Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Παράνομη υλοτομία και εγκατάλειψη “σκοτώνουν” τους ελαιώνες της Κέρκυρας

Παράνομη υλοτομία και εγκατάλειψη “σκοτώνουν” τους ελαιώνες της Κέρκυρας
Της Ευθυμίας Κοντομάρη
Ο Κερκυραϊκός Ελαιώνας αποτελείται από 4.000.000 ελαιόδεντρα που είναι διασκορπισμένα από το βορειότερο έως το νοτιότερο σημείο του νησιού. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 240.000 στρέμματα. Σήμερα είναι παραμελημένος και
εγκαταλελειμένος σε ποσοστό 70% (Γ.Π.Α., σελ 2). Ο ρόλος του Κερκυραϊκού Ελαιώνα είναι παραγωγικός, αισθητικός και προστατευτικός. Το στοιχείο που χαρακτηρίζει το αγροτικό τοπίο της Κέρκυρας είναι το μεγάλο μέγεθος των ελαιόδεντρων με την πολύ μεγάλη ηλικία και τους τεράστιους κορμούς. Κύρια απειλή είναι η παράνομη ξύλευση. Από την άλλη το μεγάλο ύψος των δέντρων επιβάλλει σαν μέθοδο συγκομιδής την φυσιολογική πτώση του καρπού από το δέντρο, με αποτέλεσμα να παράγεται λάδι μεγαλύτερης οξύτητας και να καθίσταται αδύνατη η παραγωγή παρθένου ελαιολάδου. Επιπλέον το μέγεθος των δέντρων καθιστά πολύ δύσκολη την οικολογική αντιμετώπιση του δάκου που συνίσταται στην χρήση παγίδων που προσελκύουν τα έντομα. Η πειραματική εφαρμογή των παγίδων «φερομόνης» την ελαιοκομική περίοδο 2000-2001 σε έκταση 2.000 δέντρων στην Λευκίμμη Κέρκυρας ανέδειξε τις ιδιαιτερότητες- αδυναμίες του Κερκυραϊκού Ελαιώνα ως προς τη χρήση των παγίδων που πηγάζουν από τα μεγέθη των δέντρων (Κ. Βουρεκάς, 2009: 14).
Ο Κερκυραϊκός Ελαιώνας είναι ήδη παραμελημένος και εγκαταλελειμένος με αποτέλεσμα την μείωση της αισθητικής εικόνας του νησιού και των παραγωγικών του δυνατοτήτων (Κ. Βουρεκάς, 2009: 15).
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ
Σύμφωνα με έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ο Κερκυραϊκός Ελαιώνας οφείλει να υπαχθεί σε αυστηρό καθεστώς προστασίας. Συγκεκριμένα:
  • Σε ελαιώνες περιοχών με αυξημένη αίσθηση βαρύτητας όπως κοντά σε οικισμούς και κατά μήκος των εθνικών και επαρχιακών οδών συνιστώνται ήπιες παρεμβάσεις, ελαφρά κλαδέματα, καθαρισμός και διαμόρφωση του χώρου.
  • Ίδιες παρεμβάσεις προτείνονται και για ελαιώνες με δύσκολο ανάγλυφο (αυξημένες κλίσεις, πετρώδη εδάφη) με παράλληλη ανακατασκευή των αναβαθμίδων.
  • Γερασμένα και υψηλόκορμα δέντρα σε αμιγώς αγροτικές περιοχές μπορούν να δεχτούν επεμβάσεις όπως αυστηρά κλαδέματα ή επαναλαμβανόμενο σταδιακό υποβιβασμό του ύψους των ελαιόδεντρων.
  • Οι νεότεροι υφιστάμενοι ελαιώνες να διατηρηθούν σε χαμηλά σχήματα. Σε περιπτώσεις εγκατάστασης νέων φυτειών και όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν να προωθείται η «Κορωνεϊκη» ποικιλία.
www.itabloid.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου