Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ανακαλύφθηκε χαμένη πόλη των Μάγιας«Chactun»

Η «Chactun» βρέθηκε έπειτα από έρευνες των αρχαιολόγων στο ανατολικό Μεξικό.
Μία ομάδα αρχαιολόγων κατάφεραν να βρουν μία πόλη των Μάγια, που ήταν κρυμμένη στα τροπικά δάση του
ανατολικού Μεξικού.Η ανακάλυψη της πόλης Chactun, όπως την ονόμασαν οι αρχαιολόγοι (συχνά την αποκαλούν και «Κόκκινο Βράχο»), θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στο να μάθουμε τους λόγους που οδήγησαν στην τεράστια άνοδο αλλά και πτώση του αρχαίου πολιτισμού.

Η πόλη υπολογίζεται ότι άκμασε την περίοδο 600-900 μ.Χ. και αποτελείται από 15 πυραμίδες, διάφορες πλατείες, σπίτια αλλά και «γραφεία» για τα επίλεκτα μέλη της κοινωνίας τους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.

Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν πως σε αυτή την πόλη έζησαν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το Reuters, ενώ καλύπτει συνολική έκταση περίπου 54 στρεμμάτων. Μάλιστα, σχεδόν 16 χιλιόμετρα μακρυά είχε ανακαλυφθεί παλαιότερα, η πόλη Xpujil, μία επίσης αρχαία πόλη των Μάγια.

Η ομάδα που έκανε την ανακάλυψη της Chactun είναι από τη σλοβενική ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Ivan Sprajc. Μάλιστα, ο Sprajc μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι έχουν αποδείξεις πως και άλλοι άνθρωποι έχουν επισκεφτεί τη χαμένη πόλη τα τελευταία χρόνια.

«Ξυλοκόποι και παραγωγοί τσίχλας έχουν σίγουρα περάσει από εδώ, τα κομμένα δέντρα το επιβεβαιώνουν, αυτό όμως προκαλεί εντύπωση είναι που δεν το είπαν σε κανέναν», τόνισε ο Sprajc.

Η ομάδα του Sprajc, είχε μελετήσει την περιοχή από αεροφωτογραφίες της μεξικανικής πολιτείας Γιουκατάν. «Από αυτές τις φωτογραφίες πήραμε τις συντεταγμένες ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε τα σοκάκια που έχουν δημιουργήσει οι ξυλοκόποι για να φτάσουμε στο σημείο», είπε.

Όσο για τους λόγους που οδήγησαν στην εγκατάλειψη της πόλης, οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για κλιματικές αλλαγές και πολέμους, όμως θα πρέπει να γίνουν πιο αναλυτικές μελέτες για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου