Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Διεκδικούν αποζημιώσεις για τρεις αιώνες δουλεμπορίου

Οι 14 εξωτικοί παράδεισοι που μηνύουν Βρετανία, Γαλλία και Ολλανδία
Την ώρα που το Χόλιγουντ επιχειρεί να ξορκίσει τις ενοχές της αποικιοκρατίας με ταινίες
όπως ο «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και το «Δώδεκα χρόνια σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν, οι ηγέτες της Καραϊβικής συνασπίζονται και ζητούν αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για τους τρεις και πλέον αιώνες δουλεμπορίου στον Ατλαντικό.

«Η Ευρώπη χρωστάει στην Καραϊβική» και όχι το αντίθετο, υποστηρίζουν με μία φωνή και εγκαινιάζουν μια δικαστική διαμάχη με επίκεντρο μία από τις πλέον σκοτεινές σελίδες στην παγκόσμια ιστορία, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Οι 14 από τις 15 συνολικά χώρες που απαρτίζουν την Κοινότητα της Καραϊβικής μηνύουν τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, αξιώνοντας επανορθώσεις για τη δουλεία, αλλά και για τη γενοκτονία των γηγενών κατοίκων τους.

Πιο συγκεκριμένα, δώδεκα πρώην βρετανικές αποικίες (Μπαχάμες, Τζαμάικα, Μονσεράτ κ.α.) μαζί με την πρώην γαλλική αποικία της Αϊτής και το Σουρινάμ, πρώην ολλανδική αποικία, προσέλαβαν για να τις εκπροσωπήσει τη βρετανική δικηγορική εταιρία Leigh Day.

Οι 14 εξωτικοί παράδεισοι συγκρίνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την εκστρατεία τους με τις διεκδικήσεις των Εβραίων από τη Γερμανία και των αυτοχθόνων Μαορί από τη Νέα Ζηλανδία. Ύστερα από αιώνες οικονομικής εκμετάλλευσης, λένε, εξακολουθούν να ταλανίζονται από τη φτώχεια, την ώρα που οι προηγούμενες χώρες της Δύσης στήριξαν την ευημερία τους στην αποικιοκρατία και τις φυτείες της οργής.

Το ποσό που αξιώνουν δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, το 1834 όμως όταν η Βρετανική Αυτοκρατορία κατάργησε τη δουλεία, είχε καταβάλει στους ιδιοκτήτες σκλάβων 23 εκατ. ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 233 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου