Ο Βασίλης Πιστικίδης εξιστορεί σύντομα το ιστορικό που αφορά την ίδρυση της κοινότητας. Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου αρχίζει ένα κύκλο εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 90
χρόνων από τον ερχομό των Τριγλιανών στη Ραφήνα.
χρόνων από τον ερχομό των Τριγλιανών στη Ραφήνα.
Παρατηρώ, στη πρόσκληση που κυκλοφορεί, την φωτογραφία δίπλα από το μήνυμα του Δημάρχου και θεωρώ ότι η επιλογή της είναι ατυχής. Η φωτογραφία είναι του 1949 από το λιμάνι της Ραφήνας απεικονίζοντας «την αποβίβαση των επιζώντων και των θυμάτων» από το τραγικό ναυάγιο του «Χειμάρα» στις βραχονησίδες μεταξύ Νέων Στύρων Εύβοιας και Αγίας Μαρίνας Γραμματικού. Υπάρχει και σχετική αναφορά εδώ: http://rafinastage.blogspot.gr/2010/12/blog-post_1464.html . Η φωτογραφία βρέθηκε από τον άοκνο εκπαιδευτικό κ. Αντώνη Λαζαρή. Ο εορτασμός γίνεται προφανώς για άλλους λόγους και όχι να θυμίσει σε όσους αναγνώρισαν την φωτογραφία ένα δυσάρεστο γεγονός και άσχετο με «την έλευση των Τριγλιανών».
Επίσης και μια δεύτερη παρατήρηση για όσα αναφέρονται στη πρόσκληση, σχετικά με το πρόγραμμα της 6ης Ιουλίου 2013 : Το Λαογραφικό Μουσείο είναι της Ραφήνας και όχι της Τρίγλιας. Η ονομασία του από τις 10-9-1999 που εγκαινιάσθηκε είναι: Λαογραφικό Μουσείο Ραφήνας-«Το σπίτι της Τρίγλιας».
Συνεισφέροντας στον εορτασμό, σας στέλνω μια φωτογραφία της κυκλικής σφραγίδας της Κοινότητας που δεν νομίζω ότι είναι γνωστή. Βρίσκεται σε έγγραφο της Κοινότητας του 1946. Έχει την σημασία της αφού φαίνεται καθαρά ότι η ονομασία «Κοινότης Τρίγλιας Αττικής»-Ραφίνα. Θυμίζω ότι το πρώτο όνομα της πόλης μετά την εγκατάσταση των προσφύγων ήταν Τρίγλια και σε παρένθεση έγραφαν Ραφήνα, σε ανάμνηση της πατρίδας που χάθηκε, χωρίς μάλιστα το πρόθεμα Νέα όπως και σήμερα υπάρχει σε πολλούς Δήμους (πχ Νέα Σμύρνη). Έτσι και η σφραγίδα του Ταχυδρομείου αλλά και τα λεωφορεία έγραφαν «Τρίγλια (Ραφήνα)». Η διπλή ονομασία σταμάτησε το 1954 μετά από απόφαση του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου.
rpn.gr
rpn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου