Οι αυξήσεις θα λάβουν χώρα σε τρεις δόσεις, με την πρώτη να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο και τις υπόλοιπες δυο Μάιο και Ιούλιο.
Η πρώτη δόση δεν αποκλείεται να είναι διψήφια, της τάξης του 9% – 10%, ενώ για όλο το 2013 οι αυξήσεις ενδέχεται να φτάσουν και στα επίπεδα του 20% – 30%.
Μάλιστα από τον Ιούλιο, που θα τεθεί σε ισχύ και η τρίτη αύξηση, τα τιμολόγια απελευθερώνονται πλήρως, με εξαίρεση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες).
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι αυξήσεις οφείλονται στους παρακάτω λόγους:
- η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ καθορίζεται εν πολλοίς από πολιτικές αποφάσεις οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τα κοστολογικά στοιχεία της Επιχείρησης, αλλά κοινωνικά όπως οι “σταυροειδείς” επιδοτήσεις μεταξύ κατηγοριών καταναλωτών. Η αλήθεια είναι ότι βάσει κόστους παραγωγής, οι αυξήσεις που επιθυμεί η ΔΕΗ είναι πολύ υψηλές.
- υψηλό μισθολογικό κόστος, παρωχημένες μέθοδοι παραγωγής και εξόρυξης λιγνίτη, πολυάριθμο και ανορθολογικά κατανεμημένο προσωπικό, συνδικαλιστικά προνόμια εντοπίζονται ως μερικοί από τους παράγοντες που αυξάνουν το κόστος που τελικά μετακυλύεται στους καταναλωτές.
- η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται παραμένει κενό γράμμα και πραγματοποιείται με στρεβλώσεις.
- από τον Ιανουάριο η ΔΕΗ θα ενταχθεί, μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων, όπερ σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί με κόστος αγοράς των ρύπων που θα εκπέμπει (με τις παλιές λιγνιτικές μονάδες να θεωρούνται ιδιαίτερα ρυπογόνες).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου