Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Πιθανή η καταστροφή των όπλων της Συρίας στην Αλβανία

Βρίσκεται ανάμεσα στις 8 χώρες που ενδεχομένως να τα παραλάβουν
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταστρέψουν τα χημικά όπλα της
Συρίας στην Αλβανία.Η είδηση, που δημοσιεύθηκε στη «National Journal», αναφέρει ότι η Αλβανία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των οκτώ χωρών που ενδεχομένως θα παραλάβουν τα χημικά όπλα για να τα καταστρέψουν. Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Όπως αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας απέρριψε την ιδέα της καταστροφής χημικών όπλων στο έδαφος της χώρας, υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτει σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία για μια τέτοια επιχείρηση.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας πρέπει να μεταφερθεί εκτός της χώρας, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2014. Με βάση δημοσιεύματα, πρόκειται για περισσότερους από χίλιους τόνους χημικών όπλων. Επί του παρόντος δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη απάντηση από την αλβανική κυβέρνηση.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάλεσαν την αλβανική κυβέρνηση να απορρίψει το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για τη μεταφορά των χημικών όπλων στην Αλβανία διότι κάτι τέτοιο είναι ενάντια στους νόμους και τα συμφέροντα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου