Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Η συμμορία των Ρωσοπόντιων και οι επίορκοι

Τα ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Εξαρθρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική σπείρα ομογενών από το
Καζακστάν, που δρούσε για τουλάχιστον ένα έτος, διαπράττοντας ένοπλες ληστείες σε φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς τσιγάρων και εμπορευμάτων, καθώς και διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων με τη μέθοδο του «ριφιφί».
Συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους σε αυτή, έξι (6) ημεδαποί, ηλικίας 36, 35, 31, 31, 28 και 26 ετών, καθώς και ένας (1) 44χρονος Ανθυπαστυνόμος που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
Επίσης, αναζητούνται για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική σπείρα δύο (2) ακόμα άτομα, ένας 32χρονος ομογενής από το Καζακστάν, ως υπαρχηγός της σπείρας, ο οποίος διώκεται με ένταλμα σύλληψης για όμοια αδικήματα και ένας 41χρονος ημεδαπός.
Η εξάρθρωση της σπείρας και η σύλληψη των επτά (7) μελών της είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε ύστερα από συντονισμένες και ταυτόχρονες επιχειρήσεις στις περιοχές των Αχαρνών, του Ωρωπού και του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της αρπαγής, των διακεκριμένων κλοπών, της πλαστογραφίας και παραβάσεων της νομοθεσίας «Περί όπλων», ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε στο αρμόδιο Τακτικό Ανακριτή για κύρια Ανάκριση.

Επιπλέον, ο αστυνομικός κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, ενώ σε βάρος του διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι οι δράστες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή και δομημένη δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi), με αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη ληστειών και το παράνομο οικονομικό όφελος.

Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης, είχαν εσωτερική ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους. Αρχηγικό μέλος, ήταν ο 36χρονος, ο οποίος οργάνωνε τις επιχειρήσεις της και είχε τη γενική εποπτεία σε όλες τις περιπτώσεις. Επίσης, ήταν ο συνδετικός κρίκος όλων των μελών και ο σύνδεσμος της οργάνωσης με τον 44χρονο αστυνομικό. Σε βάρος του 36χρονου εκκρεμούσαν οκτώ (8) εντάλματα σύλληψης για κακουργηματικές πράξεις και συγκεκριμένα για τη συμμετοχή του σε παρόμοια αδικήματα, που είχαν λάβει χώρα στην Αθήνα, στη Λάμια και στη Λιβαδειά.

Ο αστυνομικός είχε καίρια συμμετοχή κατά τη δράση της οργάνωσης καθότι ενημέρωνε τον 36χρονο αρχηγό της, για τη διάταξη και τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων στις περιοχές που ενεργούσαν και για την μετέπειτα πορεία των αστυνομικών ερευνών.

Υπαρχηγός της οργάνωσης ήταν ο 32χρονος ομογενής από το Καζακστάν, που αναζητείται, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Λιβαδειάς για συμμετοχή σε παρεμφερή εγκλήματα, ενώ ουσιώδη ρόλο είχε και ο 41χρονος αναζητούμενος, που προμήθευε την εγκληματική οργάνωση με διάφορα μέσα για την εξυπηρέτηση των σκοπών της, όπως σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές, πλαστά έγγραφα κ.λπ.

Όσον αφορά στη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης, ενέδρευαν μεταμεσονύκτιες ώρες κοντά σε εγκαταστάσεις εταιρειών αποθήκευσης-διανομής στον Ασπρόπυργο και μετά την φόρτωση οχημάτων Δημόσιας Χρήσης, τα έθεταν σε παρακολούθηση.

Κατά τη διαδρομή, όταν έκριναν ότι οι συνθήκες ήταν κατάλληλες, ανέκοπταν απότομα την πορεία τους με οχήματα υψηλού κυβισμού και με τη χρήση βαρύ οπλισμού, ανάγκαζαν βίαια τον οδηγό και τον συνοδηγό να αποβιβαστούν. Στη συνέχεια τους κατακρατούσαν για όσο χρονικό διάστημα χρειάζονταν, προκειμένου οι συνεργοί τους να οδηγήσουν τα φορτηγά σε αποθήκες που είχε νοικιάσει η οργάνωση στην περιοχή των Αχαρνών Αττικής, να εκφορτώσουν το εμπόρευμα και να εγκαταλείψουν τα φορτηγά. Ακολούθως, διέθεταν παράνομα τα κλεμμένα τσιγάρα, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Ενδεικτικά της μεθοδολογίας δράσης της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, συνιστούν τα ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης που λάμβαναν, τα οποία δεν περιορίζονταν απλά και μόνο κατά τη διάρκεια της κύριας πράξης, αλλά και σε όλα τα στάδια των δραστηριοτήτων τους.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν για τις επικοινωνίες τους κινητά τηλέφωνα καταχωρημένα σε ονόματα αλλοδαπών ασιατικής καταγωγής («αχυράνθρωπων»), έτσι ώστε να μην καταλείπουν στοιχεία που θα τους συνδέουν με τις πράξεις τους, ελαχιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό το ενδεχόμενο ανακάλυψης, εντοπισμού και σύλληψής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου