Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ευρωπαϊκή δράση για τα ναρκωτικά (EAD) - ACTION ON DRUGS


ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΌΤΙ...
  • Περίπου 13 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ κάνουν χρήση ή έκαναν κάποια στιγμή στο παρελθόν χρήση κοκαΐνης;
  • Κάθε ώρα πεθαίνει από υπερβολική δόση ένας πολίτης της ΕΕ;
  • Το 4% των συνολικών θανάτων Ευρωπαίων ηλικίας 15 έως 39 ετών οφείλονται στα ναρκωτικά;
  • Οι νέες περιπτώσεις προσβολής από τον ιό του έιτζ στην Ευρώπη ανέρχονται σε 3.000 ετησίως;
  • Από 1,3 έως 1,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι χρήστες οπιούχων με προβλήματα;
  • Περισσότεροι από το ένα πέμπτο των Ευρωπαίων ενηλίκων έχουν κάνει χρήση κάνναβης;
  • Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, το 94 έως 97% των νέων δηλώνουν ότι η ηρωίνη, η κοκαίνη και η έκσταση θα πρέπει να εξακολουθήσουν να απαγορεύονται στα κράτη μέλη της ΕΕ;


ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΙΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από τα ΛΟΓΙΑ
Το σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά των ναρκωτικών, για την περίοδο 2009-2012, έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει με ισχυρό και ισόρροπο τρόπο ένα πρόβλημα το οποίο θίγει την ευρωπαϊκή κοινωνία στο σύνολό της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινή αυτή προσπάθεια. Για την αμεσότερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, η Επιτροπή ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου 2009 την ευρωπαϊκή δράση κατά των ναρκωτικών (EAD) προκειμένου να προσφέρει μια πλατφόρμα συνάντησης για όλους τους ευρωπαϊκούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, φορείς, ΜΚΟ και πολίτες που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται για τον τομέα αυτόν.
Συμπληρώνοντας τις εφαρμοζόμενες στα κράτη μέλη διάφορες πολιτικές και προγράμματα κατά των ναρκωτικών, η EAD παρέχει ένα νέο μέσο για οποιονδήποτε στην ΕΕ — ανεξάρτητα από την οργάνωση, την προσέγγιση, την εθνική πολιτική ή τη στάση που τηρεί απέναντι στα ναρκωτικά.
Εάν θεωρείτε ότι το θέμα σάς αφορά και θέλετε να προσφέρετε ουσιαστικά, επωφεληθείτε από την ευκαιρία για να δραστηριοποιηθείτε.
Κάθε πολίτης ή οργάνωση, δημόσια ή ιδιωτική, που επιθυμεί να αναλάβει ευθύνες για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσυπογράψει την EAD.

Η υπογραφή της EAD συνεπάγεται τη δέσμευση για την ανάληψη ουσιαστικής δράσης, όπως:
  • ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα παράνομα ναρκωτικά και τους κινδύνους που περικλείει
  • η κατάχρησή τους
  • επισήμανση των δυνητικών καταστροφικών συνεπειών από την παράνομη
  • χρήση ναρκωτικών, ιδίως μεταξύ των νέων• και, πρόληψη της παράνομης χρήσης ναρκωτικών
  • και συμβολή στη μείωση των συνυφασμένων κινδύνων. Η δέσμευση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει επίσης υπεύθυνη στάση έναντι νόμιμων ουσιών όπως τα οινοπνευματώδη και τα φάρμακα που χορηγούνται με συνταγή.

Τι είδους δράση μπορεί να αναληφθεί; 
Κάθε ενέργεια είναι σημαντική: εσείς θα επιλέξετε…
Η δέσμευσή σας θα πρέπει να είναι απλή, συγκεκριμένη και μετρήσιμη — θα μπορούσατε να
καλέσετε έναν εμπειρογνώμονα στον τομέα της πρόληψης της τοξικομανίας να κάνει μια παρουσίαση στον οργανισμό σας, ή να διοργανώσετε μια έκθεση, να εξιστορήσετε πώς ξεπεράσατε μια δική σας εξάρτηση, να ανεβάσετε ένα θεατρικό έργο. Αυτά είναι απλώς μερικά παραδείγματα.
  • Λείπει η έμπνευση; Συμβουλευτείτε τον ιστότοπο της EAD www.action-drugs.eu και μελετήστε τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί. Αναμένουμε τις πρακτικές και δημιουργικές πρωτοβουλίες σας που θα επηρεάσουν θετικά τη στάση της ευρωπαϊκής κοινωνίας έναντι των ναρκωτικών, ιδίως εάν συμβάλλουν στη μεγαλύτερη ενημέρωση του κοινού.
  • Ασκείτε επαγγελματικές δραστηριότητες στον τομέα των ναρκωτικών και επιδιώκετε να αυξήσετε την προβολή του έργου σας.
  • Εσείς, ως ιδιώτης, επιθυμείτε να κάνετε τη διαφορά.
  • Χρειάζεστε μια πλατφόρμα επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα των ναρκωτικών.
  • Πάρτε μέρος στην ευρωπαϊκή δράση κατά των ναρκωτικών Ευρωπαϊκή στήριξη για τη δράση σας

Πώς λοιπόν θα σας βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; 
Αν και δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τη δέσμευσή σας, η Επιτροπή θα στηρίξει την προσωπική σας δράση θέτοντας στη διάθεσή σας μια δημόσια πλατφόρμα (www.action-drugs.eu), τακτικές δραστηριότητες δικτύου σε διάφορες χώρες της ΕΕ για τη συνάντηση με άλλους συνυπογράφοντες στο πλαίσιο της EAD, καθώς και εργαλεία για την εκστρατεία σας, όπως «εξοπλισμό του υπογράφοντος» με το λογότυπο της εκστρατείας.

Μπορείτε:
  • να αποκτήσετε ευρεία προβολή για τη δέσμευσή σας, σε ολόκληρη την ΕΕ
  • να ελέγξετε ποιοι άλλοι έχουν αναλάβει δεσμεύσεις στο πλαίσιο της EAD, να συγκρίνετε τις εμπειρίες
  • σας, να εμπνευστείτε από άλλους συνυπογράφοντες και να αναπτύξετε τα δικά σας σχέδια
  • να ενημερώνεστε τακτικά σχετικά με τα πλέον πρόσφατα νέα και συμβάντα στο πλαίσιο της EAD
  • να συμμετέχετε σε δραστηριότητες δικτύου, τόσο στη χώρα σας όσο και σε ευρωπαϊκή κλίμακα.


ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ EAD!
Αναλάβετε τη δέσμευσή σας τώρα
Πώς θα καταστώ ένας από τους υπογράφοντες της EAD; Αρκεί να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία:
  • Στον ιστότοπο της EAD (www.action-drugs.eu) θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την EAD, όπως νέα, εκδηλώσεις και όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από συνυπογράφοντες στο πλαίσιο της EAD, που θα σας δώσουν μια γενική εικόνα της ποικιλίας των αναληφθεισών δράσεων.
  • Ανταλλαγή απόψεων ώστε να προκύψουν ιδέες για τη δική σας δέσμευση στο πλαίσιο της EAD.
  • Δημιουργία λογαριασμού στην ιστοσελίδα www.action-drugs.eu.
  • Συμπληρώστε μέσω Διαδικτύου την αίτηση που εμφανίζεται στην οθόνη σας (μπορείτε να αποθηκεύσετε τα στοιχεία και να επιστρέψετε αργότερα να τα τροποποιήσετε αρκεί να κάνετε κλικ στο «Log in»).
  • Έτοιμοι; Αρκεί τώρα να κάνετε κλικ στο «Submit» — θα λάβετε ηλεκτρονικό μήνυμα επιβεβαίωσης.

Ποια είναι η πορεία την οποία θα έχει στη συνέχεια η αίτησή σας;
Η αίτησή σας θα αποσταλεί στον εθνικό συντονιστή EAD στη χώρα σας. Ο συντονιστής μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δέσμευσή σας. Ο συντονιστής θα σας βοηθήσει επίσης να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα σχετικά με την εκστρατεία ή με τα πρακτικής φύσεως μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Ο εθνικός συντονιστής EAD θα υποβάλει την αίτησή σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα ειδοποιηθείτε σχετικά με την αίτησή σας, μολονότι η διαδικασία υποβολής αίτησης ενδέχεται να απαιτήσει κάποιο χρονικό διάστημα, λόγω του αυξανόμενου αριθμού αιτήσεων.

Επικοινωνήστε με τον εθνικό συντονιστή EAD της χώρας σας:
Λεπτομερή στοιχεία επικοινωνίας για τους εθνικούς συντονιστές EAD διατίθενται στις αντίστοιχες γλωσσικές εκδόσεις του φυλλαδίου, ή στο «Contact us», στον ιστότοπο της EAD

  1. Ας σημειωθεί ότι, μετά την αποδοχή της αίτησής σας, τα λεπτομερή στοιχεία επικοινωνίας σας και οι σχετικές προσωπικές πληροφορίες θα συγκεντρωθούν, θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας και θα δημοσιευθούν στο δικτυακό τόπο της EAD και στο σχετικό υλικό προβολής. Η εργασία αυτή θα γίνει από την ομάδα EAD, υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης “Δικαιοσύνη”, της Επιτροπής, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001 σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών. Θα έχετε ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα πρόσβασης και διόρθωσης των δεδομένων σας• τα δεδομένα σας αποθηκεύονται όσο διάστημα είστε μέλος της EAD.
  2. Ο υπογράφων παρέχει στη Γενική Διεύθυνση “Δικαιοσύνη” της Επιτροπής άδεια απαλλαγμένη από την καταβoλή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης να χρησιμοποιεί το περιεχόμενο και τις πληροφορίες σχετικά με τη δέσμευση του υπογράφοντος στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης κατά των ναρκωτικών. Η άδεια αυτή περιλαμβάνει το δικαίωμα χρήσης όλων των φωτογραφιών και βίντεο, μηνυμάτων ή άλλου περιεχομένου, καθώς και της χρήσης τους ως υλικού προβολής της εκστρατείας. Ο αρμόδιος επικοινωνίας συναινεί για την επεξεργασία και δημοσίευση των λεπτομερών στοιχείων επικοινωνίας του και των σχετικών προσωπικών πληροφοριών του στο δικτυακό τόπο της EAD και στο σχετικό υλικό προβολής, σύμφωνα με την περιγραφή στη δήλωση δέσμευσης και στο έντυπο της αίτησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την αίτησή σας 

1 με βάση τις απαιτήσεις της EAD.
Από τη στιγμή που θα γίνει δεκτή η αίτησή σας, θα λάβετε από τον εθνικό συντονιστή EAD της χώρας σας τη σχετική δήλωση δέσμευσης προς υπογραφή.
Υπογράψτε τη δήλωση δέσμευσης το συντομότερο δυνατόν και διαβιβάστε τη στον εθνικό συντονιστή. Η δέσμευσή σας θα δημοσιευθεί στον ιστότοπο της EAD (www.action-drugs.eu) μαζί με περιγραφή του οργανισμού σας, που θα περιλαμβάνει το λογότυπό του ή το ιστορικό του.

Θα λάβετε επίσης «εξοπλισμό του υπογράφοντος EAD», που θα περιλαμβάνει:
  • το ατομικό σας πιστοποιητικό EAD
  • πινακίδα υπογράφοντος
  • CD-ROM που περιέχει διαφημιστικό υλικό.

Έχετε υπόψη ότι η αποδοχή της δέσμευσής σας εξαρτάται από την τήρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Δράσης για τα Ναρκωτικά (EAD), οι οποίοι περιέχονται στις κατευθυντήριες γραμμές για τη δήλωση δέσμευσης. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να αποσύρει την έγκρισή της, ανά πάσα στιγμή, αφού λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις σας.
Επίσης, η στήριξη που παρέχει η Επιτροπή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για σκοπούς άλλους από αυτούς της EAD. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να αποσύρει την έγκρισή της, ανά πάσα στιγμή, αφού λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις σας.
Πέστε μας περισσότερα για την επιτυχία της δέσμευσής σας και μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν άλλους συνυπογράφοντες, αποστέλλοντας νέα και
φωτογραφίες 

2 σχετικά με τις ενέργειές σας στη διεύθυνση: info@action-drugs.eu
Τα πλέον ενδιαφέροντα νέα και ενέργειες θα δημοσιευτούν στον τίτλο «Νέα» της ιστοσελίδας EAD, ή στο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής δράσης κατά των ναρκωτικών.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Και τώρα;

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ
Ευρωπαϊκή δράση για τα ναρκωτικά - Δήλωση δέσμευσης
ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ
Ο υπογεγραμμένος [ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του υπογράφοντος, συν «εξ ονόματος του», σε περίπτωση ένωσης/εταιρείας/κοινότητας],

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ
  • ότι η παράνομη χρήση ναρκωτικών, ιδίως μεταξύ των νέων, αποτελεί σοβαρή αιτία προβλημάτων υγείας και κοινωνικών προβλημάτων•
  • ότι η κοινωνία γενικά, οι οργανώσεις και τα μέλη της μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η παράνομη χρήση ναρκωτικών
  • ότι πρέπει να μοιραστούμε τις ευθύνες και να προωθήσουμε τη δράση και τη συνεργασία σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο• και ότι οι στόχοι της συνεργασίας αυτής πρέπει να είναι:
  • Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα προβλήματα που συνδέονται με τα ναρκωτικά και συμβολή στη βελτίωση των γνώσεων και στην καλύτερη κατανόηση του θέματος αυτού, βάσει επιστημονικών στοιχείων
  • προώθηση της κατανόησης και της στήριξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των ναρκωτικών, αντί του στιγματισμού αυτών
  • ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών στις δυνητικές επιπτώσεις των ναρκωτικών και στους κινδύνους από τη χρήση ναρκωτικών ή την εμπλοκή σε εμπορία ναρκωτικών
  • μείωση του αριθμού νέων που είναι ευάλωτοι στη χρήση ναρκωτικών με την προώθηση των υγιών τρόπων ζωής και την παροχή βοήθειας ώστε να είναι πλήρως ενημερωμένοι όταν κάνουν επιλογές
  • παρότρυνση των Ευρωπαίων πολιτών να έχουν θετική επιρροή, κυρίως στους νέους, όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών
  • διδάγματα από την εμπειρία και ανταλλαγή εμπειριών με την προώθηση της ανταλλαγής πληροφοριών και ορθών πρακτικών μεταξύ όλων όσων αναλαμβάνουν δέσμευση με την υπογραφή τους υπέρ της ευρωπαϊκής δράσης για τα ναρκωτικά
  • κινητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών και του ευρύτερου κοινού προκειμένου να συνεργαστούν στο πλαίσιο εταιρικών σχέσεων και να αναπτύξουν μεταξύ τους σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης
  • δημιουργία ενός δικτύου υπεύθυνων και ενεργών Ευρωπαίων πολιτών και φορέων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης για τα ναρκωτικά, προκειμένου να συμβάλλουν με το έργο τους στη μείωση των επιβλαβών συνεπειών των ναρκωτικών και στην εξάλειψη των συναφών προβλημάτων, σεβόμενοι απόλυτα τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ
Η προσωπική μου δέσμευση να υποστηρίξω έναν ή περισσότερους από τους στόχους αυτούς έχει ως εξής:
[σύντομη περιγραφή της προσωπικής δέσμευσης και της συγκεκριμένης δράσης]

ΔΗΛΩΣΗ
Ο υπογεγραμμένος βεβαιώνω ότι η οντότητα την οποία αντιπροσωπεύω αναλαμβάνει τη δέσμευση που περιγράφεται ανωτέρω και αναλύεται στο συνημμένο έντυπο της αίτησης, η
οποία είναι σύμφωνη με τους στόχους της EAD.
Ονοματεπώνυμο, θέση και υπογραφή του αρμόδιου για τη δέσμευση:
Τόπος και ημερομηνία: Υπογραφή:
Ο υπογράφων παρέχει στη Γενική Διεύθυνση “Δικαιοσύνη” της Επιτροπής άδεια απαλλαγμένη από την καταβoλή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης να χρησιμοποιεί το περιεχόμενο και τις πληροφορίες σχετικά
με τη δέσμευση του υπογράφοντος στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης για τα ναρκωτικά. Η άδεια αυτή περιλαμβάνει το δικαίωμα χρήσης όλων των φωτογραφιών και βίντεο, μηνυμάτων ή άλλου περιεχομένου,
καθώς και της χρήσης τους για την προβολή της εκστρατείας. Ο αρμόδιος επικοινωνίας συναινεί για την επεξεργασία και δημοσίευση των στοιχείων επικοινωνίας του και των σχετικών προσωπικών πληροφοριών
του στο δικτυακό τόπο της «EAD» και στο σχετικό υλικό προβολής, σύμφωνα με την περιγραφή στη δήλωση δέσμευσης και στο έντυπο της αίτησης.

Τόπος και ημερομηνία: Υπογραφή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου