Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ακριβότερη για τη Γερμανία η ελληνική χρεοκοπία εντός ευρώ παρά εκτός - oικονομία

Ακριβότερη θα ήταν για τη Γερμανία η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη από ό,τι η έξοδός της σε περίπτωση χρεοκοπίας, εκτιμά το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo. Παράλληλα, λάδι στη
φωτιά ρίχνει και η εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας πως ελληνική έξοδος από το ευρώ θα ήταν «η καλύτερη λύση για όλους» εάν η αξιολόγηση της τρόικας είναι αρνητική.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Neue Presse», το γερμανικό ινστιτούτο υπολογίζει -ως ελάχιστη εκτίμηση- στα 89 δισ. ευρώ τις απώλειες της Γερμανίας σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει αδυναμία πληρωμών εντός Ευρωζώνης. Αντιθέτως, εκτός Ευρωζώνης το μικρότερο κόστος υπολογίζεται στα 82 δισ. ευρώ.
Σε αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα χρήματα που έχουν ήδη καταβληθεί από τα δύο πακέτα στήριξης, η αγορά ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, οι απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος επί των ελληνικών τραπεζών, αλλά όχι οι απώλειες των γερμανικών τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων ιδιωτών πιστωτών, δηλαδή, διευκρινίζεται, αυτή είναι η ελάχιστη εκτίμηση.
Την ίδια στιγμή, ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ υποστήριξε στο γερμανικό ραδιόφωνο την Πέμπτη πως «αντί των συνεχών πληρωμών, η πολιτική πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει ότι η έξοδος (της Ελλάδας) από το ευρώ αποτελεί την μόνη και την καλύτερη λύση, και μάλιστα για όλους».
Ο Ζέντερ προέρχεται από το CSU (το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ στη Βαυαρία και μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο) και κινείται έτσι στα χνάρια του Χορστ Ζίχοφερ, προέδρου του κόμματος, που έχει πολλάκις εκφράσει ανάλογη θέση για την Ελλάδα.
Ο Βαυαρός υπουργός ανέφερε πως εάν η έκθεση της τρόικας είναι αρνητική, «δεν επιτρέπεται να υπάρξει χαλάρωση των όρων, νέες διαπραγματεύσεις και, κυρίως, νέα χρήματα».

Ο Ζέντερ υποστήριξε ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τη Γερμανία και σημειώνει ότι «η λύση δεν βρίσκεται στην περαιτέρω χρηματοδότηση, αλλά στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». Εκτιμά δε, ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον πιθανότητα ανάκαμψης και χρειάζεται «πλήρη ανασυγκρότηση του κράτους».

ΤΟ ΒΗΜΑ - IFo: Ακριβότερη για τη Γερμανία η ελληνική χρεοκοπία εντός ευρώ παρά εκτός - oικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου