Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Σταυροφορία Μίσους ή το Θέμα Πουλάει…

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Σπάτων-Αρτέμιδος, που έγινε στις 20 Μαΐου, το θέμα που απασχόλησε επί δίωρο τους συμβούλους και ταλαιπώρησε το
κοινό που την παρακολουθούσε, ήταν η ηχορύπανση του προκαλεί το αεροδρόμιο. Μια ιστορία, που επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα, χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Μια ιστορία που κάνει λαλίστατους τους δημοτικούς συμβούλους, ειδικά, όταν στην αίθουσα υπάρχει κοινό. Και το σκηνικό επαναλαμβάνεται και σε κάθε επόμενη συνεδρίαση που έχει το ίδιο θέμα, για να πούνε τα ίδια, ή λίγο διαφορετικά και ανάλογα με το κοινό θα υψωθούν και δραματοποιηθούν οι τόνοι. 

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι, ο ΔΑ, δεν πρέπει να ακολουθήσει κάποιους κανόνες. Όμως, ούτε ο αυθορμητισμός, ούτε ο «υπερπατριωτισμός» κάποιων φωνών που γεννά ποικίλα ερωτήματα, ούτε οι κορώνες, οι αφορισμοί και οι αοριστολογίες, ούτε η δημιουργία συνεχών επιτροπών επί των επιτροπών, μπορούν να λύσουν το θέμα. Να μην ξεχνάμε, ότι κάποιοι για δικούς τούς λόγους χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς. 

Έστω και αν η στήλη γίνεται γραφική, θα επαναλάβει για πολλοστή φορά, ότι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών του ΔΑ είναι «καταδικασμένοι» σε εσαεί γειτονία με αυτό. Όλοι πρέπει να βάλουν το λιθαράκι τους για να υπάρξει μια αρμονική «συμβίωση». Όμως ο τρόπος και η μεθοδολογία που χρόνια τώρα ακολουθείται από την σημερινή, αλλά και παλαιότερες διοικήσεις των δήμων και από κάποιους μεμονωμένους εκπροσώπους συλλόγων, θυμίζει, μπουλούκια με σημαία «απάνω τους και τους φάγαμε»

Κάποια στιγμή, όλοι αυτοί οι «πολέμαρχοι» του χάους, πρέπει να αντιληφθούνε ότι ο ΔΑ είναι ένας ισχυρός γείτονας που μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Και οι τρόποι είναι πολλοί. 

Πρώτα όμως πρέπει να παραμεριστεί ο «ψευτο-τσαμπουκάς», όταν μάλιστα αυτός προέρχεται από κυρίες. Μετά, τα αιτήματα που θα θέτονται στη διοίκηση του ΔΑ, να έχουν επιστημονική τεκμηρίωση και να είναι προσαρμοσμένα στις σημερινές πολιτικό-οικονομικές συνθήκες. 

Σε μια εποχή που η χώρα στηρίζει την επιβίωσή της στον τουρισμό, μεγάλο μέρος του έρχεται αεροπορικώς, είναι το λιγότερο αστείο να υποστηρίζουμε ότι οι πτήσεις πρέπει να γίνονται ακολουθώντας κατά γράμμα τους κανόνες κοινής ησυχίας. Η στήλη θα έλεγε με όσο το δυνατό περισσότερο σεβασμό στους κανόνες κοινή ησυχίας. Και αυτό μέχρι ενός σημείου γίνεται 

Ας μη «μωραίνει (πια) ο Κύριος ους βούλεται απωλέσαι» 

Κατωτέρω δημοσιεύουμε την τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Μάρκου, την οποία θεωρούμε ως τη μόνη σοβαρή άποψη που ακούστηκε, ανάμεσα στον «ορυμαγδό» κραυγών και «οδυρμών» στη δίωρη συζήτηση για «τα όρια «Περιβαλλοντικού Συγκοινωνιακού Θορύβου», του Δ.Α.Α ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. 

Δημήτρης Μάρκου:
«Το θέμα του αεροδρομίου έχει απασχολήσει αρκετές φορές για διαφορετικούς λόγους τους κατοίκους του Δήμου μας. 
 Το αεροδρόμιο είναι μια πραγματικότητα για την περιοχή με τα ανάλογα πλεονεκτήματα που έχει ένα αναπτυξιακό έργο, αλλά και με τις επιπτώσεις που επιφέρει στο φυσικό περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων. 
Το θέμα του θορύβου που απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση είναι εξαιρετικά σύνθετο, πολύπλοκο και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. 

Η σωστή μέτρηση του θορύβου είναι πολύ δύσκολη. Απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, πιστοποιημένος με συγκεκριμένα διεθνή πρότυπα, ενώ κατά την μέτρησή του πρέπει να ληφθούν υπ' όψη ακόμα και οι καιρικές συνθήκες και η ταχύτητα του ανέμου. 
Για να βγάλουμε λοιπόν συμπέρασμα για το κατά πόσο ρυπαίνει (όσον αφορά τον ήχο) το αεροδρόμιο πρέπει να γίνει μια μελέτη από πιστοποιημένο φορέα. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου θορύβου που προβλέπεται με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία, τότε θα πρέπει να γίνουν και οι ανάλογες ενέργειες από την μεριά του Δήμου. 
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πρέπει να έχουν λογική και οι προσδοκίες που έχουν οι κάτοικοι από αυτές να μην είναι απεριόριστες. 

Είναι απατηλό όνειρο για τους κατοίκους να δημιουργούνται προσδοκίες ότι μπορούμε με μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου να αλλάξουμε τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τους νόμους που καθορίζουν τα επίπεδα θορύβου σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή που η απόφαση δεν τεκμηριώνεται από επιστημονική μελέτη. 
Μια απόφαση χωρίς τεκμηρίωση δεν έχει τη δύναμη και τη βαρύτητα που απαιτείται για να προκαλέσει αλλαγές. Επίσης θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αφήνουμε να αιωρείται ότι υπάρχει πιθανότητα να διεκδικηθεί δωρεάν ηχομόνωση των σπιτιών που επηρεάζονται. 
Για να γίνει δωρεάν ηχομόνωση θα πρέπει να το δεχθεί φιλικά το αεροδρόμιο ή να κάνουν αγωγή οι κάτοικοι με τη συμβολή του Δήμου για να το κερδίσουν. Αν γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αναρωτηθούμε αν υπάρχουν τα επιχειρήματα για μια τέτοια διεκδίκηση και πόσο ισχυρά είναι. 
Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης είναι να απεγκλωβιστούμε από την τακτική της μικροπολιτικής και της ψηφοθηρίας και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ρεαλιστικά και με αποτελεσματικότητα».
Δημήτρης Πνευματικάτος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου