Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Αναθεωρείται η ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου

Ο πρώτος Φαραώ βρέθηκε στην εξουσία μεταξύ του 3111 και του 3045 π.Χ.
Με τη βοήθεια μαθηματικών μοντέλων και εξελιγμένες μεθόδους χρονολόγησης μέσω άνθρακα, βρετανοί αρχαιολόγοι έρχονται να αναθεωρήσουν προηγούμενες εκτιμήσεις για την αρχαία Αίγυπτο και τη βασιλείας των πρώτων Φαραώ.

Έτσι, φαίνεται ότι χρειάστηκαν λιγότερα χρόνια, απ’ ό,τι πιστεύονταν μέχρι σήμερα, για τη μετατροπή της Αιγύπτου από μια έκταση ανόμοιων αγροτών σε ένα οργανωμένο κράτος με συγκεκριμένα σύνορα και θεσμούς. Επίσης, βρέθηκε ότι ο πρώτος ηγεμόνας της χώρας, ο βασιλιάς Αχά, ανήλθε στην εξουσία μεταξύ του 3111 και του 3045 π.Χ., εγκαινιάζοντας την πρώτη δυναστεία.

Μέχρι σήμερα, η χρονολόγηση των απαρχών του αιγυπτιακού πολιτισμού βασιζόταν σε χονδρικές εκτιμήσεις, όπως μέσα από την εξέλιξη στο στιλ των κεραμικών που έχουν ανακαλυφθεί. Αυτό συνέβαινε διότι δεν υπάρχουν γραπτά αρχεία από την πρώιμη περίοδο. Επιπλέον, ενώ έχουν βρεθεί πολλοί βασιλικοί τάφοι, έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιοριστούν συγκεκριμένες περίοδοι βασιλείας για τους διαδοχικούς Φαραώ.

Ωστόσο, οι ερευνητές με επικεφαλής το φυσικό Μάικλ Ντι του Εργαστηρίου Ερευνών Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρησιμοποίησαν εξελιγμένες μεθόδους χρονολόγησης τριχών, οστών και φυτών μέσω ραδιενεργού άνθρακα, καθώς και στατιστικά μοντέλα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δείγματα ελήφθησαν και από την εικονιζόμενη νεκρόπολη στην Άβυδο.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι πρώτες ομάδες αγροτών εγκαταστάθηκαν γύρω από τον ποταμό Νείλο μεταξύ του 3600 και 3700 π.Χ., σε αντίθεση με το 4000 π.Χ. που πιστεύονταν. Μέσα σε λίγους αιώνες, έως το 3100 π.Χ., η Αίγυπτος είχε πλέον ενοποιηθεί ως κράτος υπό την ηγεμονία του πρώτου Φαραώ.

Μετά τον πρώτο βασιλιά Αχά, ο οποίος πέθανε μεταξύ του 3073 και του 3036 π.Χ., ακολούθησαν επτά βασιλείς και βασίλισσες, που απαρτίζουν την πρώτη δυναστεία της Αιγύπτου. Κάθε ένας από τους πρώτους Φαραώ εκτιμάται ότι κυβέρνησε για περίπου 30 έως 40 χρόνια.

Όπως δήλωσε ο Μάικλ Ντι, «η διαμόρφωση της Αιγύπτου ήταν μοναδική στον αρχαίο κόσμο. Αποτελούσε μια εδαφική επικράτεια, ένα κράτος, το οποίο, από τη στιγμή που σχηματίστηκε, διέθετε καθορισμένα σύνορα, όπως συμβαίνει και στα σημερινά κράτη. Η Αίγυπτος ήταν ένα κράτος που αναδύθηκε γρήγορα και σε αυτό το διάστημα γνώρισε τεράστια κοινωνική αλλαγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου