Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Με την επιστροφή των κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα θα κλειδώσουν οι αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων με
στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να ξεκαθαρίζουν πως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης πείθουν τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ για την αποτελεσματικότητα του νέου φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει ότι η τρόικα εκφράζει επιφυλάξεις για τον εισπρακτικό μηχανισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων και ότι επιμένει ο φόρος να εξακολουθήσει να εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Ο εισπρακτικός μηχανισμός του νέου φόρου εμπλέκει τράπεζες και εφορίες στην είσπραξη του και αποδεσμεύει το λογαριασμό της ΔΕΗ. Βάσει του σχεδίου μέχρι τέλος Αυγούστου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επικαιροποιήσουν μέσω του Ε9 όλα τα στοιχεία για τα ακίνητά και τα αγροτεμάχια τους. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα χρησιμοποιήσει τη βάση δεδομένων της ΔΕΗ για να προχωρήσει σε διασταυρώσεις με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Ε9.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα εντοπίσει όλα τα αδήλωτα ακίνητα. Οι κάτοχοι τους θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα, ενώ όσοι δεν θα πληρώνουν τον φόρο ακινήτων αρχικά δεν θα λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα, ενώ εν συνεχεία θα κινούνται εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις καταθέσεων, ακινήτων, κ.α..)

Η τρόικα δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τις 33 ζώνες - συντελεστές του ενιαίου φόρου ακινήτων στα αστικά ακίνητα, αλλά ούτε και για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου