Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Εργασία - ανεργεία - απασχόληση

Τρεις καταστάσεις που αυτή την στιγμή ενδιαφέρουν όλο τον κόσμο, διεθνώς.
Τρεις λέξεις που περιγράφουν σχετικές μεταξύ τους δραστηριότητες.
Ας τις αναλύσουμε, όμως μια μια ξεχωριστά γιατί τελευταία υπάρχει μια σοβαρή σύγχυση.
Εργασία είναι η κορυφαία εκδήλωση δημιουργίας του ανθρώπου που τον ικανοποιεί ψυχικά, πνευματικά, κοινωνικά και οικονομικά.
Ανεργία είναι το ακριβώς αντίθετο με "α"
στερητικό και μπορεί να οδηγήσει στο ναδίρ τη παραγωγική, κοινωνική και ψυχική κατάσταση του ατόμου.
Ερχόμαστε και στο τρίτο, απασχόληση. Είναι η πιο δημοφιλής λέξη σε σχετικά θέματα. Τι είναι απασχόληση; Είναι η κατάσταση την οποία εξασκεί κάποιος μετά την εργασία του για χαλάρωση, αναψυχή και ευεξία. Είναι
μια δραστηριότητα που μπορεί να εξασκεί ένας άνεργος, απλός για να ξεχνάει το πρόβλημα της ανεργίας. Η απασχόληση είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους γονείς μια και μπορεί να συνδράμει στην ηρεμία των παιδιών, γεμίζοντας τις  ώρες τους με αναψυκτικές ασχολίες. Είναι σύντροφος των ηλικιωμένων, των συνταξιούχων και των παροπλισμένων που γεμίζει με νόημα την κενή καθημερινότητά τους και τους προσφέρει ανάταση ψυχής. Είναι, επίσης μια καταπληκτική διέξοδος για τους Α.Μ.Ε.Α.
Μετά την ανάλυση των λέξεων, ας έρθουμε στην σκληρή πραγματικότητα.
Στην Ελλάδα της ανεργίας και της πολιτικής αγυρτεία ακόμη και τα κόμματα που πρεσβεύουν ότι "δίκαιο είναι το δίκαιο του εργάτη" πραγματεύονται και κόπτονται για την "απασχόληση". Φυσικά, μόνο η απασχόληση τους ενδιαφέρει μια και όλα τους τα βιοποριστικά προβλήματα είναι λυμένα.Μερικοί είναι εισοδηματίες, κάποιοι είναι λαμόγια, τοκογλύφοι, κομματόσκυλα, τυχοδιώχτες. Όσοι ασκούν αυτά τα "βαρέα και ανθυγιεινά" επαγγέλματα έχουν το περιθώριο για απασχόληση.

Μήπως, τελικά ο βασική αιτία που έφτασε η χώρα μας σε αυτό το τραγικό σημείο είναι το γεγονός ότι όλοι μας και ειδικότερα οι πολιτικοί μας, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι η απασχόληση αλλά η ΕΡΓΑΣΙΑ; Έχουν εξαγγελθεί άπειρες προγραμματικές δηλώσεις, έχουν κατατεθεί νομοσχέδια και έχουν ψηφιστεί αμέτρητοι νόμοι με έκδοση συνοδευτικών εγκυκλίων που πραγματεύονται την απασχόληση και η ανεργία βαθαίνει την ύφεση!

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΊΑ -αδιάφορο πόσο επίπονη- παραγωγική, δημιουργική με οικονομική αποτελεσματικότητα.
Την απασχόληση την βρίσκουμε και μόνοι μας, φτάνει να έχουμε εργασία.
Και μια διευκρίνηση. Εργασία δεν θεωρείται "κάθομαι σε ένα γραφείο 7-8 ώρες επίπονης δραστηριότητας που να δικαιολογούν απλώς ένα μισθό.

'Οποιος πολιτικός μιλάει για απασχόληση είναι απορριπτέος ακόμη και για απλή κοινωνική συναναστροφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου