Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί τα ηφαίστεια είναι η ενεργειακή πηγή του μέλλοντος

Η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα αφού το
νερό σε υπερκρίσιμη κατάσταση μπορεί να δώσει 10 φορές περισσότερη ενέργεια απ' ότι ο ατμός
Επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν την ύπαρξη στη φύση νερού σε υπερκρίσιμη κατάσταση, δηλαδή σε μια κατάσταση που δεν είναι ούτε υγρό, ούτε στερεό (πάγος), ούτε αέριο, αλλά σε μία άλλη κατάσταση που για συμβεί χρειάζεται υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία και υψηλή πίεση.

Έως τώρα πιστεύονταν ότι αυτές οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να συναντηθούν στη φύση όμως τελικά ίσως βρίσκονται μέσα στα ηφαίστεια της Ισλανδίας.

Η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα αφού το νερό σε υπερκρίσιμη κατάσταση μπορεί να δώσει 10 φορές περισσότερη ενέργεια απ' ότι ο ατμός.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας εξετάζει μαζί με εταιρείες του χώρου και χρηματοδότηση από το εξωτερικό να να ερευνήσει για την ύπαρξη της μορφής αυτής του νερού αφού θεωρεί πως η ανακάλυψη αυτή θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη.

Το 2009 το project κόλλησε όταν το τρυπάνι της γεώτρησης σταμάτησε σε μάγμα καυτής λάβας στα 4,5 χιλ. βάθος, πριν βρεθεί η δεξαμενή του νερού σε υπερκρίσιμη κατάσταση.

Δύο χρόνια μετά το project το εγχείρημα φαίνεται πως πέτυχε αφού νερό σε θερμοκρασία 450°C πέρασε από την υπάρχουσα παλαιά γεώτρηση

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου