Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Σαλάτες οι δροσερές και χορταστικές...

Μελιτζανοσαλάτα

Μπήκε το καλοκαίρι. Κλεφτές ματιές στον καθρέφτη αυξάνουν την ανασφάλεια για την εμφάνιση μας στην παραλία. Η δίαιτα που έχει
«ξεχαστεί» τον υπόλοιπο χρόνο έρχεται στο προσκήνιο και βρίσκουμε τις σαλάτες ως μια λύση διατροφής με υψηλή διατροφική αξία και χωρίς περιττές θερμίδες.
 Αν και δεν πρέπει να θυμόμαστε τις σαλάτες μόνο το καλοκαίρι, είναι μια καλή ευκαιρία να τις κάνουμε συνήθεια όλο το χρόνο καθώς μας βοηθάνε να χάσουμε τους επιπλέον πόντους που έχουν «στρογγυλο-καθίσει». Εναλλακτικά, τις εμπλουτίζουμε με σως, κρουτόν, αβγά, τυρια και αλλαντικά χωρίς να ξεχνάμε πως έτσι προσθέτουμε θερμίδες και λιπαρά.
Αυτή την περίοδο βρίσκουμε στους πάγκους σε καλή τιμή, ποιότητα και μεγάλες ποσότητες: σπανάκι, πιπεριές, ντομάτες, πρασινάδες- χόρτα, αγγουράκια, μελιτζάνες και κολοκυθάκια. Όλα αυτά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για νόστιμες σαλάτες.
Βρείτε μικρά τρυφερα φύλλα από σπανάκι, προσθέστε τοματάκια ή ώριμες φράουλες, ωμά μανιτάρια σε φέτες και περιχύστε με λαδοξυδο και λιγο μέλι (για καλύτερο αποτέλεσμα χτυπήστε τα όλα σε ένα βαζάκι). Αν προσθέσετε και ένα κομμάτι ανθότυρο το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.
Η γνωστη μας χωριάτικη μπορεί να απογειωθεί αν προσθέσετε πιπεριες, παξιμάδια, κάπαρη, καλαμπόκι, ψητές μελιτζάνες, όχι όμως όλα μαζί γιατι πάει η δίαιτα..
Μία επίσης νόστιμη σαλάτα είναι η μελιτζανοσαλάτα με πολλές παραλλαγές. Φροντίστε να έχετε ψήτες μελιτζανες στο ψυγείο (στον φούρνο καμία ώρα αφού τις τρυπήσετε με ένα πιρούνι ή αν έχετε την πολυτέλεια στα κάρβουνα) τώρα τα υπόλοιπα υλικά είναι θέμα γούστου. Ο συνδυασμός με ψητές γλυκιές πιπεριές σκόρδο και λαδόξυδο είναι πολύ νοστιμος. Καθώς και με γιαούρτι και λαδοξυδο. Την προτιμώ με καρύδια, μαιντανό, σκόρδο και λαδόξυδο.
Αντικαταστήστε την λιπαρή μαγιονέζα με το δροσερό γιαούρτι. 

Νάντια Παντελιά- Μπερέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου