Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ολλανδία: Σκληραίνουν το φορολογικό για τις πολυεθνικές

Το οποίο μέχρι σήμερα επιτρέπει σε πολυεθνικές εταιρίες να αποφεύγουν υψηλότερη φορολογία δηλώνοντας ως έδρα το ολλανδικό έδαφος

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας προτίθεται να δώσει σε περίπου 24 αναπτυσσόμενες χώρες την δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης διμερών συμφωνιών φορολόγησης ώστε να κλείσουν τα «παραθυράκια» τους, διατάξεις δηλαδή οι οποίες επιτρέπουν σε πολυεθνικές επιχειρήσεις να αποφεύγουν τη φορολόγησή τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αυτής.

Η Ολλανδία δέχεται εντεινόμενες επικρίσεις και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα εκκλήσεις προς την κυβέρνησή της να λάβει μέτρα για να καταστεί πιο αυστηρό το φορολογικό της σύστημα, το οποίο επιτρέπει σε πολυεθνικές εταιρίες να αποφεύγουν υψηλότερη φορολογία δηλώνοντας ως έδρα το ολλανδικό έδαφος.

«Αξιοποιώντας ευνοϊκές διατάξεις σε συμφωνίες φορολόγησης και τις υφιστάμενες διαφορές ανάμεσα στους εθνικούς φορολογικούς κώδικες, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις μπορούν να αποφεύγουν την καταβολή φόρων», ανέφερε η υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Λιλιάνα Πλέμεν.

«Αυτό σημαίνει ότι φτωχές χώρες έχουν απολεσθέντα φορολογικά έσοδα, κεφάλαια που σαφώς χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν θέματα όπως οι υποδομές και η παιδεία».

Η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στην δημοσιότητα μερικές ημέρες πριν το θέμα των πρακτικών αποφυγής της φορολογίας από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις συζητηθεί στις συναντήσεις της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου