ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ |
Το αγαπημένο greek yogurt μπήκε στην κατάψυξη και κάνει θραύση στις ΗΠΑ. Η ελληνικής καταγωγής οικογένεια Καραγιώργου και η ομογενής μας Jenny Ammirati μαζί με πολλές εταιρείες παραγωγής γάλακτος και παγωτού ποντάρουν τώρα στο greek frozen yogurt.
Από το 2007, όταν το στραγγιστό γιαούρτι εμφανίστηκε στα ράφια της Αμερικής
με την περιγραφή greek yogurt, άρχισε μια μαζική υστερία κατανάλωσης. Αυτό το μοναδικά γευστικό προϊόν έγινε το νούμερο ένα στην προτίμηση των Αμερικανών.
Οι Αμερικανίδες κυρίως και ιδιαίτερα αυτές των υψηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, αφού το γιαούρτι είναι ακριβό προϊόν, εξακολουθούν να προτιμούν το ελληνικό γιαούρτι. Οι λόγοι που το εμπιστεύονται είναι τα υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης που περιέχει, γεγονός που το διαφοροποιεί από όλα τα υπόλοιπα.
Ελαφρύ και δροσιστικό, με φρούτα ή δημητριακά, σκέτο ή με μέλι, ως πρωινό ή βραδινό γεύμα, το γιαούρτι είναι η εύκολη αλλά ταυτόχρονα και υγιεινή λύση για όλες τις ώρες. Ενα προϊόν που συνάδει απόλυτα με τη στροφή της σύγχρονης κοινωνίας σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, καλύπτοντας και την αναζήτηση για μια πιο ψαγμένη και φίνα γεύση…
Το αγαπημένο greek yogurt λοιπόν μπήκε στην κατάψυξη και έγινε greek frozen yogurt. Η ιδέα για παγωτό-γιαούρτι ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2005 στην Καλιφόρνια και σήμερα είναι νούμερο ένα σε κινούμενες καντίνες, ζαχαροπλαστεία και τζελατέριες.
Η πρώτη εταιρεία Yogurt Culture Company άνοιξε στην Park Avenue προσφέροντας παγωμένο ελληνικό γιαούρτι με μέλι. Η τρέλα του greek frozen yogurt έχει συνεπάρει τους Αμερικανούς και τελευταία οι Ελληνοαμερικανοί της κινητής καντίνας Uncle Gussy’s και της τζελατέριας «Culture», καθώς και οι εταιρείες Ben & Jerry’s, Ciao Bella και Stonyfield έβαλααν στο μενού τους γιαούρτι παγωμένο, αγνό, φυσικό, στραγγιστό και ελληνικό, με χαμηλά λιπαρά, σε μεγέθη μικρό, μεσαίο και μεγάλο, για να ικανοποιήσουν κάθε επιλογή.
Οι γεύσεις παγωμένου ελληνικού γιαουρτιού φαίνεται να κατακτούν όλο και περισσότερους οπαδούς, που άρχισαν να κάνουν ήδη ουρές για ένα δροσερό, απολαυστικό μπολάκι στις καντίνες στους δρόμους και στα μαγαζιά της 5ης Λεωφόρου.
ΣΤΙΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΝΤΙΝΕΣ
Το ελληνικό παγωμένο γιαούρτι είναι γεγονός ότι έχει κατακτήσει και τα κινούμενα εστιατόρια της Αμερικής. Πρόκειται για φορτηγάκια μπλε, λευκά ή πολύχρωμα, τα οποία μαζί με το ελληνικό μενού, όπου πρωτοστατεί το σουβλάκι, σερβίρουν τώρα και παγωμένο γιαούρτι με γεύση βανίλια.
«Ηταν ιδέα του αδελφού μου Frank, που είναι ειδικός στο gelato. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε παγωτό με ελληνικό γιαούρτι που χρησιμοποιούμε είδη στο τζατζίκι» λέει ο ιδιοκτήτης της κινούμενης καντίνας Uncle Gussy’s, ο Nick Karagiorgos.
«Μαθαίνουμε ακόμα τρόπους για να προχωρήσουμε και σε άλλες γεύσεις. Πειραματιζόμαστε με γλυκά γαρνιρίσματα, όπως αυτό με μπακλαβά. Το γιαούρτι έχει λίγες θερμίδες και υπέροχη γεύση. Μπορεί θαυμάσια να αντικαταστήσει το παγωτό» εξηγεί ο κ. Karagioargos, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Frank και τη μητέρα τους Κατερίνα έχουν μάθει τους Αμερικανούς να τρώνε ελληνικά.
ΥΨΗΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Πίσω από την εταιρεία ζαχαροπλαστικής Culture που φτιάχνει τις γλυκές αλχημείες γιαουρτιού βρίσκεται η ομογενής μας Jenny Ammirati και ο σύζυγός της Gino. «Προτιμούμε τη γεύση του γιαουρτιού χωρίς πρόσθετα» λέει η Jenny.
«Μέσα σε ζωντανό γιαούρτι προσθέσαμε κομμάτια από φρέσκα φρούτα και το βάλαμε στην κατάψυξη χωρίς τίποτε άλλο. Μόνον ελληνικό γιαούρτι και φρέσκα φρούτα. Οταν το δοκιμάσαμε και οι ίδιοι, είδαμε ότι είχαμε ένα υπέροχο προϊόν που έπρεπε να δοκιμάσουν και άλλοι, γιατί εμείς το αγαπήσαμε. Για ένα είμαστε σίγουροι: ότι το παγωμένο γιαούρτι κρατάει όλα εκείνα τα συστατικά και διατηρεί τα ίδια πλεονεκτήματα που έχει το φρέσκο γιαούρτι, όπως το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, τα ζωντανά προβιοτικά, και δεν μας ανησυχούσε καθόλου το γεγονός ότι δεν ήταν παγωτό, γιατί ήταν κρεμώδες, κρύο και του δίναμε όποια γεύση θέλαμε με τα φρέσκα φρούτα και μόνο με 130 θερμίδες και 2g λίπους ανά μερίδα».
ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΞΥΛΑΚΙ
Κάτι που πλησιάζει τη γεύση και την όψη παγωτού σερβίρεται σε ξυλάκι. Στους Ben & Jerry’s η έμπνευση του Elvis είναι πραγματική μαγεία. Ελληνικό γιαούρτι με φυστικοβούτυρο, κομμάτια μπανάνας και μπόλικο σιρόπι swirls, σερβιρισμένα σε ένα μεγάλο ποτήρι. Η Ciao Bella Gelato έφτιαξε το Adonia, ένα παγωμένο γιαούρτι με κρεμώδη υφή που θα ζήλευε και το καλύτερο παγωτό και που αφήνει μιαν άλλη γεύση στον ουρανίσκο.
Απογείωση των πωλήσεων στα 2 δισ. δολ.
Η ελληνική εταιρεία ΦΑΓΕ, η οποία κατέχει σήμερα τη δεύτερη θέση σε πωλήσεις στην αμερικανική αγορά προϊόντων ελληνικού γιαουρτιού (ξεπερνούν τα 140 εκατ. δολάρια ετησίως), ήταν η πρώτη που άνοιξε τη συγκεκριμένη αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το 1998.
Από τότε, ακολούθησαν και άλλες εταιρείες τον δρόμο της και η παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού στην αμερικανική αγορά έχει εξελιχθεί σε μάχη ανάμεσα σε μεγάλες αλλά και σε μικρότερες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες επιλέγουν για τα προϊόντα τους ονόματα που παραπέμπουν στην Ελλάδα.
Οπως δείχνουν τα στοιχεία, η αξία των πωλήσεων του ελληνικού γιαουρτιού αυξήθηκε μέσα σε πέντε χρόνια από τα 35,4 εκατ. δολάρια σε 2 δισ. δολάρια (εκτίμηση για το 2012). Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού «Self», ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί καταναλωτές προτιμούν το ελληνικό γιαούρτι, που θεωρείται πιο παχύ και κρεμώδες από το συνηθισμένο και, άρα, πιο γευστικό και υγιεινό.
ΔΕΝ ΠΑΧΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γιαούρτι ως μέρος μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής είναι το κλειδί της μακροζωίας. Το ελληνικό γιαούρτι (σε σύγκριση με ένα «κανονικό» γιαούρτι) έχει περίπου τις διπλάσιες πρωτεΐνες, το ήμισυ του νατρίου, το μισό των υδατανθράκων, λιγότερη λακτόζη, καθώς και μια πιο συμπυκνωμένη πηγή προβιοτικών.
Το κατεψυγμένο γιαούρτι (frozen yogurt) είναι ένα επιδόρπιο που περιέχει γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι ελαφρώς πιο ρευστό από το παγωτό, καθώς είναι χαμηλότερο σε λιπαρά (λόγω της χρήσης του γάλακτος αντί της κρέμας γάλακτος). Κατά την παρασκευή του χρησιμοποιείται φρέσκο ελληνικό γιαούρτι και ελληνικό γάλα. Είναι απολύτως υγιεινό έδεσμα, διότι το τελικό προϊόν έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (μόνο 2%), ενώ δεν περιέχει ζάχαρη (φρουκτόζη 2%) και ως εκ τούτου δεν παχαίνει, παρ’ όλο που αποτελεί έναν απίστευτα γευστικό πειρασμό που μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από μικρούς και μεγάλους.
- Περιέχοντας μόνο 2% λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικά στοιχεία, είναι η ιδανική ισορροπία συμπληρώματος διατροφής (επιδορπίου ή σνακ) για εκείνους που ασκούνται τακτικά και για εκείνους που ακολουθούν μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή υψηλή σε πρωτεΐνες διατροφή προκειμένου να χάσουν βάρος.
- Ελαττώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και συγκεκριμένα του 70% του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκεται στο λεπτό έντερο.
- Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σε και βιταμίνη D, που βοηθούν στην ενίσχυση των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
- Είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να αφομοιώσουν τους ενεργούς μικροοργανισμούς του γιαουρτιού χωρίς κανένα πρόβλημα (κυρίως, το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι). Οταν το γάλα μετατρέπεται σε γιαούρτι, η λακτόζη μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ, το οποίο σημαίνει ότι το ανθρώπινο σώμα δεν χρειάζεται να επεξεργαστεί τα σάκχαρα στην ίδια μορφή που ήταν στο γνήσιο γάλα.
- Βοηθάει στην πέψη, διότι περιέχει ενεργούς μικροοργανισμούς. Ενα φλιτζάνι γιαούρτι κάθε μέρα είναι αρκετό για άψογη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ-ΚΟΛΙΟΤΑΣΗ
Οι Αμερικανοί το προτιμούν και παγωμένο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου