόλ, μοιχεία ή κάτι ανάλογο, παίζει με τη φωτιά και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να...καεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου