Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Στις κάλπες για το δημοψήφισμα οι Ρουμάνοι

Το ερώτημα που θα τεθεί αφορά στην αποπομπή ή όχι του προέδρου Μπασέσκου
Περισσότεροι από δέκα οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Ρουμανία αναμένεται να πουν «ναι» ή
«όχι», στο δημοψήφισμα για την αποπομπή του προέδρου της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου, που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 18.292.515 και θα ψηφίσουν σε 18.548 εκλογικά τμήματα, από τα οποία τα 306 θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό. Οι πολίτες της χώρας καλούνται να απαντήσουν αρνητικά ή θετικά στο ερώτημα «Συμφωνείτε με την αποπομπή του προέδρου της Ρουμανίας, κ. Τράιαν Μπασέσκου;». Για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία το 50% συν ένα, του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων.

Τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα, στο οποίο θα κριθεί η παραμονή ή η απομάκρυνση του Τράιαν Μπασέσκου από το προεδρικό αξίωμα, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν αποσαφηνίσει τη στάση που θα τηρήσουν, αναφέρεται σε δημοσιεύματα του ρουμανικού Τύπου.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για την κυβερνώσα Ένωση Σοσιαλιστών Φιλελεύθερων (USL), την οποία συγκροτούν το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα, το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα και το Συντηρητικό Κόμμα, τρία κόμματα αντιπάλων του Τράιαν Μπασέσκου, που προώθησαν τη διαδικασία αποπομπής του. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα, υποστηρίζει τον Μπασέσκου και όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα άφησαν τους υποστηρικτές να αποφασίσουν τι θα πράξουν στις 29 Ιουλίου.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Romania Libera», αναφέρεται στην απόφαση του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος, που υποστηρίζει τον Τράιαν Μπασέσκου, να καλέσει τους εκλογείς του να μην συμμετάσχουν στη ψηφοφορία της Κυριακής, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες το δημοψήφισμα να μην είναι έγκυρο, λόγω έλλειψης του ποσοστού συμμετοχής (50% συν ένας).

Στο δημοσίευμα τίθεται το ερώτημα, αν η αποχή από το δημοψήφισμα είναι η μόνη λύση για τη διάσωση της δημοκρατίας. «Η δημοκρατία συνεπάγεται δίκαιο αγώνα, όπου ο νικητής είναι εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους. Ο Μπασέσκου καθαρά λέει στους αντιπάλους του, ότι δεν έχει σημασία πόσοι πολλοί είναι, ότι η ψήφος τους δεν έχει σημασία, καθώς στο τέλος το δημοψήφισμα θα ακυρωθεί», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος, Κρίστιαν Πρέντα, δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι η ηγεσία του κόμματος δεν έδωσε οδηγίες στις τοπικές οργανώσεις του να προχωρήσουν σε δράσεις, που ενθαρρύνουν την αποχή των πολιτών από το δημοψήφισμα.

«Το δημοψήφισμα είναι μία προσπάθεια εκφοβισμού των πολιτών της Ρουμανίας ώστε να επικυρώσουν τα σχέδια ανόδου στην εξουσία του διδύμου Βίκτορ Πόντα – Κριν Αντονέσκου", είπε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και στον προσωρινό πρόεδρο της χώρας. "Δεν υπάρχει λόγος για τους Ρουμάνους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή τη φάρσα», υπογράμμισε ο κ. Πρέντα.

Newsbeast.gr | ΚΟΣΜΟΣ : Στις κάλπες για το δημοψήφισμα οι Ρουμάνοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου