Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Αναγνωρίζοντας τη νόσο Αλτσχάϊμερ χρησιμοποιώντας διαστημικό λογισμικό!


Αναγνωρίζοντας τη νόσο Αλτσχάϊμερ χρησιμοποιώντας διαστημικό λογισμικό!
Νέα από την Ελληνική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, ESA
Διαδοχικές σαρώσεις εγκεφάλου MRI σε 3 επίπεδα. Copyright: Wikipedia/Brainscandude
Διαδοχικές σαρώσεις εγκεφάλου MRI σε 3 επίπεδα. Copyright: Wikipedia/Brainscandude
Το λογισμικό για την επεξεργασία δορυφορικών εικόνων που λαμβάνονται από το διάστημα βοηθά τώρα τους ιατρικούς ερευνητές να δημιουργήσουν μια απλή μέθοδο για έναν ευρείας κλίμακας προ-συμπτωματικό έλεγχο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ο 3D Αναλυτής AlzTools που χρησιμοποιείται για την ανάλυση των εικόνων των μαγνητικών τομογραφιών (μαγνητική τομογραφία – MRI ), είναι ένα εργαλείο που παρήχθη από τους επιστήμονες πληροφορικής στην Ισπανική Elecnor Deimos , οι οποίοι χρησιμοποίησαν την πολυετή τους εμπειρία στην ανάπτυξη λογισμικού για το δορυφόρο Envisat της ESA, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα που προσάρμοσε τις διαστημικές ρουτίνες για να αναλύσει σαρώσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου.

«Αν έχετε μια διαστημική εικόνα και πρέπει να επιλέξετε ένα μέρος της εικόνας – ένα χωράφι ή τις καλλιέργειες – χρειάζεστε ειδικές ρουτίνες για να εξάγετε αυτές τις πληροφορίες», εξηγεί ο Carlos Fernández de la Peñaτης Deimos . «Αυτό το εικονοστοιχείο είναι ένα χωράφι, ή ένας δρόμος;»

Καθότι εργάζεται για την ESA , η ομάδα έχει αποκτήσει εμπειρία στην επεξεργασία των πρωτογενών δεδομένων από δορυφορικές εικόνες με τη χρήση εξελιγμένων ρουτινών λογισμικού, από τις οποίες εντοπίζονται στη συνέχεια συγκεκριμένα στοιχεία.

«Η παρατήρηση και η ανάλυση δορυφορικών εικόνων μπορεί να συγκριθεί με αυτό που πρέπει να κάνουν οι γιατροί για να κατανοήσουν σαρώσεις όπως η μαγνητική τομογραφία,» εξήγησε ο κ. Fernández de laPeña .

«Χρειάζεται επίσης να προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά που δείχνουν δυσλειτουργίες σύμφωνα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.»

Η προσαρμογή των τεχνικών για την ανάλυση πολύπλοκων δορυφορικών εικόνων σε μια εφαρμογή για τους ιατρικούς επιστήμονες που ερευνούν τη νόσο Αλτσχάιμερ απαιτούσε στενή συνεργασία μεταξύ της Deimos και των ειδικών από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης ( Technical University of Madrid ).

Το εργαλείο χρησιμοποιείται σήμερα για την έρευνα του Αλτσχάιμερ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Castilla La Mancha στοAlbacete στην Ισπανία.

H διαστημική τεχνολογία στην υπηρεσία της Ιατρικής Έρευνας
Σάρωση εγκεφάλου MRI .Copyright: Wikipedia/Brainscandude
Σάρωση εγκεφάλου MRI .Copyright: Wikipedia/Brainscandude
«Συνεργαζόμαστε στενά με την Ισπανική βιομηχανία, αλλά και με την Elecnor Deimos μέσω της ProEspacio, την Ισπανική Ένωση Εταιρειών του Διαστημικού Κλάδου, για να υποστηρίξει τις spin-off δραστηριότητες στις διαστημικές τεχνολογίες, όπως αυτή» , δήλωσε ο Richard Seddon από την εταιρεία Tecnalia , ο υπεύθυνος μεσίτης της Ισπανίας για την τεχνολογία για το πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας της ESA .

«Ακόμα και αν αναπτύσσονται για συγκεκριμένες εφαρμογές, βλέπουμε συχνά ότι οι διαστημικές τεχνολογίες αποδεικνύεται πως παρέχουν καινοτόμες και έξυπνες λύσεις για προβλήματα σε μη-διαστημικούς τομείς, όπως αυτός εδώ.

«Είναι απίστευτο να διαπιστώνουμε ότι η εμπειρία και οι τεχνολογίες που αποκτήθηκαν από την ανάλυση δορυφορικών εικόνων μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να κατανοήσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.»

Χρησιμοποιώντας το AlzTools, οι επιστήμονες της Deimos εργάζονται με πρωτογενή δεδομένα από μια σάρωση του εγκεφάλου και όχι με δορυφορικές εικόνες. Αντί για ένα χωράφι ή έναν δρόμο σε μια δορυφορική εικόνα, κοιτάζουν σε περιοχές του εγκεφάλου όπως ο ιππόκαμπος, όπου η ατροφία συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Και στις δύο περιπτώσεις, σημειώνει ο κ. Fernández de la Peña : «Έχετε ένα τόνο δεδομένων από τα οποία θα πρέπει να βγάλετε νόημα».

©Typologos.com 2013. Tα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών κατέχουν οι Wikipedia/Brainscandude

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου