Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Θα πατήσει μόνος ο Ομπάμα τη σκανδάλη στη Συρία;

Από τα χείλη του πλανητάρχη κρέμεται η τύχη της Συρίας – Αναμένεται τελική απόφαση Ομπάμα μέσα στις επόμενες ώρες
Από τα χείλη του πλανητάρχη κρέμεται η τύχη της Συρίας, με τη διεθνή κοινότητα να περιμένει με κομμένη την ανάσα την τελική απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα που αναμένεται να ανακοινωθεί σε λιγότερο από 24 ώρες.

Ο αμερικανός πρόεδρος είναι αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση για την τύχη της Δαμασκού, αν δηλαδή θα προβεί... σόλο σε στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ με τα αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αμερικανούς αξιωματούχους, να υποστηρίζουν ότι έχει ήδη αποφασίσει να πατήσει την σκανδάλη έστω και μόνος.

Την ίδια ώρα, έγκυρες πηγές αποκαλύπτουν ότι ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ δεν θέλει να χρεωθεί μόνος τις συνέπειες ενός πολέμου χωρίς μάλιστα να έχει το πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Ομπάμα θα αποφασίσει για την τύχη της Συρίας αφού πρώτα η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ σχετικά με τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών από τη συριακή κυβέρνηση αξιολογηθεί από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του οργανισμού, Μπαν Κι μουν.

Μετά το "όχι" του Λονδίνου σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Δαμασκού (η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης Κάμερον για κήρυξη του πολέμου στη χώρα του Μπασάρ Αλ Ασαντ), η Ουάσινγκτον θα πρέπει να αναλάβει μόνη της το κόστος - όποιο κι αν είναι αυτό- ενδεχόμενης πολεμικής σύρραξης. Το "όχι" της Βρετανίας, ενός εκ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας , θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση του Αμερικανού προέδρου, εκτιμούν αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ καθώς ο Ομπάμα θα κινηθεί χωρίς την υποστήριξη του στενού συμμάχου του.

Από την πλευρά της, η σιδηρά κυρία της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ, έχει ξεκαθαρίσει πως, ναι μεν είναι σύμφωνη με την ανάληψη δράσης κατά του συριακού καθεστώτος, ωστόσο, δήλωσε πως το Βερολίνο θα παραμείνει αμέτοχο καθώς βρίσκεται σε προελογική εκστρατεία εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Ο πλανητάρχης καλείται να ζυγίσει τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου πολέμου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που απειλεί τη σταθερότητα και σε γειτονικές χώρες που εμπλέκονται έμμεσα σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης κατά της Συρίας. Στο Ισραήλ, έχουν εξαντληθεί οι μάσκες αερίων την ώρα που η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ διαμηνύει ότι θα μείνει αμέτοχη σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας. Ωστόσο, βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας με το Ιράν- έναν από τους συμμάχους της Δαμασκού- να συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές εναντίον του.

«Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα θα ληφθεί βάσει του τι είναι καλύτερο για τις ΗΠΑ. Πιστεύει ότι χώρες που παραβιάζουν τα διεθνή πρότυπα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων πρέπει να λογοδοτούν», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν.

«Είμαστε ενήμεροι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του βρετανικού κοινοβουλίου. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Βρετανίας – μία χώρα που αποτελεί έναν από τους στενότερούς φίλους και συμμάχους μας», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου