Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Οι πρώτες των πρώτων και οι διαφορετικές πορείες τους

Τι λένε η Ιωάννα Μωυσίδου και η Τζούλια Μάρκου που αρίστευσαν στις Πανελλαδικές
Μια ανέλπιστη χαρά, όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια, περίμενε, σήμερα το πρωί, τη 18χρονη
Ιωάννα Μωυσίδου από την Καβάλα, που πέρασε πρώτη στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ (και δεύτερη πανελλαδικά), συμπληρώνοντας 19.600 μόρια, με μέσο όρο βαθμολογίας 19,5.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η αριστούχος των πανελλαδικών δεν κρύβει ότι η επιτυχία της στηρίχτηκε κατά πολύ τόσο στη δική της μεγάλη προσωπική προσπάθεια όσο και στις οδηγίες που της έδινε καθηγητής της, στο φροντιστήριο στο οποίο φοιτούσε.

Η ίδια αρνείται, ωστόσο, πως υπάρχει κάποιο «μυστικό» επιτυχίας στις εξετάσεις και αποδίδει τη δική της πρωτιά στο συστηματικό διάβασμα που ξεκίνησε ήδη από την Α' Λυκείου, με συνεχείς επαναλήψεις και καλή διαχείριση του χρόνου, ώστε να προλαβαίνει και ορισμένες εξωσχολικές δραστηριότητες.

Η Ιωάννα δεν στερήθηκε κάτι σημαντικό αυτά τα τρία χρόνια της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις και την είσοδό της στο πανεπιστήμιο, καθώς, όπως λέει, συνέχισε να διατηρεί τις παρέες της, να κάνει βόλτες και να ασχολείται με αγαπημένα χόμπι, όπως η ζωγραφική. Βέβαια, τονίζει, όλα αυτά περιορίστηκαν στη Γ' λυκείου, λόγω πίεσης χρόνου.

Η Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης ήταν η πρώτη της επιλογή και, όπως τονίζει, τώρα που πέρασε νιώθει ανακουφισμένη, καθώς και ότι κλείνει ένα μεγάλο «κεφάλαιο» στη ζωή της. Το νέο ξεκίνημα, αυτό της φοιτητικής ζωής, το φαντάζεται πολύ δημιουργικό και όμορφο ταυτόχρονα, όμως και απαιτητικό - τόσο για την ίδια όσο και για την οικογένειά της.

Η 18χρονη έχει μία ακόμη αδελφή, που σπουδάζει Ιατρική στο Δημοκρίτεριο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) στην Αλεξανδρούπολη και, όπως σημειώνει, οι γονείς της όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν ψυχολογικά και οικονομικά και τις δύο, κάνοντας μεγάλες οικονομίες και καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες ώστε να φθάσουν στον στόχο τους.

Κόρη απολυμένου δημοσιογράφου της ΕΤ3, η 18χρονη Τζούλια Μάρκου από τη Θεσσαλονίκη, παρά την επιτυχία της στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με 19145 μόρια, δεν σκέφθηκε στιγμή να παραμείνει στην Ελλάδα.
Τζούλια Μάρκου
«Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, προσανατολίστηκα σε σπουδές στη Γερμανία και ήρθε και η απόλυση του πατέρα μου να ενισχύσει αυτή μου την επιλογή» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η 18χρονη, η οποία φοίτησε στο 1ο Λύκειο Καλαμαριάς και είχε βαθμό απολυτηρίου 19,7.

«Επέλεξα να σπουδάσω νομική στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο του Μονάχου 'Ludwig Maximilian' για το επίπεδο των σπουδών - εκεί δεν θα φοβάμαι να χάσω και μαθήματα από τις καταλήψεις - αλλά και για την επαγγελματική μου αποκατάσταση στη συνέχεια» εξηγεί η Τζούλια, η οποία επιθυμεί να ακολουθήσει τον δικαστικό κλάδο ή να ενταχθεί στο διπλωματικό σώμα.

«Έκανα αίτηση στο πανεπιστήμιο και μου είπαν ότι θα με δέχονταν με βάση τον βαθμό απολυτηρίου μου, που ευτυχώς είχα υψηλό, και αν 'έπιανα' πάνω από 19.000 μόρια στις εξετάσεις. Τα κατάφερα και τα δύο και με το πτυχίο ξένης γλώσσας που έχω, μπορώ να σπουδάσω στη Γερμανία» λέει η 18χρονη, που παρά την επιτυχία της, ετοιμάζει πλέον τις βαλίτσες της για το Μόναχο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου