Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Η προβολή του τουριστικού προϊόντος της Ανατολικής Αττικής μπορεί να γίνει ο μοχλός ανάπτυξής της

του Νεκτάριου Καλαντζή
Ένας μήνας πέρασε από την παρουσίαση του τριετούς προγράμματος για την τουριστική προβολή της Αττικής από την Περιφέρεια, που διεξήχθη στο Μουσείο Ακρόπολης, όπου η Ανατολική Αττική απ’όσο φάνηκε είχε δεύτερο ρόλο στον προγραμματισμό. Τονίστηκε η ανάγκη να γίνει η Αθήνα city break προορισμός, μέσω συγκεκριμένων στρατηγικών προώθησης, χωρίς όμως να δημιουργηθεί πλάνο ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος της Ανατολικής Αττικής, όπου θα έφερνε την αυτόματη ανάπτυξη και προβολή της, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε πολιτιστικό και αναπτυξιακό. 

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ανατολικής Αττικής, μέσω ενός συγκεκριμένου marketing plan τουριστικού προϊόντος, ξεκινούν από την ίδια της την Ιστορία. Περιοχή με παγκοσμίου φήμης μνημεία, όπως ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο Λαυρεωτικής, ο Τύμβος του Μαραθώνα και ο χώρος της Μάχης, καθώς και ο Ναός της Αρτέμιδος Αθηνάς, με το μουσείο στην Αρτέμιδα, το Λιοντάρι της Κάντζας, τα παλαιά ορυχεία του Λαυρίου, αποτελούν βασικά ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής που μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για τον ξένο τουρίστα, αλλά και για τον εγχώριο. Τα μονοπάτια της Ιστορίας συνεχίζονται και στο αρχαιότερο θέατρο, αυτό του Θορικού στη Λαυρεωτική, ο αρχαίος Ναός στη Βουλιαγμένη, τα παλαιοντολογικά ευρήματα στο Πικέρμι, όπως και η κλασική Μαραθώνια Διαδρομή κατά μήκος της Λ.Μαραθώνος, που ξεκινάει από τον Μαραθώνα, με Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Παλλήνη, Γέρακας να είναι οι πόλεις που διασχίζει η ιστορική διαδρομή. Όλα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι της Παγκόσμιας Ιστορίας και βρίσκονται στην Ανατολική Αττική, ανεκμετάλλευτα τουριστικά, αφού η προβολή τους είναι από ελλιπής (περίπτωση θεάτρου στο Θορικό) έως μεμονωμένη ανά μνημείο, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο τουριστικής προώθησης. Πολλά βυζαντινά μνημεία και εκκλησίες βρίσκονται διάσπαρτα στα Μεσόγεια, άγνωστα στο ευρύ κοινό, μια περιοχή που φημιζόταν από την αρχαιότητα για το κρασί της και τα αγροτικά προϊόντας της, της Μεσογείτικης Γης , όπου θα μπορούσε να δημιουργηθούν δρόμοι του κρασιού σε πολλές περιοχές των Μεσογείων (Σπάτα, Παιανία, Μαρκόπουλο, Κορωπί κλπ). 

Το διεθνές αεροδρόμιο ΄’’Ελ.Βενιζέλος’’ στα Σπάτα, καθώς και τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποτελούν τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Ανατολικής Αττικής, αφού ο ξένος τουρίστας που επισκέπτεται την Αθήνα ή τα νησιά μας, περνάει από την περιοχή μας, χωρίς όμως να γνωρίζει για αυτήν, αλλά ούτε και η περιοχή μας να μπορεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός της, την διαμονή του ξένου τουρίστα στην χώρα μας. 

Οι σύγχρονοι οδικοί άξονες σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, κυρίως στο λιμάνι του Λαυρίου (δίπλα σε αεροδρόμιο και Σούνιο), θα μπορούσαν να δώσουν οικονομική αναπνοή στις τοπικές κοινωνίες των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, κάνοντας τον τουρίστα να τις επισκεφθεί, μαθαίνοντας και για την Ιστορία τους, ως region break προορισμό, πριν επισκεφθεί τα νησιά των Κυκλάδων. 

Παραλίες στην Ανατολική Αττική όπως, του Αστέρα Βουλιαγμένης, της Αναβύσσου, της Βούλας, στο Μαύρο Λιθάρι, στο Αυλάκι στο Πόρτο Ράφτη, στην Κερατέα, το Σούνιο, τη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη και στον Σχοινιά, θεωρούνται οι καθαρότερες και καλύτερες παραλίες της Αττικής, βραβευμένες με τη γαλάζια σημαία και θα μπορούσαν να τις επισκέπτονται οι ξένοι τουρίστες, πριν την συνέχεια των διακοπών τους σε κάποιο από τα νησιά. 

Το Υπουργείο Τουρισμού μαζί με την Περιφέρεια Αττικής θα πρέπει να δει ότι Αθήνα δεν είναι μόνο η Ακρόπολη, αλλά και το Σούνιο, καθώς και ότι η Ανατολική Αττική δεν αποτελεί την πίσω αυλή της Αθήνας στον τουρισμό, περιοχή με Ιστορία και πολιτισμό χιλιάδων ετών, που έχει αφεθεί στην τύχη της, εξαιτίας της αδράνειας των υπευθύνων να δημιουργήσουν έναν νέο τουριστικό χάρτη προβολής και ανάδειξης της Ανατολικής Αττικής, με εργαλεία το σύγχρονο τουριστικό marketing, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των περιοχών μας, τόσο στο οικονομικό σκέλος, όσο και στο πολιτιστικό. Αφού και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνταν στις πόλεις της Λαυρεωτικής και των Μεσογείων, αλλά και οι πόλεις θα είχαν μεγαλύτερη εξωστρεφή ανάπτυξη, κοιτάζοντας μόνο προς το μέλλον. 

Νεκτάριος Καλαντζής
Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, 
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου