Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ανάπτυξη ή αλλιώς μιλάμε και κινέζικα!

ΟΚ, δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, αλλά ούτε η Ε.Ε. είναι πια. Θα ξέρεις ίσως πολλούς πρώην νοικοκυραίους, μικρομεσαίους ή του κατεστημένου, παλιούς Αθηναίους και τα σχετικά, που στο τέλος αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα πατρικά τους στο κέντρο στον τελευταίο που θα ήθελαν: σε Αλβανούς, Ινδούς

και άλλους μετανάστες που βλέπουν ακόμη την 3ης Σεπτεμβρίου κάτι σαν Fifth Avenue! Είναι οι μόνοι που έχουν χρήμα και κυκλοφορούν με αυτό ζεστό και μετρητό. Ε, μη μου λες μετά ότι δεν καταλαβαίνεις γιατί οι μόνοι σοβαροί επενδυτές που έχουν εμφανιστεί προς το παρόν στην Ελλάδα είναι Κινέζοι και κάτι λίγοι Ρώσοι... Από Ευρωπαίους; Ο εξής ένας: ο... Τσέχος στον ΟΠΑΠ! Εβλεπα τον Γουέι Τζιαφού, ή όπως αλλιώς τον λένε τον αρχηγό της Cosco που βγάζει «καισαρικούς» στο λιμάνι ότι πρώτη η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση και την κρίση, και αναρωτιόμουν: τώρα μας τα λέει εντελώς «κινέζικα» ή το παίζει Τζον Γουέιν κόντρα στους Ινδιάνους, μια που έχουμε γίνει Αγρια Δύση έτσι κι αλλιώς; Κυριαρχούν οι πιστολέρο και οι συμμορίες, ο σερίφης γυαλίζει το σήμα του κάνοντας τα στραβά μάτια και ο κόσμος είναι κλεισμένος σπίτι του, με την αγωνία πότε θα του χτυπήσουν την πόρτα για να του πάρουν ό,τι του έχει απομείνει!

ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ η Ελλάδα όπως την κατάντησε η εγκληματική πολιτική ΥΦΕΣΗΣ της Κομισιόν και του ΔΝΤ που, παρότι λάθος, εξακολουθούν όχι απλώς να την εφαρμόζουν αλλά και, απ’ ό,τι φαίνεται, να την ολοκληρώνουν τον Σεπτέμβριο. Θα αρχίσουν τις κατασχέσεις έως και της πρώτης κατοικίας. Προχθές έβαλαν χέρι στο σπίτι ενός άνεργου για χρέος 1.500 ευρώ! Καθαρίζουν το τοπίο με τις τράπεζες για να κάνουν ξαφνικά μια κίνηση ΣΑΡΩΣΗΣ όπως με την Κύπρο. Μπας ΚΑΙ για όλα αυτά την κοπάνησε περιχαρής ο Κουβέλης ή κάποιοι τα χρησιμοποίησαν για να το επιταχύνουν; Δεν το ξέρω. Ξέρω όμως ότι προς το παρόν κανένας σοβαρός Ευρωπαίος επενδυτής δεν έχει εμφανιστεί επί σκηνής, που σημαίνει ότι κάτι περιμένουν. Μέχρι τότε, αλλά και ΜΕΤΑ, ό,τι κι αν γίνει, πρέπει να πορευτούμε με ό,τι έχουμε και ό,τι μπορούμε να προσελκύσουμε.

ΚΙΝΕΖΟΙ; Κινέζοι. Ρώσοι ολιγάρχες από αυτούς που «κάηκαν» στην Κύπρο και περιέργως διαλέγουν ακόμη Ελλάδα; Ρώσοι, κι ας έχουν κάνει και λιγουλάκι φυλακή για λάθος (λάθος-λάθος!) κατηγορία φονικού, όπως ο Ριμπολόβλεφ που αφού αγόρασε τον Σκορπιό, συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό. Αραβες και Ινδοί σαν κι αυτούς που μας γνωρίζουν μέσω Μυκόνου και μετά τους ανοίγει η όρεξη να πάρουν και κάνα νησί; Ινδονήσιοι «πειρατές» εξωτικών funds; Βραζιλιάνοι ινβεσταδόρες (κρίμα που φαίνεται να τους χτυπά η κρίση πριν έρθουν στα μέρη μας...); Τούρκοι μεγιστάνες; Μπορεί, αν ξαφνικά νιώσουν την Ελλάδα πιο ασφαλές μέρος από τη χώρα τους, που πολιορκείται από το σιωπηλό παντοδύναμο Ισλάμ. Οποιοι κι αν είναι τέλος πάντων και απ’ όπου κι αν προέρχονται, πρέπει να είναι ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ, γιατί μόνο αυτοί από εδώ και στο εξής μπορεί να αφήσουν καμιά δεκάρα σε αυτόν τον τόπο. Από τους Δυτικούς ας μην περιμένουμε τίποτα πια. Ο,τι τους πήραμε, τους πήραμε. Τώρα θα αρχίσουν μόνο να ζητάνε πίσω όχι απλώς τα ασημικά, αλλά και τα σιδερικά - μέχρι και τους «ντενεκέδες» που μας έφεραν για εξπέρ.
Δεν είναι ευχάριστο βέβαια το ότι δεν μας έρχεται κανένας σοβαρός Ευρωπαίος επενδυτής. Τι να κάνουμε όμως; Ετσι έχουν τα πράγματα κι έτσι πρέπει να πορευτούμε. Τουλάχιστον η Ελλάδα έχει ακόμα την προνομιακή θέση να είναι η πιο ανατολίτικη χώρα της Ευρώπης και η πιο… ευρωπαϊκή της Middle East, όπως μας έχουν έτσι κι αλλιώς καταχωρημένους οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι.

Με την ανακατωσούρα της Βορείου Αφρικής, τα ιρακο-τουρκο-ιρανικά σε συνεχή αναβρασμό και τη Μεγάλη Πατρίδα της Ορθοδοξίας, τη Ρωσία, να λοξοκοιτάει δυτικά, είναι ένα από τα τελευταία μας ΑΤΟΥ που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, laissez faire - laissez passer. Αρκεί να αφήνουν βέβαια κανένα ευρώ στη χώρα και όχι απλώς να αγοράζουν, να κερδοσκοπούν και να ξεπουλούν. Αντί να περνούν μιλιούνια οι ξέμπαρκοι δύστυχοι λαθρομετανάστες και να μην μπορούμε να τους εμποδίσουμε κιόλας, χίλιες φορές οι εξωτικοί millionaire της Ινδίας, της Ρωσίας, της Τασμανίας ή ό,τι άλλο θέλει να «μυρίσει» Ευρώπη. Αντί για υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού, που είναι πλέον λίγο περιττό (όλοι απόδημοι είμαστε εντός και εκτός Ελλάδας), θα έπρεπε να γίνει υπουργείο Ξένων Επενδυτών, που να λύνει εδώ και τώρα ΟΛΑ τα προβλήματά τους. Στο κάτω-κάτω, αν είναι να γίνουμε χώρα όπου θα περνούν τα γηρατειά τους στα κατασχεμένα μας παραθαλάσσια ακίνητα οι ξεπαγιασμένοι Γερμανοί, Ολλανδοί και Σουηδοί συνταξιούχοι, καλύτερα να γίνουμε η χώρα όπου θα περάσουν τα καλοκαίρια τους όλοι οι μεγιστάνες της υφηλίου που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πάνε στη νότια Γαλλία ή στο Μαϊάμι.

Οχι ότι κάτι τέτοιο θα μας λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά ένα-ένα στη σειρά κάτι καλό αφήνει. Να κάνουν, λοιπόν, μια Task Force που θα διευκολύνει πλούσιους ξένους να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και να επενδύσουν - ακόμη καλύτερα. Κι εμείς από την πλευρά μας, εκτός από αγγλικά και γαλλικά, ας στείλουμε τα παιδιά να μάθουν και κάνα κινέζικο ή λίγα αραβικά, έστω κι αν θέλουν και πολλή δουλειά. Να ανοίξουμε τα μάτια μας και τα αφτιά μας και να πιάσουμε τον σφυγμό ενός πλανήτη που αλλάζει και έτσι κι αλλιώς δεν έχει πια ως κέντρο την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για όσο είμαστε ακόμη εκεί, δηλαδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου