Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Η σύγκρουση που οδήγησε στην παραίτηση του Αρχηγού ΓΕΣ - πολιτική

Στη σύγκρουση που είχε με τον υφυπουργό Άμυνας κ. Π. Καράμπελα οφείλεται η αιφνίδια (μεταμεσονύκτια) παραίτηση του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Κ. Ζιαζιά, προκαλώντας την
αντίδραση σχεδόν όλων των κομμάτων. Η σύγκρουση, έγινε στη διάρκεια συνεδριάσεως με τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και αφορούσε τις αποστρατείες και τις προαγωγές, αφού λίγες ώρες αργότερα επρόκειτο να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο τις έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλου και κύριο θέμα σ΄ αυτήν δεν ήταν οι κρίσεις αλλά η κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Εν συνεχεία, μετά τα μεσάνυχτα, επεκτάθηκε και στις αποστρατείες. Ο αντιστράτηγος Ζιαζιάς μετά από λογομαχία που προηγήθηκε με τον υφυπουργό για την αποστρατεία ή όχι ανώτατου αξιωματικού, υπέβαλε αιφνιδίως προφορικώς την παραίτησή του στον υπουργό, ο οποίος έως τις 3.30 το πρωί της Τετάρτης επιχειρούσε να τον μεταπείσει και να την αποσύρει. Του ζήτησε μάλιστα να του δώσει τον κατάλογο με τις κρίσεις τις οποίες ο αρχηγός του ΓΕΣ είχε ετοιμάσει. Ο κ. Ζιαζιάς όμως επέμεινε στην παραίτησή του, αναμένοντας από τον υφυπουργό να του ζητήσει συγγνώμη.

Αμέσως μετά την υποβολή της παραίτησής του εκδόθηκε (ξημερώματα Τετάρτης) από το ΓΕΣ ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται ότι: «Την Τετάρτη 25η Ιουλίου 2012 και ώρα 02:00, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος κ. Κ. Ζιαζιάς σεβόμενος το προσωπικό που είχε την τιμή να διοικήσει επί εννιάμηνο, υπέβαλε την παραίτησή του, για λόγους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής του όσο και του Στρατεύματος». Η ανακοίνωση αυτή, όπως σημείωναν, πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας χαρακτηρίζεται ως «ασυνήθιστη», τη στιγμή που εκδίδεται από το ΓΕΣ και αναφέρει και λόγους (που «άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας»), που οδήγησαν στην παραίτησή του.

Εν συνεχεία ο παραιτηθείς αρχηγός ΓΕΣ, συγκέντρωσε τους επιτελείς αξιωματικούς του στο αμφιθέατρο του ΓΕΣ για να τους αποχαιρετήσει, κάνοντας λόγο πάλι για «αξιοπρέπεια και τιμή» που πρέπει να έχουν οι αξιωματικοί. Κίνηση που φαίνεται πως ενόχλησε τον υπουργό Αμύνης. Η παράδοση και η παραλαβή στο νέο αρχηγό του ΓΕΣ, αντιστράτηγο Κ. Γκίνη ( Γενικό Επιθεωρητή Στρατού) που επέλεξε το ΚΥΣΕΑ, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε την παραίτηση του αρχηγού ΓΕΣ ως εξής: «Η παραίτηση του κ. Ζιαζιά ήταν μία προσωπική του επιλογή. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι περισσότερο. Απλώς, επειδή ακούω στα ραδιόφωνα διάφορα από το πρωί, δεν υπήρξε ποτέ και δεν ετέθη ποτέ θέμα επιστροφής αποστράτων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ούτε υπήρξε, ούτε ετέθη από κανέναν».

Πηγές του υπουργείου, δήλωναν προς «Το Βήμα» ότι η παραίτηση του Α/ΓΕΣ οφειλόταν κυρίως «στον υποβόσκοντα ανταγωνισμό του αρχηγού του ΓΕΣ με τον υφυπουργό. Και οι δύο προέρχονται από τον Στρατό Ξηράς και είχαν και στον παρελθόν διαφωνίες»

ΤΟ ΒΗΜΑ - Η σύγκρουση που οδήγησε στην παραίτηση του Αρχηγού ΓΕΣ - πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου